Patiems pasigaminti saldainių, į kuriuos taip ir tiesiasi rankos, visai nesudėtinga, o jei juos dar papuošite bei praturtinsite riešutų kremu – bus puiki dovana ir desertas visiems švenčiantiems naujų mokslo metų pradžią. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutai mums itin naudingi savo baltymais, fitochemikalais, mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis, o riešutų kremą geriausia skanauti kuo natūralesnį, be jokių priedų. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo pasinaudoti akcija ir apsipirkti pigiau – šią savaitę (iki rugsėjo 9 d.) traškiam žemės riešutų sviestui „Rimi“ (1 kg) taikoma 33 proc. nuolaida, tad jis tekainuoja 4,99 Eur.
Trys vertingiausios riešutų rūšys
Nors parduotuvėje sunku praeiti pro lentyną su riešutais, jų neįsidėjus į krepšelį, namuose nereikėtų jų valgyti saujomis. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, dienos riešutų norma neturėtų viršyti 30 gramų. „Visavertės mitybos racione galėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų – ypač vertingos trys: migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Lazdyno riešutai turi folio rūgšties, reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme. Ši medžiaga ypač reikalinga vaikams ir besilaukiančioms mamoms“, – sako gydytoja dietologė.
Ji pabrėžia, kad riešutai ar riešutų kremas – puikus užkandis tarp dienos valgymų, be to, įvairios jų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus: „Visuose riešutuose (skirtingais kiekiais) galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, į kuriuos pastaraisiais metais atkreipiama vis daugiau dėmesio. Tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.“
Kaip geriausia skanauti riešutų kremą
Pastaraisiais metais išsiplėtė ir riešutų kremo asortimentas: parduotuvėse galima rasti jo pagaminto iš įvairių riešutų rūšių. Pasak dr. E. Gavelienės, geriausia, kad riešutų kreme nebūtų jokių priedų – tik riešutai: „Net ir aliejus riešutų kremo sudėtyje visai nebūtinas. Dažniausiai riešutų kremui naudojami anakardžiai, migdolai, žemės ir lazdyno riešutai. Renkantis kremą, verta patyrinėti jo sudėtį, nes sveikatai palankiausias – be jokių kitų komponentų. O riešutų kremo naudos – kaip ir riešutų: jei per dieną rekomenduojama jų suvalgyti apie 30 gramų, tai juos atstosiantį šaukštą riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams.“
Gydytoja dietologė pastebi, kad dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, tačiau juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų, kurios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį: „100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos“, – primena dr. E. Gavelienė ir įspėja, kad viena dažniausiai pasitaikančių alergijų – žemės riešutams, todėl tiek jų pačių, tiek kremo turėtų vengti alergiški žmonės.
Ir glotnūs, ir traškūs – kiekvienam pagal skonį
Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė primena, kad riešutų kremo galiojimo laikas yra ilgas, tad norint sutaupyti ir apsipirkti pigiau, galima iš anksto paieškoti akcijų ir įsigyti ne vieną jo indelį. Ji taip pat pataria nusipirkus didesnį kiekį riešutų, dalį jų sutrinti ir pasiruošti naminio riešutų kremo: „Galima riešutus paskleisti skardoje ir lengvai paskrudinti orkaitėje apie 10 minučių, tada atvėsinti, pašalinti luobeles ir suberti į maisto trintuvą: kuo jo variklis galingesnis, tuo riešutus sutrinsite greičiau.“
Tačiau galima patinkančių riešutų kremo išsirinkti bei įsigyti pigiau ir iš prekybos centrų asortimento. „Turime daugiau kaip 10 skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų. Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas“, – apie asortimento tendencijas pasakoja tinklo atstovė ir primena, kad šią savaitę (iki rugsėjo 9 d.) traškiam žemės riešutų sviestui „Rimi“ (1 kg) taikoma 33 proc. nuolaida, tad jo pavyks įsigyti pigiau, už 4,99 Eur.
Ekspertė taip pat primena, jog įsigyti riešutų kremo kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Kviečiame pasigaminti šokoladinių saldainių su riešutų kremo įdaru – jais tikrai nustebinsite draugus ir artimuosius.
RECEPTAS
Šokoladiniai saldainiai su riešutų kremu
Saldainiams reikės:
1 puodelio nesaldinto kreminio žemės riešutų kremo;
4 šaukštų kambario temperatūros sviesto;
250 g juodojo šokolado;
1 puodelio miltelinio cukraus;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1/4 šaukštelio druskos.
Gaminimo eiga:
- Elektriniu maišytuvu apie 2 min. plakite cukrų, riešutų kremą, sviestą, vanilę ir druską. Tada iš masės formuokite nedidelius rutuliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, dėkite ją į šaldiklį maždaug 20 min.
- Kai rutuliukai sutvirtės, ištirpinkite šokoladą.
- Antrą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rutuliukus vieną po kito panardinkite į šokoladą, nuvarvinkite perteklių ir dėkite ant skardos. Galite pabarstyti druskos dribsniais, papuošti glajumi ar kokoso drožlėmis. Saldainius atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Aušra Kaminskaitė, Integrity PR, UAB