Sveikata, grožis

Norite paprastai pagaminamos vakarienės – paruoškite plekšnę: gardinkite parmezanu ar migdolais

Įvairiausios rūšies žuvis – puikus pasirinkimas tiek subalansuotiems pietums, tiek vakarienei. Visgi, jeigu tradicinės lašišos ar karpio gaminti nebenorite, plekšnė – puikus pasirinkimas. Šia žuvimi pasimėgauti tikrai verta. Jos savitas skonis ir subtili tekstūra paperka pačius išrankiausius maisto gurmanus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad plekšnė sulaukia vis daugiau pirkėjų dėmesio.

Pasižymi neįprasta išvaizda, tačiau stebina gerųjų savybių gausa

„Lietuviai tampa vis drąsesni ir vis dažniau eksperimentuoja virtuvėje. Kalbant apie žuvį, pirkėjai pastaruoju metu renkasi ne tik tradicinę silkę ar lašišą. Jų krepšeliuose dažnai atsiduria ir juodasis paltusas, europinė paltusinė plekšnė, o prieš šventes ar savaitgalius ir įvairiausios jūros gėrybės: krevetės, midijos, skraidkalmarių čiuptuvai“, – teigia V. Budrienė.

Plekšnė pasižymi kiek neįprasta išvaizda, tačiau tai ne tik skani, bet ir gerųjų savybių gausi žuvis. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g plekšnės jų yra vos 90. Be to, plekšnėje yra ir daugybė organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio.

Plekšnę pasigaminti išties nesudėtinga. Geriausia ją kepti orkaitėje, tačiau ši žuvis puikiai tinka ir kepimui ant grilio, keptuvėje arba ruošimui garuose. Jeigu plekšnę kepate orkaitėje – geriausia ją įkaitinti iki 200 laipsnių. Tuomet plekšnę supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais, juos paprieskoniuoti, patepti sviestu ir kepti apie 10–15 min., kol žuvis gražiai paruduos, o jos vidus paliestas šakute subyrės.

Kepant plekšnę ant grilio, jį įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies, o prieš dedant ant grotelių – nepamiršti jų sutepti aliejumi. Taip žuvis neprilips. Kad žuvis kepant neišdžiūtų, jos nereikėtų per daug vartyti. Tai padaryti užtenka vieną kartą. Jeigu kepate visą žuvį, ji turėtų iškepti per pusvalandį, priklausomai nuo dydžio. Jeigu kepate gabalėlius – užtekti turėtų ir 10–15 minučių.

Nepersistenkite su prieskoniais ir garnyrais

Tiek žuvies, tiek jūros gėrybių skonines savybes puikiai pabrėžia patys paprasčiausi prieskoniai: juodieji pipirai, druska ir, žinoma, citrinos sultys. Visgi, „Iki“ rekomenduoja plekšnę pagardinti ir čiobreliais ar rozmarinais, mat taip atskleidžiamas nepaprastas šios žuvies skonis. Jeigu norisi intensyvesnių skonių, žuvį galite apibarstyti ir aštresniais pipirais arba naudoti aitriąsias čili paprikas.

Garnyrą reikėtų rinktis tokį, kuris neužgožia natūralaus plekšnės skonio. Tam puikiai tinka įvairiausios šviežios daržovės: pomidorai, agurkai, salotos, ridikėliai. Jeigu norite, prie plekšnės tame pačiame grilyje ar orkaitėje galite pasikepti cukinijų ar baklažanų. Prie plekšnės patiekalų puikiai tinka įvairiausiais būdais ruoštos bulvės: tiek keptos, tiek virtos ar gruzdintos. Bulves galite pagardinti krapais ar ant jų užtarkuoti citrinos žievelės.

