Sveikata, grožis

4 netikėti faktai apie subtilaus skonio kuprę: kuo ji skiriasi nuo lašišos ir ką iš jos pasigaminti

Kuprė, kitaip dar vadinama laukine lašiša – išskirtinio skonio, sveikatai naudinga žuvis, kurioje gausu omega-3 riebalų ir antioksidantų. Kuprė pasižymi kiek subtilesniu nei tradicinė lašiša skoniu ir švelnesne tekstūra. Ši žuvis – universaliai panaudojama virtuvėje. Visgi, labiausiai dėl išskirtinio skonio kuprė tinka gaminant įvairiausias salotas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradicinė lašiša populiari tarp lietuvių, bet pirkėjai ryžtasi eksperimentams ir ragauja įvairesnių rūšių žuvies.

Dažniausiai randama Ramiajame vandenyne

„Vilkžuvė, plekšnė, juodasis paltusas, kuprė tampa vis populiaresnės tarp pirkėjų. Žinoma, nuo seno pamėgtos žuvys, tokios kaip lašiša ar tradiciniai karpiai, neapleidžia lyderių pozicijų. Vasarą lietuviai dažnai žuvį kepa ir ant grilio. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę ne tik gausų žuvies ant ledo, bet ir specialiai ant grilio kepti skirtos žuvies asortimentą: nuo marinuotos lašišos, karpio azijietiškame padaže iki krevečių“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad kuprė arba laukinė lašiša dažniausiai randama Ramiajame vandenyne.

„Šios žuvys išsiskiria neįprasta išvaizda, nes vyriškos lyties žuvys turi nedidelę kuprelę. Kaip tik todėl jos ir vadinamos kuprėmis. Kuprės, palyginti su kitomis lašišinėmis žuvimis, yra nedidelės. Vidutinio dydžio kuprė sveria apie 2,2 kilogramo. Kuprės minta planktonu, bestuburiais gyvūnais, smulkiomis žuvimis ir pasižymi kur kas subtilesniu nei lašišos skoniu“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi dar keliais faktais apie šią žuvį.

Dar keli įdomūs faktai

Itin vertinami ikrai. Kuprės dažnai konservuojamos, rūkomos arba sūdomos. O Azijoje itin vertinami ir šios žuvies ikrai. Žinoma, pasak V. Juodkazienės, dažniausiai šios žuvys valgomos šviežios, kepamos keptuvėje, orkaitėje, jos puikiai tinka ir ruošti ant grilio.

Naudingos sveikatai. Kuprės, kaip ir visos lašišinės žuvys, yra naudingos sveikatai. Jose yra gausybė omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, taip pat ir baltymų, netgi organizmui taip reikalingo vitamino D. Į savo racioną įtraukus kupres gerėja smegenų veikla, širdies darbas, netgi nuotaika.

Naudojama sumuštiniams ir salotoms. Kaip teigia „Iki“ atstovė, kuprė kulinarijoje naudojama panašiai, kaip šviežias tunas. Kadangi ši žuvis pasižymi ne tokiu intensyviu skoniu, dažniausiai ja gardinamos salotos, sumuštiniai, taip pat iš šios žuvies gaminami tartarai ar kiti žalios žuvies patiekalai.

Gali užaugti ir didelės. Nors kuprės – vienos mažiausių lašišinės šeimos žuvų, V. Juodkazienė, pasakoja, kad jos gali užaugti ir beveik iki 7 kg. Viena didžiausių kada nors pagautų kuprių svėrė net 6,8 kg.

V. Juodkazienė dalijasi ir trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite šią nepaprasto skonio žuvį.

Graikiškos salotos su kupre

Jums reikės:

• 300 g kuprės filė

• ¼ a. š. druskos

• 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus

Salotoms:

• 200 g smulkintos fetos

• 250 g ketvirčiais supjaustytų vyšninių pomidorų

• 100 g susmulkintų raudonųjų svogūnų

• 100 g susmulkintų agurkų

• 100 g susmulkintų geltonųjų paprikų

• 10 juodųjų alyvuogių

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 v. š. citrinų sulčių

• ¼ a. š. druskos

• ¼ a. š. maltų pipirų

• 1 a. š. smulkintų šviežių raudonėlių lapelių

• 2 v. š. smulkintų petražolių

Gaminame:

Įkaitinkite aliejumi išteptą grilio keptuvę, sudėkite kuprę ir kepkite 5 minutes vieną pusę ir 2–3 minutes kitą pusę. Tada atsargiai išimkite ją iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti. Salotoms skirtus ingredientus sudėkite į salotinę, išmaišykite ir galiausiai sudėkite mažais gabalėliais susmulkintą žuvį.

Makaronų salotos su kupre

Jums reikės:

• 250 g makaronų

• 250 g avokadų

• 200 g mažųjų špinatų

• 150 g žirnelių

• 300 g kuprės filė

• 1 citrinos arba žaliosios citrinos

• 3 v. š. alyvuogių aliejaus

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite aliejumi išteptą grilio keptuvę, sudėkite kuprę ir kepkite 5 minutes vieną pusę ir 2–3 minutes kitą pusę. Tada atsargiai išimkite ją iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti. Išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje. Išvirus – leiskite jiems atvėsti. Nulupkite avokadą ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Dubenyje sumaišykite paruoštus makaronus, žirnelius, avokadą, špinatus ir smulkintą žuvį. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis bei pagardinkite druska ir pipirais.

Ananasų ir kuprės salotos

Jums reikės:

• 0,5 stiklinės kuskuso kruopų

• 1 ananaso

• 1 gūžės salotų

• 1-2 kuprės filė gabaliukų

• saujos migdolų

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 1 v. š. citrinos sulčių

• 1 a. š. Tahini pastos

• druskos, pipirų pagal skonį

Gaminame:

Užpilkite kuskusą stikline karšto vandens ir leiskite jam pabrinkti. Nuplaukite salotas ir suplėšykite į smulkesnius gabalėlius. Ananasą nulupkite, supjaustykite jį mažais gabalėliais. Sumaišykite visus ingredientus lėkštėje, ant viršaus dėkite apkeptą kuprę. Apšlakstykite salotas aliejaus, citrinos sulčių ir Tahini pastos padažu. Keptuvėje lengvai paskrudinkite migdolus, juos užberkite ant salotų. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”