Dešrainiai – vienas populiariausių, greitam maistui priskiriamų, patiekalų. Juos nesudėtinga pasigaminti namuose bei kepti ant grilio, o priedus ir jų derinius kiekvienas gali pasirinkti pagal sau artimą skonį. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dešrainiai – racioną paįvairinantis patiekalas, tačiau gaminant juos svarbu pasirinkti sveikatai palankios sudėties dešreles bei kitus pagardus. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi tikro daniško dešrainio receptu ir kviečia vasaros vakarus su artimaisiais praleisti prie kepsninės.
Dešrainių istorija siekia XIX a.
Dešrainių idėja gimė dabartinėje Vokietijos ir Austrijos teritorijoje, kur Vienos bei Frankfurto gyventojai turėjo nusistovėjusias dešrelių gaminimo tradicijas. Visame pasaulyje žinomos šių miestų dešrelės XIX a., kartu su vokiečių emigrantais, atkeliavo ir į JAV. Siekdami užsidirbti, įvairiose Amerikos valstijose apsistoję vokiečiai, ėmė jas pardavinėti vietiniams gyventojams.
1893 m. Čikagoje vykusios Pasaulinės Kolumbo parodos metu, imigrantas iš Vokietijos Anton Feuchtwanger sugalvojo, kad dešreles patogiausia valgyti iš bandelės. Tokia forma jis šiuos gaminius ėmė ir pardavinėti. Pirmieji dešrainiai sulaukė didelio pasisekimo tarp parodos lankytojų ir vėliau išpopuliarėjo visoje JAV. Toks dešrelių su bandele derinys lėmė ir toliau sekusius įvykius: pirmąjį dešrainių kiosko atidarymą ir šio patiekalo išpopuliarėjimą tarp vietinių gyventojų. Galiausiai dešrainiai pamėgti visoje JAV ir tapo vienu mėgstamiausių ir lengviausiai paruošiamų patiekalų visame pasaulyje. Tuo tarpu Danijoje dešrainiai tapo mėgstamiausiu greitojo maisto patiekalu, prie vagonėlių sutraukiančiu būrius žmonių norinčių pabendrauti ir pasidalinti naujienomis.
Svarbiausia išsirinkti tinkamus ingredientus
Savo paprastumu ir galimybe eksperimentuoti su ingredientais dešrainiai žavi ne vieną. Šis patiekalas ir Lietuvoje tapo neatsiejama iškylų gamtoje dalimi. Vis dėlto, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šiam patiekalui renkantis dešreles būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį.
„Reikia iš eilės skaityti, kas yra jų sudėtyje. Perskaičius bus aišku, iš ko pagaminta dešrelė ir kiek joje yra mėsos bei kitų priedų. Sveikatai palankiausios dešrelės turėtų būti pagamintos iš vienos rūšies mėsos. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jose esantį mėsos kiekį, druskos ar kitų priedų sąrašą. Gaminio kokybę išduoda ir pačių dešrelių išvaizda. Jos turėtų būti natūralios spalvos. Tačiau reikėtų prisiminti, kad dešrelės yra perdirbtos mėsos gaminys, tad jas reikėtų vartoti tik keletą kartų per mėnesį“, – pažymi gydytoja dietologė.
Ne ką mažiau svarbu pasirinkti ir kokybišką bandelę. Anot gydytojos, prieš jas perkant, derėtų įdėmiai peržiūrėti informacinį lapelį: „Geriausia rinktis viso grūdo bandeles, praturtintas skaidulomis ar sėklomis. Jos suteiks ne tik energijos visai dienai, bet ir vitaminų B1, B2, B3, E bei mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, geležis, manganas, cinkas, fosforas, kalis.“
Labai svarbu ir tinkamai atsirinkti padažus, kuriais gardinsime dešrainį. Populiariausieji pagardai – pomidorų padažas, majonezas, garstyčios. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, pastarosios savyje turi daug naudingų medžiagų, stiprinančių organizmą.
„Garstyčių sėklose randama vitaminų A, B6, B9, C ir D, omega-3 riebalų rūgščių bei mineralų: magnio, kalio, seleno, mangano, vario. Tačiau reikėtų prisiminti, kad grūdeliuose gali būti ir žmogui toksiškų medžiagų, tokių kaip eruko rūgštis. Vis dėlto, vartojant garstyčias saikingai, kaip pagardą, jos sveikatai žalos nepadarys, bet prisidės prie skonio gerinimo“, – pažymi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.
Pagardai – viena svarbiausių dešrainio dalių
Dešrainių variantų daugybė – nuo prancūziškojo iki Čikagos ar Berlyno. Vieni patiekia tik su bandele, kiti su daugybe rūšių pagardų. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, prieš gaminant svarbiausia surasti savo skoniui tinkamą variantą.
„Dešrainių įdarui puikiai tiks tiek šviežios, tiek marinuotos daržovės ar jų miksas, o gaminant padažą svarbiausia neužmiršti, kad jis neturėtų užgožti dešrelės ir bandelės skonio. Dešrainiams tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos dešrelės, o jų pasirinkimas platus – nuo kiaulienos ir jautienos, iki vištienos ar kalakutienos. Tiesa, nepamirškite, kad pasirinkta dešrelių rūšis ir jų storis turės įtakos dešrelių kepimo laikui. Kepkite jas apie 3–5 min. arba ilgiau, jei labiau mėgstate apskrudusias. Apskritai, gaminant dešrainius siūlyčiau neapsistoti ties keliais pagrindiniais jų ingredientais. Kiekvieną kartą išbandykite kažką naujo, nes taip atrasite sau labiausiai patinkančius skonių derinius“, – rekomenduoja V. Nadzeika.
Tarptautinės dešrainių dienos proga „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika kviečia pasigaminti tradicinį danišką dešrainį.
RECEPTAS
Tradiciniai daniški dešrainiai su remulado padažu
Dešrainiams reikės:
4 bandelių skirtų dešrainiams;
4 Frankfurto tipo dešrelių;
1 gerai supjaustyto svogūno;
Konservuotų agurkėlių;
Iš anksto paruoštų traškių keptų svogūnų;
Žiupsnelio druskos;
Žiupsnelio pipirų.
Remulado padažui reikės:
Mažo puodelio majonezo;
2 šaukštų kaparėlių;
2 konservuotų agurkėlių;
1 šaukšto garstyčių;
1 šaukšto šviežių susmulkintų petražolių;
1 šaukšto šviežių susmulkintų laiškinių česnakų;
1 arbatinio šaukštelio kario prieskonių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia paruoškite priedus: svogūną smulkiai supjaustykite, marinuotus agurkus išilgai supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Sudėkite smulkintą svogūną į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi ir kepkite jį tol, kol jis taps permatomas, lengvai auksinės spalvos. Iškepus svogūnui, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite kepsninę ir joje apkepkite dešreles tol, kol jos iškeps ir ant jų atsiras grilio žymių.
- Pašildykite dešrelių bandeles. Sudėkite dešreles į kiekvieną bandelę, įdėkite pagardus ir gausiai užpilkite remulado padažo. Galiausiai uždėkite supjaustytus agurkėlius.
- Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
- Patiekite iš karto, kol dešrelės šiltos.
Padažo gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite majonezą, kaparėlius, marinuotus agurkus, garstyčias, smulkintas petražoles, laiškinius česnakus, kario prieskonius, druską ir pipirus.
- Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai gerai susimaišys.
- Įdėkite padažą į šaldytuvą trisdešimčiai minučių.
- Patiekite kartu su paruoštais dešrainiais.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Aurimas Žukauskas, Integrity PR