Skraidkalmarių čiuptuvai iš pažiūros skamba itin egzotinis ir sudėtingos gaminimo technikos reikalaujantis ingredientas, tačiau taip nėra. Patiekalų su šiuo produktu greitai ir nesudėtingai galite pasigaminti ir namuose. Svarbiausia pasirinkti tinkamus prieskonius, garnyrus bei ruošiant – stebėti jų kepimo ar virimo laiką. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybių, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvų populiarumas auga, nepriklausomai nuo metų laiko.
„Artėjant savaitgaliui ar esant ypatingesnėms progoms pirkėjai neretai pasilepina įmantresniais maisto produktais. Pastebime, kad nuosekliai auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai, kurių nebijantys virtuvėje eksperimentuoti lietuviai valgo vis daugiau. Visgi, nors pirkėjų krepšeliuose dažniausiai išvysime tradicines žuvis – silkę, lašišą, matome, kad jie domisi ir ne tiek daug žinomais skraidkalmarių čiuptuvais“, – teigia V. Budrienė.
Randama netgi vitamino D
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai – ne tik skanūs, bet dar ir naudingi sveikatai. Be to, jie yra ir labai nekaloringi. Viename puodelyje skraidkalmarių čiuptuvų yra vos 60 kalorijų, todėl juos drąsiai ragauti gali ir tie, kurie prižiūri svorį.
„Žuvies ir jūros gėrybių patiekaluose, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvuose, esančios naudingosios maistinės medžiagos glaudžiai susijusios ne tik su mūsų sveikata, bet ir gyvenimo trukme, o šių maisto produktų nauda akcentuojama vis dažniau“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu kalcio, baltymų, vitamino A ir netgi D, kurio lietuviams taip trūksta šaltuoju metų laikotarpiu. Būtent dėl šios priežasties rudenį bei žiemą skraidkalmarių čiuptuvus, kaip ir žuvį bei kitas jūros gėrybes, į savo racioną įtraukti tikrai rekomenduojama.
Į virtuvę įsileiskite azijietiškų skonių
Azijoje, o ypač Kinijoje bei Pietų Korėjoje, skraidkalmariai – itin populiarus maistas. Šiose šalyse skraidkalmariai dažniausiai kepami aliejuje ir valgomi su įvairiausiomis salotomis arba gaminami tradiciniuose jų padažuose ir patiekiami su ryžiais. Dar vienas populiarus receptas Kinijoje – sraidkalmarių čiuptuvai kario padaže. Juos paruošti nesudėtinga. Pirmiausia čiuptuvus reikėtų kiek smulkiau supjaustyti. Tuomet užvirti vandenį ir čiuptuvus į jį pamerkti vos 10 sekundžių, netrukus juos perskalauti po šaltu vandeniu ir nusausinti.
Gilioje keptuvėje reikėtų įkaitinti aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, sutarkuotą imbierą šiek tiek pakepti. Tuomet į keptuvę sudėti čiuptuvus, šaukštelį sojos ir azijietiško kario padažo, viska sumaišyti ir dar kelias minutes pakepti. Galiausiai į keptuvę reikėtų sumesti, stambiai supjaustytus svogūnų laiškus, kalendrą, dar apie minutę pakepti ir patiekti su mėgstamu garnyru.
Dar vienas populiarus jų paruošimo būdas – naudojant wok keptuvę. Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V. Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu bei mėgstamais garnyrais.
V. Juodkazienė, dalijasi ir dar keliais ypatingo skonio receptais su skraidkalmarių čiuptuvais.
Spagečiai su skraidkalmarių čiuptuvais
Jums reikės:
190 g spagečių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
2 skiltelių susmulkinto česnako
1 puodelio natūralaus pomidorų padažo
Skraidkalmarių čiuptuvų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Saujos smulkintų petražolių
Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių
Gaminame:
Užvirkite vandenį puode, jį pasūdykite ir pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite spagečius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite pomidorų padažą, patroškinkite kelias minutes ir sudėkite susmulkintus kalmarų čiuptuvus. Viską maišydami pakepkite apie 2–3 minutes. Paskaninkite prieskoniais. Į gautą padažą sudėlkite išvirtus spagečius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis.
Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai su bazilikais
Jums reikės:
70 g šviežių bazilikų
400 g skraidkalmarių čiuptuvų
10 skiltelių česnako
10 čili pipirų
Aliejaus
Šlakelio sultinio
Kelių šaukštų austrių padažo
Šaukšto sojos padažo
Pusės šaukšto žuvies padažo
Pusantro šaukštelio cukraus
Gaminame:
Skraidkalmarių čiuptuvus šiek tiek pasmulkinkite. Česnakus ir čili pipirus sutrinkite iki vientisos masės. Užvirkite vandenį ir dėkite į jį supjaustytus skraidkalmarių čiuptuvus, pavirkite apie 5 minutes. Tuomet gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite čili pipirų ir česnakų masę ir šiek tiek pakepinkite, dėkite skraidkalmarių čiuptuvus, pilkite sultinio, austrių, žuvies bei sojos padažus, berkite cukrų ir viską pakepinkite. Jeigu matote, kad trūksta – įpilkite dar šiek tiek sultinio. Galiausiai berkite baziliką, dar kelias minutes viską pakepinkite ir patiekite su mėgstamu garnyru.
Traškūs skraidkalmarių čiuptuvai
Jums reikės:
500g skraidkalmarių čiuptuvų
2 vidutinių suplaktų kiaušinių
Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 šaukštų žuvies padažo
1 1/2 stiklinės miltų
1 puodelio kukurūzų krakmolo
Mėgstamo čili padažo
Aliejaus
Gaminame:
Dubenyje sumaišykite kiaušinius, žuvies padažą ir susmulkintus čiuptuvus. Inde su dangčiu sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą ir pipirus. Kiaušinių plakinyje išmaišytus čiuptuvus gražiai sudėkite į indą su miltais, uždarykite dangtį ir viską papurtykite. Į keptuvę, geriausia gilią, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie kelias minutes paskrudinkite čiuptuvus. Galiausiai nusausinkite riebalus ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su čili padažu. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”