Kalėdų nuotaiką namuose kuria ir tamsą sklaido išpuošta eglutė, žybsinčios girliandos, vainikai, žvakelės. Tačiau ypatingą vietą užima imbierinis namelis – jis pripildo namus imbiero, gvazdikėlių ir cinamono kvapo, o jo kepimas suburia visą šeimą ir tampa puikia vakaro pramoga. Ši šimtmečius gyvuojanti tradicija populiari ir Lietuvoje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventėms artėjant pirkėjai renkasi daug šiam sezonui būdingų prieskonių, itin tinkančių ir imbieriniam nameliui kepti.
„Pastebime, kad tinklo pirkėjai artėjančioms žiemos šventėms ruošiasi iš anksto. Jie renkasi įvairias namams puošti skirtas dekoracijas, kurių turime tikrai gausų asortimentą. Tačiau taip pat jų krepšeliuose matome ir įvairius žiemiškus prieskonius: gvazdikėlius, cinamoną, maltą imbierą ar anyžių sėklas“, – sako V. Budrienė.
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbierinio namelio tradicija gyvuoja šimtmečius, o jį išsikepti ir patiems pastatyti bei išdekoruoti namuose nėra itin sudėtinga. Tereikia pasirinkti tinkamą receptą ir nusiteikti smagiai pramogai su visa šeima.
„Imbierinio namelio gamybai reikia šiek tiek laiko, tačiau tai tikrai atsiperka, nes jį kepdami ir dekoruodami lavinsite vaizduotę ir kūrybiškumą. Be to, visada galite rinktis natūralius ingredientus, tokius kaip medus, kurie padės jį padaryti itin kvapnų ir palankesnį sveikatai. Taip pat tai ir itin praktiška dekoracija, kurią bus itin skanu ir suvalgyti“, – sako T. Lauvray.
Senus laikus siekianti istorija
Sakoma, kad pirmieji imbieriniai meduoliai atsirado dar 2400 m. pr. Kr., o vėlyvaisiais viduramžiais daugelis Europos šalių turėjo savuosius imbierinių sausainių receptus. Tuo metu buvo gaminamos pačios įvairiausios formos: gyvūnai, karaliai ir karalienės. Tokie imbieriniai skanėstai pardavinėti įvairių šalių kalėdinėse mugėse – nuo Anglijos iki Prancūzijos.
Imbieriniai nameliai pirmiausia atsirado Vokietijoje, maždaug XVI amžiuje, ir jų paskirtis buvo visai tokia pat, kaip ir šiandien – papuošti Kalėdų stalą. Vėliau, kai XIX a. broliai Grimai namelį perkėlė į pasaką, šio skanėsto populiarumas išaugo žaibišku greičiu. Juk kiekvienas paslapčia svajoja atrasti kažką neįtikėtino ir bent sekundę išgyventi Jonuko ir Grytutės nuostabą, prieš akis pamačius namą, pastatytą iš sausainių.
Dabar ši tradicijas tapo populiari ir Lietuvoje. Atrodo, kad Kalėdos be imbierinių sausainių, meduolių, namelių ir kitų gražių figūrėlių būtų ne tokios skanios ir šventiškos.
Praktiniai patarimai
Jeigu norite namie išsikepti tobulą imbierinį namelį, T. Lauvray dalijasi keliais praktiniais patarimais.
Naudokite tik natūralų medų, taip imbieriniai sausainiai taps sveikesni, turės daugiau aromato ir ilgainiui įgaus malonaus minkštumo.
Naudokite tik šviežius produktus ir venkite prieskonių, kurie jau seniai praradę savo aromatą.
Prieš pradėdami kočioti meduolinę tešlą, palaikykite ją šaldytuve. Jei ir tada tešla plyšta, kočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių.
Imbierinius meduolius dekoruokite tik tada, kai jie būna visiškai atvėsę, kitu atveju, tešlai vėstant nupiešti ornamentai gali pakeisti savo formą.
Turėkite kantrybės – imbieriniai meduoliai tampa daug skanesni, jei juos valgote kitą, o ne tą pačią dieną.
Konditerijos ekspertas T. Lauvray pateikia ir meduolinės tešlos receptą.
Meduolinė tešla
Paruošimo laikas 40 min + šaldymas
Jums reikės:
- 250 g medaus
- 100 g rudojo cukraus
- 120 g sviesto
- 2 kiaušinių
- 115 ml pieno
- 560 g miltų
- 1 apelsino žievelės
- 2 v. š. malto cinamono
- 2 v. š. malto imbiero
- 1 v. š. malto kardamono
- ½ a. š. maltų gvazdikėlių
- 2 v. š. sodos
- 3 v. š. kakavos
- ½ v. š. druskos
Paruošimas:
Į nedidelį puodą dėkite medų, cukrų bei sviestą ir kaitinkite neaukštoje temperatūroje bei nuolat maišykite, kol viskas ištirps. Kai masė ištirpsta ir užverda, puodą nukelkite nuo viryklės, suberkite visus prieskonius. Tuomet viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol šiek tiek pravės. Masei pravėsus, į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir viską vėl gerai išmaišykite. Švariame dubenyje sumaišykite miltus, sodą bei kakavą ir į sausų ingredientų mišinį supilkite skystąją masę, kurią maišykite tol, kol tešla taps elastinga ir nebelips prie dubens kraštų.
Dubenį su tešla užklokite rankšluostėliu ir palaikykite šaldytuve. Atšalusią tešlą padalinkite į 2 dalis, apibarstykite miltais ir plonai iškočiokite. Galiausiai išpjaukite norimas sausainių formas, patepkite jas kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C, apie 10 minučių.
Iš cukraus pudros ir kiaušinių baltymų išplakite glajų, sulipinkite juo namelį iš iškeptų sausainių ir dekoruokite pasitelkę vaizduotę.
Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”