Sveikata, grožis

Namuose keptas Naujų metų tortas – misija įmanoma: išbandykite desertą su grikių pagrindu ir uogų putėsiais

Kai šventė veja šventę, dažnai nesinori net galvoti apie riebius ir saldžius kepinius. Tačiau desertai gali būti lengvesni ir greitai paruošiami – juk visiems norisi laiką skirti artimiesiems ir seniai nematytiems draugams, o ne ilgam budėjimui prie orkaitės. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog įprastai Naujų metų vakarienė valgoma jau vėlyvu metu, tad vaišių stalui geriau būtų rinktis lengvesnius, virškinimo sistemos neapsunkinančius patiekalus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad Naujųmetų išvakares lietuviai mielai iš asortimento renkasi jau paruoštus patiekalus, ieško egzotiškesnių ir prabangesnių gaminių

Greitai paruošiami ir žaibiškai dingstantys nuo stalo

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria sudėtingesnius receptus išbandyti turint daugiau laiko, o per šventes artimuosius ir draugus pradžiuginti lengvai paruošiamais bei visada komplimentų sulaukiančiais desertais: „Užsukusią draugę galima greitai pavaišinti šokoladiniais putėsiais: prireiks poros kiaušinių, keturių šaukštų kakavos, tiek pat klevų sirupo ar medaus ir dviejų šaukštų kokosų aliejaus. Viską supilkite į kokteilinę ir plakite iki vientisos masės, o paskui indeliuose pusvalandį palaikykite šaldytuve. Kalbantis ir gurkšnojant kavą bus vienas malonumas tokį desertą skanauti mažyčiu šaukšteliu.“

Daug kas mėgstame keptus obuolius, bet orkaitėje jie kepa ilgokai, tad kulinarė siūlo supaprastintą variantą: supjaustykite keletą obuolių dailiomis skiltelėmis ir apie 20 minučių ant vidutinės kaitros pakepinkite juos keptuvėje su sviestu, apibarstę ruduoju cukrumi ir cinamonu. Tokius obuolius labai skanu valgyti su vaniliniais ledais.

Jei šaldiklyje turite šaldytos tešlos, šaldytuve – bananų, o spintelėje – plytelę šokolado, nesunkiai paruošite puikų desertą. „Tereikia keptuvėje ant sviesto apskrudinti išilgai perpjautus ir ruduoju cukrumi apibarstytus bananus, atitirpintos tešlos lakštus padalinti į kvadratus ir ant kiekvieno jų uždėti perpus perpjautą keptą bananą. Tada sujungti priešingų pusių tešlos kampus, kad išeitų savotiški „laiveliai“ ir sudėkite juos kepti iki 180 C įkaitintą orkaitę. Po 20-25 minučių iškepusius aplaistykite tirpintu šokoladu – bus ypač gardu su ledais“, – pataria L. Barčaitė.

Prie šventinio stalo svarbus saikas

Po švenčių ne vieną ima kankinti kaltės jausmas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo ne drausti sau ragauti kurių nors patiekalų, bet į lėkštę maisto dėtis mažais kiekiais.

„Šventinis stalas visuomet yra gausesnis, tačiau toje gausybėje patiekalų nevertėtų užmiršti saiko ir sveikatai palankios mitybos principų. Šventės tuo ir ypatingos, kad jų metu sau leidžiame paragauti daugiau ir įvairesnių patiekalų, tačiau svarbu ne tik prisikimšti pilvus. Maistas turi sukelti malonius pojūčius pradedant rega ar uosle ir baigiant skonio receptorių pamaloninimu. Svarbu, kad po to nejaustume kaltės jausmo, nusivylimo savimi ir nepasitenkinimo, jei to saiko išlaikyti nepavyko. Tokiu atveju šventės nebetenka prasmės ir žmogus jaučiasi prastai“, – įsitikinusi E. Gavelienė.

