Manoma, kad obuoliai buvo pradėti auginti dabartinio Kazachstano teritorijoje. Laukiniai obuolių protėviai buvo maži, rūgštūs ir labai skyrėsi nuo šiandien pamėgtų sultingų ir saldžių vaisių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikatai palankios mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką bei sustiprinti imunitetą. Tai, jog obuoliai – daugelio pamėgti vaisiai – pastebi ir prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, teigianti, kad jie išlieka vieni populiariausių vaisių tarp pirkėjų. Mėgaujantis šviežiu jų derliumi, išmėginkite Lietuvoje mažiau žinomus obuolių pyrago receptus, atėjusius iš JAV, Danijos ir Italijos. Padės pasiruošti šaltajam metų laikui Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad obuoliuose…
Kaip padaryti paslaugą savo širdžiai ir kraujotakai? Dietologė įvardijo gerai žinomą daržovę (receptas)
Salierai pradėti auginti maždaug prieš 3000 metų. Viduržemio jūros regione jie buvo itin vertinami dėl savo gydomųjų savybių bei naudoti kaip prieskonis. Dabartiniais laikais šis augalas dar plačiau paplitęs kulinarijoje: su salierų stiebais galima paskaninti įvairias salotas ir makaronus, juos galima valgyti šviežius su humusu, o iš daržovės šaknų pasigaminti egzotišką troškinį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį ir į salierų naudą sveikatai: juose gausu maistinių skaidulų, vitaminų bei skirtingų mineralų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi keletu gudrybių, kaip salierus ilgiau išlaikyti šviežius ir namuose kviečia pasigaminti gardų ir šildantį karį. Visokeriopa salierų nauda sveikatai Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės…
Štai, ką reikėtų valgyti, jei norite išvengti lėtinių ligų bei palaikyti sveiką virškinimą
Pupelės pradėtos auginti dar prieš tūkstančius metų Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šios ankštinės daržovės, kuriose gausu baltymų, skaidulų ir gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, greitai tapo svarbiu maisto šaltiniu. Pupelės sveikatai palankioje mityboje iki šiol nepraranda savo svarbos: anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų optimaliai sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad kokybiškas pupeles galima atsirinkti pagal jų išvaizdą: jos turėtų būti birios, sausos ir blizgios. O maisto technologai kviečia atšviežinti receptų bagažą ir išmėginti netradicinius cukinijų suktinukus su pupelių įdaru. Širdies sveikatos problemų turintiems žmonėms verta vartoti pupeles „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita…
Nuo šiol kelias į reabilitaciją– daug paprastesnis
Nuo šių metų sausio 1 dienos gauti medicininės paskirties reabilitaciją pacientai jau gali greičiau ir paprasčiau, todėl Eglės sanatorija ir kitos gydymo įstaigos tapo kur kas labiau prieinamesnės. Deja, ne visi lietuviai žino apie pokyčius. Pagal atnaujintą tvarką, reabilitacijas skirti gali fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojai. Prieš tai šias paslaugas skirdavo tik šeimos gydytojai. Nauja reabilitacijų tvarka Šių atnaujinimų dėka, į Lietuvos sanatorijas ėmė plūsti kur kas didesnis pacientų skaičius, nes, pasikeitus tvarkai, sutrumpėjo pacientų kelias į gydymo įstaigas. Sanatorijos Birštone bei kituose kurortiniuose miestuose tapo kur kas labiau užimtos, tačiau pacientams tai didelių rūpesčių nesukelia, nes nemokamas ar iš dalies finansuojamas gydymas – malonumas kiekvienam. Ypač svarbu, kad naujoje…
Jei norite sveikų akių, odos ir širdies, metas prisiminti vieną populiarų vasaros vaisių
Nektarinai pradėti auginti jau senovės Kinijoje, kai maždaug prieš 2 000 metų persikų sode įvyko atsitiktinė genetinė mutacija, po kurios atsirado vaisius lygia odele be pūkelių. Savo pavadinimą jis įgijo Senovės Persijoje, kurioje buvo laikomas delikatesu dėl saldaus skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad ilgą kulinarinę istoriją menantys nektarinai išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios lėtina senėjimo procesus žmogaus organizme. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, sultingiausias bei kvapniausiais nektarinais galima mėgautis tada, kai jie papildomai panokinami namų sąlygomis. O maisto technologai rekomenduoja vėlyviems vasaros pietums pasigaminti tradicinių itališkų duonos salotų – „Panzanella“ – su vitaminų gausiais nektarinais, kurie taps…
Akių sveikatai bei vėžio prevencijai: dietologė per dieną rekomenduoja suvalgyti puodelį šių uogų (receptas)
Sultingos, aksominio švelnumo ir kvapnios avietės yra vienos mėgstamiausių lietuvių uogų, kurios pradeda nokti nuo liepos vidurio, tad dabar pats tinkamiausias metas jas skanauti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė dėl naudingųjų aviečių savybių rekomenduoja įtraukti šias uogas į mitybos racioną. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip laikyti avietes namuose, kad galėtume jomis pasimėgauti kuo ilgiau. Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis Avietės – savo savybėmis ir skoniu ypatingos uogos, išsiskiriančios sodria spalva. Jas galima valgyti natūralias, džiovintas arba šaldytas. Be to, iš šių uogų lapų galima pasigaminti įvairių gydomųjų savybių turinčios arbatos. Šimtmečius laukinės avietės buvo renkamos ne maistui, o medicininiais tikslais, o nuo XV…
Gydytojas V. Morozovas pataria: ką daryti, kad mokinukai rytais žvaliai šoktų iš lovų?
