Botanikos moksle kokosai įvardijami kaip vaisiai, tačiau daugeliui šis maisto produktas žinomas kaip riešutas, kurį galima plačiai panaudoti įvairiems patiekalams gardinti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie palmių vaisiai išsiskiria savo universalumu: kokosų vanduo vartojamas kaip gėrimas, minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams ir desertams gaminti, o aliejus pasitelkiamas ne tik kulinarijoje, bet ir kosmetikos gamyboje. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausią kokosą ir kur panaudoti jo likučius. Taip pat šią savaitę (iki rugsėjo 9 d.) tinklo parduotuvėse verta apsipirkti pigiau, nes rafinuotam kokosų aliejui „Rimi Planet“ (500 ml) taikoma 33 proc. nuolaida, tad jis tekainuoja 2,99 Eur.
Rasite beveik visus B grupės vitaminus
Kokosas yra įprastas daugelio pasaulio virtuvių, ypač atogrąžų regionų, ingredientas. Jis suteikia ypatingo skonio ir tekstūros įvairiems patiekalams – nuo pikantiško kario iki saldžių bei pigesnių desertų. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kokosai nuo seno vertinami dėl savo maistingumo, nes juose randamas unikalus pagrindinių maistinių medžiagų derinys.
„Jeigu pasižiūrėsime į kokoso savybes, matyti, kad šis vaisius – išties maistingas, turi daug naudingų maistinių medžiagų, tačiau yra gausus kalorijomis. Tai susiję su tuo, kad jame yra didesnis (lyginant su kitais augalinės kilmės produktais) riebalų kiekis. Taip pat yra šiek tiek baltymų, bet labai mažai angliavandenių: didžioji jų dalis – naudingieji, skaidulų pavidalo. Be to, kokosuose yra elektrolitų, tokių kaip kalis, fosforas, natris, kalcis ir magnis. Šiuose vaisiuose randama ir mikroelementų: mangano, vario, seleno, šiek tiek geležies. Vitaminai yra dar viena maistinė medžiaga, kuriomis turtingi kokosai, ypač B grupės (išskyrus B12). Taip pat randama ir kitų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų“, – vardija gydytoja dietologė.
Kuo ypatingi kokosuose esantys riebalai?
Dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kalbant apie kokosus galima susidurti su dviprasmiškais vertinimais: kartais jų vartojimas siejamas su širdies kraujagyslių ligų padidėjusia rizika, o kartais kokosai įvardijami kaip maistingas ir sveikatai palankus produktas. Vis dėlto, pasak mitybos specialistės, abiejuose teiginiuose yra tiesos.
„Labiau norėčiau atkreipti dėmesį į kokosų riebalus: jų sudėtyje didžiąją dalį sudaro sotieji riebalai. Daugelis juos žino kaip sveikatai nepalankius, sieja su širdies kraujagyslių ligomis. Nepaisant to, žiūrint į gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų sudėtį, matyti, kad vyrauja ilgų grandžių riebalų rūgštys, kurios susijusios su cholesterolio didėjimu, kraujagyslių pažeidimu ir kita žala žmogaus organizmui. Tačiau kokosų sočiųjų riebalų sudėtyje vyrauja trumpų ir vidutinių grandžių riebalų rūgštys, kurios žmogaus organizme virškinasi šiek tiek kitaip negu gyvūninės kilmės. Jie greičiau patenka tiesiai į kraujotaką ir nedalyvauja procesuose, kurie didina cholesterolio gamybą. Šiuo atveju ypač naudinga vadinamoji laurinė sočioji riebalų rūgštis, kuri yra vyraujanti kokosų riebaluose“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Dietologė daro išvadą, kad saikingas kokoso riebalų vartojimas yra naudingas ir kartais net rekomenduojamas kai kuriomis ligomis sergantiems žmonėms: „Dažnai manoma, jog palmių aliejus ir kokosų aliejus – vienas ir tas pats. Tai neteisinga, nes tai dvi skirtingos aliejų rūšys. Palmių aliejus turtingas palmitino sočiąja rūgštimi, kuri prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos didinimo. O kokosų aliejus, pavyzdžiui, tiems, kurie serga lėtiniu kasos uždegimu ar turi kai kurių virškinimo sistemos sutrikimų, yra tinkamas vartoti, kai nėra pakankamai gaminama virškinimo fermentų.“
Ne paslaptis, kad daugelis kokoso skonį įvardija kaip malonų, juo galima praturtini pačius įvairiausius patiekalus: nuo sriubų iki desertų. Priklausomai nuo patiekalo pobūdžio galima pritaikyti ir kokoso formą – vandenį, minkštimą ar drožles. Vis dėlto, mitybos specialistė primena, kad tai yra daug kalorijų turintis produktas, dėl to reikėtų vadovautis saiko principu.
