Prieskoniai neabejotinai pagerina maisto skonį, aromatą ir sužadina apetitą. Šiandien galime mėgautis itin plačiu jų pasirinkimu, atitinkančiu kiekvieno skonį bei poreikius. Pavyzdžiui, aštrių prieskonių yra pačių įvairiausių – nuo kajeno pipirų, Chalapos paprikų iki aitriųjų paprikų dribsnių. Šie prieskoniai labai populiarūs šaltuoju sezonu, kai norisi komfortiškų patiekalų. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors populiariausiais išlieka malti juodieji pipirai, tačiau sparčiai populiarėja ir kiti aitrūs prieskoniai bei padažai.
„Įvairūs prieskoniai ir padažai – neatsiejami nuo maisto ruošybos, todėl juos tikrai rasime kiekvieno virtuvėje. Patys populiariausi prieskoniai be abejonės yra druska ir pipirai, tačiau lietuvių krepšeliuose stebime ir padidėjusius lauro lapų, įvairių prieskonių, saldžiosios paprikos mišinių bei skirtingų padažų – nuo klasikinio pomidorų iki adžikos padažo pardavimus. Pirkėjai vis labiau domisi ir aštriaisiais prieskoniais. Šias tendencijas stengiamės atliepti ir planuodami jau pagamintų patiekalų asortimentą – pirkėjams siūlome Chili con Carne troškinį, sumuštinius su meksikietišku įdaru, picas bei keptus vištienos petelius“, – teigia V. Budrienė.
Aštrūs prieskoniai – desertams
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė V. Juodkazienė sako, kad aštrūs patiekalai – troškiniai, sriubos, mėsos ir žuvies patiekalai, jūros gėrybės, marinatai ir įvairių pasaulio šalių įkvėpti valgiai – išties mėgstami lietuvių. Tačiau ar kada pagalvojote, kad aštrius prieskonius galite panaudoti ir gaminant desertus? Skirtingų aštriųjų pipirų rūšių, panaudojamų virtuvėje yra skaičiuojama virš 4 tūkstančių. Visgi, lietuvių tarpe populiariausios ir žinomiausios – aitriosios raudonos ir Chalapos paprikos.
„Aštrūs prieskoniai gali būti panaudojami kur kas plačiau. Pavyzdžiui, kajeno pipirai, aitriosios paprikos, juodieji pipirai – prieskoniai, kurie itin tinka desertų gamyboje. Nuo cukruotų riešutų iki šokoladinių sausainių, keksiukų, pyragaičių, pudingų, kremų ir net tortų – šie ingredientai išryškina tamsų, sodrų ir žemišką šokolado skonį, bei suteikia nepakartojamą skonį“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis lengvai paruošiamais patiekalais, kuriuos turėtų išbandyti kiekvienas aštraus maisto gerbėjas.
Aštrus troškinys Chilli con Carne
Aštrus troškinys – patiekalas, kuriam sunku atsispirti, o ypač, kai jį ruošiame šaltos žiemos pietų ar vakarienės stalui. V. Juodkazienė sako, kad troškinio aštrumą galima koreguoti pagal savo skonį, tačiau jei mėgstate itin aštriai, įdėkite papildomą žiupsnelį kajeno pipirų prieskonių ir smulkiai pjaustytų konservuotų jalapeno pipirų. Be to, prie šio troškinio patiekite prancūzišką batoną arba česnakinę bandelę.
Šiam troškiniui pagaminti reikės:
- 500 g jautienos faršo
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno
- 3 smulkintų česnako skiltelių
- 1 sutarkuotos morkos
- 1 smulkiai supjaustytos raudonosios paprikas
- 2 aitriųjų paprikų, be sėklų ir susmulkintų
- 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų
- 80 g pomidorų pastos
- 1 skardinės pupelių
- 3 puodelių jautienos sultinio
- 2 a. š paprikos prieskonių
- 2 a. š kmynų
- 1 a. š raudonėlio
- 1 v. š balzaminio acto
- Alyvuogių aliejaus
Didelį puodą uždėkite ant vidutinio stiprumo ugnies ir į jį įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite jautienos faršą, svogūną, česnaką ir kepkite, kol faršas paruduos. Sudėkite morkas ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite prieskonius, smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas, įpilkite balzaminio acto, sultinio ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, sudėkite pupeles, uždenkite puodą dangčiu ir virkite apie 45 minutes, kol troškinys suminkštės ir pasklis malonus kvapas. Patiekite su neriebiu graikišku jogurtu ir užbarstykite sūrio. Skanaus!
Azijietiška aštri kiauliena su ryžiais
Jei norite paragauti greitai paruošiamų azijietiškų skonių – išbandykite pasigaminti šį lengvai paruošiamą, vos 5 ingredientų reikalaujantį kiaulienos patiekalą. Anot „Iki“ atstovės, saldus ir lengvai aštrus poskonis kiaulienai suteikia ypatingą ir įmantrų skonį.
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 500 g kiaulienos nugarinės
- 2 a. š aštriosios čili pastos
- 2 a. š rudojo cukraus
- 1 smulkiai sutarkuoto imbiero
- 1 smulkiai sutarkuotos česnako skiltelės
- Alyvuogių aliejaus
Visus padažo ingredientus sudėkite į nedidelį indą ir viską gerai išmaišykite. Padažą užpilkite ant smulkiai pjaustytų kiaulienos nugarinės gabaliukų ir leiskite pastovėti bent 1 valandą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite kiaulienos gabaliukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa karamelizuosis. Patiekite su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis. Jei norite ant ryžių užpilkite sojų padažo. Skanaus!
Aštrūs vištienos takai
Meksikos maisto kultūra Lietuvoje auga itin sparčiai. Todėl nenuostabu, kad meksikietiško maisto iš tiesų gali būti sunku atsisakyti. Tačiau, ar kada bandėte jų pasigaminti namuose? V. Juodkazienė sako, kad takai – itin lengvai ir greitai pagaminamas patiekalas, o prie jų puikiai tinka įvairūs aštrūs padažai ir prieskoniai. Tad, kodėl nepasikvietus draugų ir nesurengus meksikietiškų valgių vakarėlio?
Šiam patiekalui pagaminti reikės:
- 2 didelių vištienos krūtinėlių
- 1 nedidelio smulkinto svogūno
- 1 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
- 4-6 skiltelių smulkinto česnako
- 2 v. š alyvuogių aliejaus
- 1 v. š pomidorų pastos
- 2 a. š čili miltelių
- 1 š kmynų
- ½ a. š rūkytos paprikos prieskonių
- ½ žaliosios citrinos sulčių
- Kukurūzų tortilijų
Į didelę keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus vištienos krūtinėlės gabaliukus, svogūną, česnakus, įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite ant vidutinės ugnies. Kai vištiena iškeps, sudėkite pomidorų pastą, čili miltelius, kmynus ir rūkytos paprikos prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Į kukurūzų tortilijas sudėkite aštrią vištieną ir įspauskite žaliųjų citrinų sulčių. Mėgaukitės iš karto!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”