Sukant galvą, ką pasiruošti garnyrui, nepamiršti reikėtų ir įvairiausių kruopų. Prie žuvies puikiai dera ne tik ryžiai ar grikiai, bet ir bolivinės balandos, o paprastas arba perlinis kuskusas pačios įvairiausios rūšies žuviai suteikia nepaprasto skonio. Kuskusą ar bolivines balandas galite pagardinti u mėgstamomis susmulkintomis prieskoninėmis žolelėmis: baziliku, petražolėmis, mėta. Taip pat nepamirškite kruopas paskaninti ir citrinos sultimis arba ant jų užtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės ir užpilkite lašelį kokybiško aliejaus.

„Iki“ dalijasi trimis nepaprastais receptais su plekšne, kurie nustebins ne tik jus, bet ir jūsų artimuosius.

Kepta plekšnės filė su parmezanu ir panko trupiniais

Jums reikės:

Plekšnių filė

¼ puodelio ištirpdyto sviesto

⅔ puodelio tarkuoto parmezano sūrio

1 puodelio panko trupinių

½ šaukštelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Žiupsnelio džiovinto čiobrelio

Paruošimas:

Pirmiausiai iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Tuomet aliejumi ar kitais riebalais šiek tiek ištepkite kepimo indą. Ant paruošto kepimo indo išdėliokite plekšnių filė ir jas aptepkite lydytu sviestu. Vėliau dubenyje sumaišykite likusius kelis šaukštus lydyto sviesto su duonos trupiniais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir čiobreliais ir gautu mišiniu apibarstykite plekšnę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Paltusinė plekšnė su migdolais

Jums reikės:

Plekšnės filė

1/2 puodelio kapotų, sūdytų ir skrudintų migdolų riešutų

1/2 puodelio geltonųjų supjaustytų razinų

1/4 puodelio nusausintų nedidelių kaparėlių

6 šaukštų migdolų aliejaus

2 šaukštų šviežių citrinų sulčių

6 šaukštų alyvuogių aliejaus

Kelių saujų pievagrybių

Supjaustyto svogūno

Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Pagaminimas:

Pirmiausia dubenyje sumaišykite migdolus, razinas, kaparėlius, migdolų aliejų ir citrinos sultis. Tuomet didelėje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite supjaustytus grybus ir pakepkite kol šie gražiai pageltonuos. Tuomet suberkite susmulkintus svogūnus, viską pagardinkite druska ir pipirais, dar kelias minutes pakepkite. Žuvį lengvai apibarstykite druska ir leiskite pastovėti 5 minutes. Tuomet nuplaukite nuo jos druską ir žuvį nusausinkite.

Tuomet kitoje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite joje žuvį. Iš vienos pusės žuvį kepkite 5 minutes, tuomet atsargiai apverskite ir kepkite dar 2 minutes. Galiausiai sudėkite žuvį į lėkštes ir apliekite kaparėlių-migdolų padažu. Ant viršaus sudėkite grybus ir svogūnus.

Plekšnė su žolelių kuskusu

Jums reikės:

Kelių gabalėlių plekšnės filė

3/4 puodelio supjaustytų šviežių petražolių

Puodelio supjaustytų svogūnų laiškų

2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių

4 šaukštų aliejaus

2 1/4 puodelio vandens

1 1/4 šaukštelio druskos

3/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 1/3 puodelio kuskuso

1/4 puodelio miltų

Pagaminimas:

Maišytuve sutrinkite petražoles, svogūnų laiškus, citrinos sultis, 2 šaukštus aliejaus, 1/4 puodelio vandens ir 1/4 šaukštelio druskos ir pipirų. Tuomet vidutinio dydžio puode užvirinkite likusius 2 puodelius vandens, į jį įpilkite 3/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų. Įmaišykite 3 šaukštus gautos žolelių tyrės ir kuskuso. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite pastovėti apie 5 minutes. Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus. Žuvį apibarstykite likusiais 1/4 šaukštelio druskos ir 1/4 šaukštelio pipirų bei pavoliokite miltuose. Kepkite žuvį iš abiejų pusių po kelias minutes arba tol, kol ši gražiai apskrus. Galiausiai į lėkštę sudėkite kuskusą, ant jo dėkite žuvį ir ant viršaus – likusį žolelių padažą. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“