Medicina, farmacija

Kuklumas pasakyti „ne“ prie šventinio stalo gali turėti skaudžią kainą: ką būtina žinoti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis?

Šventės ne vienam iš mūsų asocijuojasi su patiekalų gausa. Gardžiais nekasdieniais valgiais nukrautas stalas tiesiog kvieste kviečia ragauti vieną patiekalą po kito, ir taip nejučia suvalgomas gerokai didesnis kiekis maisto, negu mums įprasta.

„British Medical Journal“ paskelbto tyrimo duomenimis, infarkto ir insulto rizika Kalėdų laikotarpiu gerokai išauga. Jausmą, kai nuo šventinio persivalgymo net sunku pakilti nuo stalo, tikriausiai yra patyręs dažnas iš mūsų. Tačiau kodėl toks šventinis persivalgymas kelia itin didelį pavojų širdžiai ir kaip to išvengti?

Ką reiškia organizmo apkrova maistu širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms, klausiame Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės.

Atidžiai rinktis būtina

„Sėdant prie šventinio stalo nevertėtų pamiršti apie savo sveikatos būklę“, – pirmas dalykas, kurį akcentuoja dr. E. Gavelienė. – Šventinis laikotarpis ir gausus vaišių stalas nėra metas, kai galima numoti ranka į lėtines ligas ar atsainiai pažiūrėti į nuolat vartojamus vaistus.

Atidžiai rinktis tai, ką ir kiek dėtis į lėkštes susėdus prie Kalėdų stalo, turėtų jau patyrę infarktą, turintys per didelį cholesterolio kiekį ir sergantys įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis.

Juk žinome, kad riebus maistas apsunkina visą organizmą. O cholesterolio gausūs patiekalai smarkiai padidina širdies infarkto riziką.

Asmenims, kurie serga širdies kraujagyslių ligomis arba turi riziką jomis sirgti, gydytoja dietologė vardija keturis svarbiausius parametrus, į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis, kuo pradžiuginti gomurį prie Kalėdų stalo.

Bendras riebalų kiekis. Rekomenduojama nesirinkti maisto, kuris gausiai paskanintas riebiais padažais, virtas aliejuje. Patartina vengti patiekalų, kurių gamybai reikia kaitinti aliejų, ypač jei patiekalai gaminti ne namuose. Kaitintame aliejuje gali būti transriebalų, kurie yra didžiulis priešas širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms.

Sočiųjų riebalų kiekis. Atsakingai rinkitės maistą, kuris gausus gyvūninės kilmės riebalų ar ruoštas iš riebios mėsos. Gydytoja dr. E. Gavelienė rekomenduoja vengti įvairiuose grietinės ar grietinėlės padažuose paskendusio maisto, taip pat tokio, kuriame gausu majonezo.

Cholesterolis. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms būtina kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Gydytoja primena net ir švenčių metu pernelyg neatsipalaiduoti ir nepamiršti išgerti statinų – vaistų cholesteroliui mažinti, jei tokie žmogui yra paskirti.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, jog žmonės, kuriems tenka kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, turėtų ir per šventes riboti maisto produktus, kuriuose gausu cholesterolio. Pavyzdžiui, jo daug yra riebioje mėsoje, riebiuose pieno produktuose, jūrų gėrybėse.

Druskos ir cukraus kiekis maiste. Papildomai ir ypač gausiai sūdyti maisto gydytoja dietologė nerekomenduoja ir ragina valgytojus pasikliauti gaminusios šeimininkės skoniu.

Pagrindinį Kūčių stalo atributą – sūdytą silkę – prieš gaminant patariama išmirkyti vandenyje arba arbatžolių arbatoje.

Desertus su pridėtiniu cukrumi gydytoja taip pat ragina skanauti atsakingai. Keiskite juos įvairiais vaisiais ar riešutais.

„Pagrindinis principas, atsirinkus tinkamą maistą – saikas, kai nuo stalo pakylame sotūs, tačiau ne persivalgę“, – kaip išvengti šventinio sunkumo jausmo, aiškina dr. E. Gavelienė ir siūlo, kad maisto į lėkštę geriau įsidėtume patys. Taip žmogus pagalvos ir pasirinks tai, kas palankiau jo sveikatai, o galbūt ir porcija bus mažesnė.

Kuklumą vadina klaida

Kalbėdama apie pagrindines mūsų klaidas prie šventinio stalo, gydytoja įvardija dažnam lietuviui būdingą kuklumą, kai nedrįstama paprieštarauti šeimininkei ir pasakyti „ačiū, bet aš jau sotus“.

Dar viena klaida gydytoja vadina porcijų dydį ir primena, kad esant gausiam patiekalų kiekiui, kai norisi paragauti ne vieno ir net ne dviejų patiekalų, tikrai nereikia jų visų valgyti pilnomis porcijomis. „Ragaukite ir mėgaukitės“, – sako dr. E. Gavelienė.

Kitas niuansas, kurį akcentuoja dietologė – valgant daugiau negu įprasta maisto, būtina išgerti ir daugiau vandens. Nepamirškite gurkšnoti valgio metu, taip padėsite virškinimo procesui.

Riebus maistas – stalų puošmena

Švenčių metu stalus nuklojus dešimtims įvairiausių patiekalų, riebiu majonezu pagardintos mišrainės, sultingi šonkauliukai ar kepta antiena keliauja į perpildytus skrandžius, net nesusimąstant, kaip didelis gyvūninės kilmės riebalų kiekis ar druska kenkia širdžiai ir kraujagyslėms.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ilgalaikis statinų vartojimas gali sumažinti tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, o sumažinus blogojo cholesterolio kiekį organizme, smulkiosiose kraujagyslėse esančios aterosklerozinės plokštelės apsaugomos nuo plyšimo, sumažinama trombų susidarymo rizika.

Tad jei tarp šeimos narių yra sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis ar vartojančių cholesteroliui mažinti skirtus vaistus statinus, reikėtų atidžiau rinktis, kokius patiekalus gaminsite.

Svarbu nepamiršti, kad per šventes daugiausia dėmesio turėtų būti kreipiama į jaukų ir malonų bendravimą, laiką su artimaisiais, ne vien valgymą. Kokybiškas laikas suteiks pliūpsnį teigiamų emocijų, o ir širdis bus apsaugota nuo per didelio krūvio ir riebaus maisto.

„Lietuvos gyventojų faktinės mitybos apklausos rezultatai rodo, kad lietuviai, rinkdamiesi maisto produktus, vis dažniau atsižvelgia ne tik į kainą, bet ir į produkto reikšmę sveikatai. Tad labai noriu tikėtis, kad ir šventinis stalas bus ypatingas, šventinis savo kokybe, o ne kiekybe“, – viliasi dr. E. Gavelienė.

Pranešimą paskelbė: Renata Rimkutė, UAB ADVERUM