Iš kokoso likučių pasigaminkite drožlių
Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, jog kartais patiekalų gamyboje neprisireikia viso kokoso, tad iš jo likučių visuomet galima pasigaminti drožlių, kurios tampa puikiu ir pigesniu pagardu košėms, desertams, trintiems kokteiliams bei kitiems patiekalams – tokiu būdu bus išvengta ir bereikalingo maisto švaistymo.
„Norėdami pasigaminti kokoso drožlių iš pradžių aštriu peiliu supjaustykite jo minkštimą. Tuomet paskleiskite kokosų gabalėlius ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje 175 °C orkaitėje apie 5–10 min. arba kol drožlės taps aukso spalvos. Taip pat kepant retkarčiais pamaišykite drožles, kad jos tolygiai apkeptų. Iškepus leiskite joms atvėsti, o vėliau galėsite mėgautis namų gamybos pagardu, kuris taps puikiu pagrindinių patiekalų ir desertų akcentu“, – rekomenduoja pašnekovė.
Kaip išsirinkti gardžiausią ir šviežiausią kokosą?
Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė pažymi, kad geriausią kokosą išsirinksite, jei atidžiai apžiūrėsite jo kevalą, patikrinsite svorį bei atliksite mini skambesio testą: „Ieškokite kokosų su švariu, nepažeistu kevalu. Riešutas turėtų būti sunkus – tai rodo, kad jame yra daug vandens ir minkštimo. Taip pat galite priglaudę prie ausies švelniai jį pakratyti – turėtumėte išgirsti teliūskavimą, kuris rodo, kad viduje yra skysčio – tai šviežumo ženklas. Dar vertėtų atsižvelgti į tai, kur laikomi kokosai. Jie turėtų būti padėti vėsioje, sausoje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ar didelis karštis. Tuo reikėtų vadovautis ir parsinešus kokosą į namus: skirkite jam vėsią ir tamsią vietą, kad kuo ilgiau išliktų šviežias.“
Ekspertė priduria, kad nors ne visada, tačiau galima pastebėti kokoso kvapą: jis turėtų būti subtilus ir saldokas. Ji taip pat primena, kad šią savaitę (iki rugsėjo 9 d.) tinklo parduotuvėse verta apsipirkti pigiau, nes rafinuotam kokosų aliejui „Rimi Planet“ (500 ml) taikoma 33 proc. nuolaida, tad jis tekainuoja 2,99 Eur. O norint planuoti pigesnių patiekalų gamybą su šiuo egzotiniu riešutu ar jo aliejumi, E. Krasauskienė teigimu, verta apsilankyti www.rimi.lt bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Pasigaminkite sveikatai palankaus garnyro: kokosų aliejuje keptos daržovės tiks prie įvairių mėsos patiekalų.
RECEPTAS
Kokosų aliejuje keptos daržovės
Garnyrui reikės:
300 g mėgstamų daržovių (morkų, brokolių, paprikų ir kt.), susmulkintų;
30 g ištirpinto kokosų aliejaus;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
Kitų mėgstamų prieskonių (česnako granulių arba žolelių, pavyzdžiui, rozmarino ar čiobrelių).
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Dideliame dubenyje sumaišykite supjaustytas daržoves su ištirpintu kokosų aliejumi, kad jos tolygiai pasidengtų.
- Išdėliokite daržoves ant kepimo skardos vienu sluoksniu.
- Pabarstykite druska, pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais.
- Kepkite orkaitėje 20-25 min., įpusėjus kepimui kartą pamaišykite, kol daržovės suminkštės ir šiek tiek paruduos.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB