Gydytojai dietologai pripažįsta, kad vaisių ar daržovių sultys nėra gėrimas, o maistas – jos turi ne tik organizmui reikalingų skaidulų ir vitaminų, bet ir suteikia energijos. Kaip gerti sultis, kad jos teiktų kuo daugiau naudos mūsų organizmui, pataria dietologė.
Naudingiausios yra sultys, kurios turi bent dalį likusio minkštimo, o kada jas gerti – ryte ar vakare, pasak gydytojos dietologės Justės Parnarauskienės, didelio skirtumo nėra, tačiau visgi rekomenduojama sultis vartoti pirmoje dienos pusėje. Geriant ryte gaunama daugiau energinių medžiagų, geriau įsisavinamas sultyse esantis natūralus cukrus, o taip pat lengviau per dieną išnaudoti gautą energiją. Vakare rekomenduojama vartoti mažiau cukraus turinčias daržovių sultis, tokias kaip morkų ar burokėlių.
Pasak dietologės, jei nėra galimybės suvartoti pakankamo kiekio vaisių ir daržovių, sultys yra tinkama alternatyva.
„Jei žmogus yra išsekęs, jam reikia atstatyti jėgas, žinoma, yra paprasčiau išgerti sulčių. Tačiau svarbu žinoti, kad vien sultimis energijos neatgausime – reikalingi ir kiti maisto produktai. Taip pat svarbu teisingai įvertinti, ko šiuo metu labiausiai reikia, nes vaisių ar daržovių, o taip pat ir jų sulčių skaidulinių medžiagų kiekis skiriasi, tad sultimis galima mitybai suteikti didesnę energinę vertę“, – pataria J. Parnarauskienė.
Svarbu – tinkamas maisto derinimas
Vaisių ir daržovių sultys pasižymi skirtingomis maistinėmis medžiagomis ir vitaminais, tad jas vartojant svarbus tinkamas derinimas su maistu.
„Nerekomenduojama vartoti sulčių su pieno produktais, nes vyksta konkurencija dėl maistinių medžiagų įsisavinimo žarnyne – prasčiau įsisavinami tokie mineralai, kaip kalcis, magnis ar geležis. Tuo tarpu valgant mėsos, daržovių ar grybų patiekalus, galima juos užgerti sultimis, nes jose esantis vitaminas C padeda įsisavinti geležį“, – sako dietologė.
Pasak jos, mažiau judantiems, lėtesnį gyvenimo ritmą propaguojantiems ar sergantiems cukriniu diabetu žmonėms patariama nevartoti sulčių be maisto, nes jose esantis cukrus didina gliukozės kiekį kraujyje, todėl labiau apkraunama kasa ir išskiriama daugiau insulino.
Granatų, burokėlių sultys turi daugiau geležies, morkų ar moliūgų sultys – beta karoteno. Pomidorų sultys, spaudžiamos iš šiek tiek pakaitintų pomidorų, turi natūralaus antioksidanto – likopeno.
Populiariausios sultys – apelsinų
Pasak didžiausios Lietuvoje sulčių gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovo Mariaus Gudausko, šalies gyventojai lieka ištikimi tradiciniams skoniams.
„Kasmet perkamiausių „Elmenhorster“ sulčių trejetukas nekinta – tai apelsinų, obuolių ir įvairių vaisių sultys. Vis dėlto stebime augantį susidomėjimą ir kitomis sultimis – pomidorų, vynuogių, ananasų“, – teigia M. Gudauskas.
Pašnekovo teigimu, sulčių karaliumi Lietuvoje, kaip ir daugumoje šalių, galima vainikuoti apelsiną – vien Europos Sąjungoje per metus išgeriama apie 700 mln. litrų apelsinų sulčių, nuo globalių tendencijų neatsilieka ir Lietuva.
„Šiemet rengta reprezentatyvi apklausa atskleidė, kad kas antras šalies gyventojas pirmenybę teikia apelsinų sultims – jas mėgstantys teigė 56 proc. tyrime dalyvavusių respondentų. Apklausa taip pat atskleidė, kad jas dažniausiai renkasi 26–35 metų amžiaus didmiesčių gyventojai, tačiau stebėdami pardavimus matome, kad apelsinų sultys yra mėgstamos visoje Lietuvoje, neišskiriant mažesnių miestelių“, – sako M. Gudauskas.
Vartoti skiestas arba mažesniais kiekiais
Gydytoja J. Parnarauskienė primena, kad vitamino C turinčias apelsinų sultis geriau vartoti ryte ne tik dėl suteikiamos energijos, bet ir geresnio maistinių medžiagų įsisavinimo.
„Svarbiausia nepamiršti įvairovės savo mityboje – vartoti ne vienos rūšies, o skirtingus vaisius ir daržoves. Itin atsargiems reikėtų būti su itin ryškų skonį turinčių vaisių ar daržovių sultimis – per daug koncentruotos sultys gali dirginti virškinamąjį traktą, tad tokias sultis reikėtų skiesti vandeniu“, – komentuoja J. Parnarauskienė.
Pasak jos, nereikėtų dideliais kiekiais vartoti ir burokėlių, salierų ar želmenų sulčių – jas geriant, būtina stebėti organizmo reakciją.
Pranešimą paskelbė: Sigita Macanko, UAB „Idea Prima”