Nuolatinis spintelių tvarkymas ir gaminimas iš to, ką turi – vienas iš paprasčiausių būdų ne tik suplanuoti ką pagaminti namiškiams, bet ir sutaupyti. Daržovių konservai, kruopos, prieskoniai – randami bene kiekvienuose namuose, tačiau net ir šie, ilgo galiojimo produktai turi savo galiojimo laiką, todėl svarbu žinoti, kaip juos tinkamai laikyti, kad šie išliktų kuo kokybiškesni. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausius ilgo galiojimo produktus – verta pirkti peržiūrėjus savaitinius kainų leidinius, mat bene kiekvieną savaitę skirtingoms šios kategorijoms prekėms pritaikomi ypatingi kainų pasiūlymai.
„Ilgo galiojimo produktai – neatsiejama kasdienio pirkėjų krepšelio dalis. Pardavimų duomenys rodo, kad dažniausiai pirkėjai renkasi ryžius, avižinių kruopų gaminius, grikius, perlines, manų kruopas, populiarios ir įvairiausios konservuotos daržovės. Norėdami, kad mėgstamiausių produktų pirkėjai galėtų įsigyti patrauklesnėmis kainomis – kiekvieną savaitę skirtingoms prekėms pritaikome nuolaidas. Pavyzdžiui, šią savaitę (sausio 23-29 dienomis) lojaliems klientams su 20 proc., ar didesne nuolaida pirkėjams siūlome makaronų, ryžių, grikių, miltų, džiovintų žinių bei pupelių“, – sako V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad nors iš pažiūros ilgo galiojimo produktams ypatingų laikymo sąlygų užtikrinti nereikia, visgi pagrindines taisykles, kaip tinkamai šiuos produktus reikėtų sandėliuoti, žinoti pravartu.
„Tam, kad būtų užtikrintas kuo sandaresnis įvairiausių kruopų ar makaronų laikymas – pirmiausia reikėtų įsigytų sandarių maišelių bei indelių su dangteliu. Tokiu būdu ne tik saugiau laikysite įvairiausius produktus, bet ir matysite – kiek ko turite namuose, todėl bus paprasčiau pasipildyti trūkstamų produktų atsargas. Be to, sandariai laikomi produktai – išlaiko savo šviežumą, nesugeria drėgmės bei kvapų, kurie gali pakenkti jų kokybei, bet ir skoniui“, – sako V. Juodkazienė.
Kaip ir kiek laikyti ilgai negendančius produktus?
Sultinio kubeliai. „Iki“ atstovė, sako, kad sultinio kubelius stalčiuje ar spintelėje laikyti galima iki dviejų metų. Geriausia juos laikyti tamsioje vietoje, spintelėje ar sandeliuke.
Konservai. Nepradarytos vaisių ar daržovių konservų skardinės tinkamos vartojimui išlieka net iki 6 metų. Konservus, kaip ir kruopas – geriausia yra laikyti spintelėje arba tamsiame sandėliuke. Konservai gali išsilaikyti dar kurį laiką po tinkamumo vartojimui datos, tačiau skaniausi bus jeigu vartosite iki nurodyto termino.
Krakmolas. Krakmolas – galiojimo datos neturi, todėl jį naudoti galite tol, kol pabaigsite. Tam, kad krakmolas išliktų kokybiškas – svarbiausia apsaugoti jį nuo drėgmės, todėl šį produktą svarbu laikyti sausoje, tamsioje vietoje. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir miltams.
Juodasis šokoladas. Juodasis šokoladas – dar vienas produktas turintis itin ilgą galiojimo laiką ir vartoti tinkamas net iki dvejų metų. Juodąjį šokoladą patartina laikyti kambario temperatūroje, įvyniotą į originalią savo pakuotę arba foliją. Tuo tarpu pieniško šokolado galiojimo laikas – trumpesnis dvigubai. Nors laikymo taisyklės pieniškam šokoladui galioja tos pačios, kaip ir juodąjam – jis vartoti tinkamas apie metus.
Džiovintos ankštinės daržovės. Nors šios daržovės, kaip ir krakmolas – galiojimo laiko neturi, geriausia jas suvalgyti iki termino nurodyto ant pakuotės pabaigos. Pupelės, žirniai ar kitos ankštinės daržovės ilgai nepraranda įprasto savo skonio, tačiau jos gali išsausėti, todėl tampa kietesnės ir sudėtingiau paruošiamos.
Kruopos. Įvairiausių rūšių kruopos vartojimui tinkamos išlieka iki 8 metų. Tačiau tam, kad šios išliktų kuo kokybiškesnės, geriausia jas laikyti sandariuose induose. Tuo tarpu makaronai kokybiški išlieka kiek trumpiau – iki 3 metų.
Alyvuogių aliejus. Atidarytas alyvuogių aliejaus butelis savo skonines savybes pradeda prarasti jau po kelių mėnesių. Tiesa, nepradaryti aliejaus buteliai namuose gali stovėti ir metus. Todėl jeigu įsigijote ir pradarėte prabangaus aliejaus butelį – jo taupyti nereikėtų. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir kitos rūšies aliejui.
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”