Japonų mokslininkai trečiadienį paskelbė, kad moterims, kasdien suvalgančioms tris ar daugiau dubenėlių tradicinės miso sriubos, gresia daug mažesnis pavojus susirgti krūties vėžiu.
Dauguma japonų mažiausiai kartą per dieną valgo miso sriubą – savotišką sultinį, kuriame ištirpinama sojos pupelių pasta ir kuris paskaninamas jūros dumbliais, žuvimi pelamide, pupų varške ir daržovėmis.
Japonijos nacionalinio vėžio tyrimo centro mokslininkai teigia pastebėję, kad organizmo atsparumą vėžiniams susirgimams didina sojos pupelėse esantis stiprus fitochemikalas izoflavonas ir tik augaluose randami junginiai.
Mokslininkai nuo 1990 metų dešimtmetį stebėjo 21 tūkst. 852 moterų nuo 40 iki 59 metų ir jų mitybos įpročius. Pasirodo, kad moterys, kasdien suvalgydavusios mažiausiai tris dubenėlius miso sriubos, sirgo krūties vėžiu 40 proc. rečiau, lyginant su tomis, kurios suvalgydavo tik po vieną dubenėlį. Moterys, kurios kasdien suvalgydavo po du dubenėlius šios sriubos, sirgo 26 proc. rečiau.