Be to, pasak gydytojos, visada sveikintina, kai kurį nors ingredientą pakeičiame sveikatai palankesniu variantu, o torto pagrindą gaminame ne iš kvietinių, bet iš grikių miltų, kurie yra kas vertingesni. „Grikiuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, magnio, fosforo bei kalio, o taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino E. Šios kruopos – puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, praturtintas žmogaus organizmui nepakeičiama aminorūgštimi – lizinu. Be to, grikių kruopos puikiai tinka glitimo netoleruojantiems asmenims, todėl pagal savo maistingumą grikiai gali būti priskiriami „super maistui“, – primena sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Saldžios naujovės pradžiugins vaikus

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, žiemos sezonui kepinių asortimentas bus papildytas ne tik pyragais ir tortais, bet ir įvairiais pyragaičiais, kuriuos patogu neštis į svečius ar gražiai supakuotais pradžiuginti artimuosius, o ypač vaikus.

„Pirkėjai galės paskanauti naujovių – naminių spanguolių zefyrų, pyragaičių su sūrio kremu ir mangų želė. Vaikams kris į akį žaismingi tortai: „Liūtukas“ vilios šokoladiniu ir baltu grietinėlės kremu, o „Viščiukas“ bus dengtas cukraus mase, po kuria slypės grietinėle ir grietine perteptas gardumynas su želė gabaliukais. Norintiems savo virtuvėje pabandyti sukurti konditerijos šedevrus ir dar sutaupyti, verta pasidairyti akcijų miltams, sviestui, cukrui bei įvairiausiems kepinių priedams, taip pat į pirkinių krepšelį įsidėti „Rimi Basic“ etikete pažymėtų produktų, kurie yra pigesni už kitus atitikmenis“, – pataria O. Suchočeva.

Norintiems sutaupyti verta pasinaudoti ir lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą. Taip pat  rekomenduojame išbandyti apsipirkimą elektroninėje parduotuvėje, nes krepšelio suma yra matoma apsiperkant ir leidžia paprasčiau planuoti bei kontroliuoti išlaidas“, – teigia ekspertė.

„Rimi“ siūlo pasigaminti tortą su grikių pagrindu: jis ne tik palankesnis sveikatai, bet ir labai gardus.

RECEPTAS

Torto pagrindui reikės:

300 g grikių kruopų;

300 g šviežių datulių;

1,5 stiklinės kakavos miltelių;

0,5 šaukštelio druskos.

Mėlynių putėsiams reikės:

250 g šaldytų mėlynių;

1 prinokusio avokado;

1 neprinokusio (žalio) banano.

Braškių putėsiams reikės:

250 g šaldytų braškių;

1 prinokusio avokado;

1 neprinokusio (žalio) banano.

Kaip gaminti:

  1. Grikių kruopas nuskalaukite verdančiu vandeniu. Leiskite nuvarvėti, tada pakepkite (sausoje, be aliejaus keptuvėje) kol gražiai paruduos. Atvėsinkite. Sutrinkite kruopas smulkintuvu iki birių miltų. Galima parduotuvėje grikių miltų įsigyti jau paruoštų.
  2. Grikių miltus sumaišykite su šviežiomis datulėmis, kakava ir 2 šaukštais vandens. Masę paskleiskite kepimo formoje nuimamais kraštais.
  3. Mėlynių putėsiams pasidaryti sudėkite avokadą, šaldytas mėlynes ir bananą į maisto smulkintuvą, viską sutrinkite iki vientisos masės. Putėsius supilkite ant grikių pagrindo, kepimo formą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį 30 min. Braškių putėsius gaminkite identiškai ir supilkite ant sušalusio mėlynių putėsių sluoksnio. Viską uždenkite maistine plėvele ir šaldykite šaldiklyje mažiausiai 3 val. Prieš patiekiant rekomenduojama tortą palaikyti kambario temperatūroje mažiausiai 20 min.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR