Artėjant šiltajam sezonui, norisi padailinti kūno linijas ir atsikratyti per žiemą apėmusio sąstingio. Vienas iš būdų tai padaryti – organizmo valymas. Jis pravartus ne tik norint numesti svorio, bet ir padeda pagrąžinti odos išvaizdą, suteikia daugiau energijos ir pagerina nuotaiką. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad organizmo valymo būdų yra įvairių, bet vienas iš populiariausių – tam tikrų produktų įtraukimas į valgiaraštį.
„Organizmo valymas turėtų būti aktualus ne tik norint numesti svorio. Jį labiau reikėtų vertinti kaip perėjimą prie sveikatai palankesnės mitybos. Organizmo valymas padeda pakeisti mitybą ir suformuoti sveikesnius valgymo įpročius. Vienas iš paprasčiausių būdų tai padaryti – vengti kai kurių maisto produktų, tokių kaip cukrus, baltų miltų produktai, kofeinas, alkoholis ir nikotinas. Juos vertėtų pakeisti šviežiomis daržovėmis ir vaisiais“, – teigia V. Juodkazienė.
Nusprendus išvalyti organizmą, svarbu gerti daug vandens, taip pat galima jį keisti įvairiomis žolelių arbatomis. Pavyzdžiui, dilgėlės pasižymi organizmą valančiu poveikiu. Vandenį galima pagardinti citrusiniais vaisiais ir prieskoniais. Įvairūs pipirai padeda paspartinti medžiagų apykaitą, tad į vandenį galima įmesti žiupsnelį kajeno pipirų ar aitriosios paprikos.
Norint išvengti nuovargio, reikėtų rinktis lengvai virškinamus, garuose ruoštus daržovių patiekalus. Į racioną reikėtų įtraukti baltos neriebios mėsos, žuvies. Taip pat valgyti tinkamą kiekį vaisių.
„Subalansuota mityba turėtų būti įvairi, o kad nepabostų tie patys skoniai, verta išbandyti ir naujų lengvų receptų. Pavyzdžiui, pasigaminti įvairių daržovių salotų ar trintų vaisių ir daržovių kokteilių. Jie papildo organizmą vitaminais ir mikroelementais. Be to, jei negalite atsispirti saldumynams, vaisių kokteiliai gali kompensuoti cukraus poreikį“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, yra daug naudingų daržovių ir vaisių, kurie padeda užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų kiekį, bet neapsunkina organizmo. Pavyzdžiui, valgiaraštį reikėtų praturtinti avokadais. Viename avokade yra daug kalio, taip pat jis turi daugybę skirtingų vitaminų ir mineralų. Avokadai vertinami ir dėl juose esančių skaidulų bei sveikųjų riebalų. Avokaduose esančios medžiagos organizmui suteikia energijos, jį jaunina.
V.Juodkazienė teigia, kad avokadą galima valgyti daugybe skirtingų būdų. Avokadai tinka beveik visur – jais gardinamos salotos, gaminami padažai, užtepėlės. „Nusprendus pereiti prie sveikesnės mitybos, netgi sviestą galima pakeisti avokadais, tad viskas priklauso nuo mūsų fantazijos“, – įsitikinusi maisto ekspertė.
Dar vienas organizmui itin naudingas vaisius – greipfrutas. Įvairių rūšių greipfrutai pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, ypač dėl juose esančio likopeno, didelio vitamino C kiekio ir skaidulų. Šių medžiagų kombinacija taip pat padeda išsaugoti sveiką širdį ir kraujagysles.
„Greipfrutuose yra ypač daug vandens, todėl jie puikiai tinka valant organizmą. Be to, jei greipfrutus sumaišysite kartu su kitais vaisiais ar daržovėmis, gausite subalansuotą, sveikuolišką kokteilį. Jis suteiks energijos, o kartu pagerins ir medžiagų apykaitą“, – sako V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti šviežių salotų su ridikėliais ir greipfrutų glotnučio receptus.
Traškios salotos su ridikėliais
Jums reikės:
Ridikėlių
lapinio kopūsto (kale) lapų
avokado
pusės stiklinės pjaustytų vyšninių pomidorų
pusės agurko
smulkintų česnako laiškų
smulkintų mėtų lapelių
Padažui: 2 šaukštų graikiško jogurto, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 1 skiltelės česnako ir ¼ šaukštelio saldžiai aštraus arba aštraus padažo.
Paruošimas:
Daržoves nuplaukite. Į didelį dubenį dėkite rankomis plėšytus lapinio kopūsto lapus, plonais griežinėliais supjaustytus ridikėlius, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus ir supjaustytą agurką. Avokadą išskobkite ir supjaustykite juostelėmis. Sudėkite prieskonines žoleles – česnakų laiškus bei mėtos lapelius. Atskirame dubenėlyje pasigaminkite padažą salotoms – gerai išmaišykite ingredientus ir norimu kiekiu padažo apšlakstykite salotas.
Greipfrutų glotnutis
Jums reikės
1 greipfruto
2 apelsinų
2 mangų
4 saujų špinatų
400 ml vandens
Paruošimas:
Visus vaisius nulupkite, iš mangų išimkite kaulus ir perpjaukite juos į kelias dalis. Vaisius kartu su špinatais sudėkite į elektrinį trintuvą ir užpilkite vandeniu. Tuomet viską gerai išplakite ir patiekite. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Auksė Baurienė, UAB „Publicum”