Sveikata, grožis

Gardžiai vakarienei – skraidkalmarių čiuptuvai: troškinkite su daržovėmis, kepkite wok keptuvėje

Kai vakarienei norisi ko nors įmantresnio – puikus pasirinkimas gurmaniškieji skraidkalmarių čiuptuvai. Iš tiesų juos pasiruošti visai nesudėtingai galite ir namuose. Be to, ši įspūdingos išvaizdos ir skonio jūros gėrybė pasižymi ir didele nauda sveikatai – juose daug baltymų ir kitų sveikatai naudingų elementų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybės dažnai pastebimos ir pirkėjų krepšeliuose.

Skanu ir sveika

„Krevetės, midijos, skraidkalmarių čiuptuvai – jūros gėrybės sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo. Pastebime, kad žuvis, kaip mėsos alternatyva, dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Lietuviai domisi įmantresnės rūšies žuvimi: plekšnėmis, vilkžuvėmis, juodaisiais paltusais, todėl nuolat plečiame šios kategorijos asortimentą“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai pasižymi į aštuonkojį panašiu skoniu ir išvaizda. Be to, kaip ir įvairios rūšies žuvyje, krevetėse ar kitose jūros gėrybėse, skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino C, kalcio ir geležies. Šios medžiagos ne tik gerina atmintį ir smegenų veiklą, bet ir nuotaiką, netgi stiprina imunitetą, todėl žuvį ar jūros gėrybes, specialistai valgyti pataria kelis kartus per savaitę.

„Jeigu skraidkalmarių čiuptuvus pervirsite arba perkepsite, jų skonis gali tapti kaip gumos. Tačiau, jeigu juos ruošite vadovaujantis keliomis taisyklėmis, jie gali tapti ypatingai subtilu, švelniu patiekalu, netgi turinčiu riešutinį poskonį“, – sako V. Juodkazienė.

Ir kepsninėje, ir wok keptuvėje

Jei norite ypatingo patiekalo, pirmiausia čiuptuvus reikėtų apvirti vandenyje pagardintame įvairiausiais prieskoniais – lauro lapais, pipirais, salierais ar mėgstamomis žolelėmis. Priklausomai nuo dydžio, šios jūros gėrybės ilgai virti nereikia – užtenka vos 15–20 minučių. Žinoma, verdant čiuptuvus kartkartėmis svarbu juos patikrinti šakute. Išvirtus skraidkalmarių čiuptuvus galite trumpai paskrudinti ant aukštos ugnies keptuvėje ar kepsninėje. Jeigu rinksitės antrąjį variantą, jie dar ir įgaus dūminio skonio.

Jeigu norite skraidkalmarių čiuptuvus paruošti kiek kitaip, tai padaryti galite ir naudojami wok keptuvę.  Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V. Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu.

„Iki“ atstovė sako, kad skraidkalmarių čiuptuvus skanu derinti su pačiais įvairiausiais priedais: mėgstamomis daržovėmis: tradicinėmis ar saldžiomis bulvėmis, svogūnais, česnakais, paprikomis, brokoliais, pomidorais, baklažanais. Prie jų taip pat puikiai tinka ir ryžiai, kuskusas, įvairiausi padažai, dažniausiai pagardinti citrina arba pomidorų tyre.

V. Juodkazienė dalijasi ir keliais receptais su šia nepaprasta jūros gėrybe.

Ant grilio kepti paprastieji didieji skraidkalmarių čiuptuvai su sviesto ir citrinų padažu

Jums reikės:

Didesnių paprastojo didžiojo skraidkalmario čiuptuvų

Kelių juodųjų pipirų grūdelių

Kelių lauro lapų

Nedidelio svogūno

Šviežių petražolių

Padažui Jums reikės:

Kelių šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Šlakelio sultinio

Citrinos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Kalmaro čiuptuvus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, suberkite juodųjų pipirų grūdelius, lauro lapus, sudėkite susmulkintą svogūno galvą ir palikite užvirti. Kai vanduo užvirs, kalmarus stebėkite: jų virimo laikas priklauso nuo dydžio. Jeigu čiuptuvai didesni ir storesni – juo virkite apie 30-40 min, jeigu nedideli – perpus trumpiau. Ar čiuptuvai išvirę, galima patikrinti šakute – jeigu jie persiduria lengvai, vadinasi, yra paruošti. Galiausiai čiuptuvus išimkite iš puodo ir nusausinkite.

Tuomet keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų ir dar šiek tiek pakepkite, kol skystis šiek tiek nugaruos.

Galiausiai iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Dėkite ant jo čiuptuvus ir kelias minutes vartydami pakepkite, kol šie gražiai apskrus. Užpilkite čiuptuvus padažu ir patiekite su šviežiomis petražolėmis ir mėgstamu garnyru.

Skraidkalmarių čiuptuvų troškinys su pomidorais

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Skraidkalmarių čiuptuvų

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Žiupsnelio raudonėlių

Kelių lauro lapų

4-5 bulvių

Kelių pomidorų

Šlakelio raudonojo vyno acto

Šviežių petražolių

Gaminame:

Su alyvuogių aliejumi kelias minutes pakepinkite svogūnus, česnaką, raudonėlius ir laurų lapus. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir kartu su čiuptuvais sudėkite į puodą, kuriame kepė prieskoniai. Pamaišydami kepkite apie 10 minučių. Pomidorų žievelę nulupkite, o minkštimą susmulkinkite ir taip pat sudėkite į puodą. Po 10 minučių supilkite raudonojo vyno actą ir įpilkite vandens, kad viską apsemtų. Sumažinę ugnį troškinkite dar apie pusę valandos. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“