Tik filmuose ar reklamose matome, kaip džiugiai nusiteikę šeimos nariai rytais neskubėdami pusryčiauja – realybėje daugeliui tėvų rytinis vaikų žadinimas į darželius ar mokyklas kainuoja daug nervų. Per vasaros atostogas vaikai miegodavo kad ir iki pietų, tačiau gydytojas Valentinas Morozovas sako, jog išmokyti vaikus naujų įpročių tikrai nėra misija neįmanoma – reikia tik trupučio pastangų. Nors dažnai dėl nemiegos esame linkę kaltinti persivalgymą, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė paneigia mitą, kad naktipiečiai yra blogis – prieš miegą suvalgytas tam tikras užkandis gali net pagerinti miego kokybę. O jei per rytinę skubą pusryčiams nebelieka laiko, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo juos supakuoti į…
Išvenkite klaidų – sukurkite savo vaikui sveikatą tausojančią mokymosi aplinką
Vasara netrunka prabėgti. Nespėji nei apsidairyti, o rudenėlis ir vėl lipa ant nosies savimi nešdamas įprastus rūpestėlius. Ir vėl tenka ruošti vaikučius į mokyklą, planuotis išlaidas. Kaži ar pasiruošimą mokyklai įsivaizduojame be tokių atributų kaip kanceliarinės prekės – parkeriai, pieštukai, flomasteriai, markeriai, korektoriai, klijai, drožtukai, trintukai, penalai, sąsiuviniai, aplankalai, skaičiuotuvai bei kitos smulkmenėlės. Dažnoje mokykloje būtinas atributas – uniforma (kurios įsigyjami bent du komplektai, o marškinėlių ir penketas). Svarbu pasirūpinti ir sportine apranga. Kuprinę turbūt galima nominuoti kaip mokyklos simbolį, atkeliavusį dar iš tėvelių laikų. Vis dėlto laikmečiui keičiantis, kinta ir mokiniui svarbių priemonių sąrašas. Kaži ar šiuolaikinis mokyklinukas beišsiverčia be technologijų. Naujosios technologijos – poreikių tenkinimas bei sveikatos tausojimas…
Ortopedė konstatuoja – vaikų laikysena pavojingoje būklėje: ką daryti, kad stuburas išliktų sveikas?
Kuprinės nešiojimas ant vieno peties, naudojimasis telefonu nuleidus galvą ir įtampos sukėlimas sprando srityje – dažniausios iš ortopedės-traumatologės Rasos Simonaitytės įvardintų vaikų laikysenos ydų. Anot specialistės, svarbu imtis tinkamų priemonių, kad būtų išvengta negrįžtamos žalos vaiko sveikatai. Prieš rugsėjį į vaikų mitybą dėmesį atkreipia ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: kuprinėse neturėtų būti saldžiųjų gėrimų bei greitojo maisto užkandžių. Nors sveikatai palankiai mitybai reikia dėmesio, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad tėvams gelbėja mažiesiems patogios pakuotės ir „Mano dienai“ produkcija: tai švieži, iš kokybiškų ingredientų, pagal virtuvės šefų kurtas ir ištobulintas receptūras paruošti gaminiai. Kuprinės svoris – ne daugiau 700 g Ortopedės-traumatologės Rasos Simonaitytės teigimu, pirmokui reikia lengvos…
Štai, ką reikėtų valgyti norintiems sumažinti vėžio, diabeto ir širdies ligų riziką
Salotų lapų kulinarinė istorija apima įvairias kultūras ir šimtmečius. Pavyzdžiui, senovės graikų ir romėnųcivilizacijos vartojo įvairių rūšių lapinius žalumynus, dažnai derintus su žolelėmis, aliejumi ir actu, kurie suteikdavo papildomo skonio. Romėnai ypač išpopuliarino įvairių ingredientų maišymo koncepciją, todėl ilgainiui atsirado ir kompleksiškesnės salotos. Šiandien salotų gamyboje pasitelkiamos įvairiausių rūšių salotų lapai, kuriuose, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau ieško maišytų, jau paruoštų salotų rinkinių, kurių nereikia smulkinti. Maisto technologai ragina mėgautis šviežių salotų derliumi ir pasigaminti egzotiškų tofu salotų. Apsauga nuo lėtinių ligų ir vėžio rizikos Pasak gydytojos dietologės dr.…