Sveikata, grožis

Sveikuoliški „Bounty“ ir „Snickers“: sparčiai populiarėja maistingesnės šokoladinių batonėlių alternatyvos

Pasaulyje įsismarkavusi pandemija dažną žmogų paskatino atsakingiau pažvelgti į savo sveikatą. Pastarieji pradėjo aktyviau domėtis sveika gyvensena, kurios neatsiejama dalis – visavertė mityba. Tad karantino dienas namuose leidžiantys lietuviai vis drąsiau ryžtasi maisto gamybos eksperimentams, kurie leistų mėgautis saldžiais, tačiau daug sveikesniais desertais. Atsižvelgdamas į naujausias maisto tendencijas, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi sveikesnėmis populiariausių šokoladinių batonėlių „Bounty“ ir „Snickers“ receptų alternatyvomis.

Šokoladiniai batonėliai visiems

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigiamai vertina lietuvių norą dažniau patiems pasigaminti kažką skanaus, kadangi tokiu būdu jie gali rinktis sveikesnius produktus, kurie džiugina ne tik gomurį, bet ir organizmą.

„Augantis susidomėjimas sveikesnėmis pamėgtų užkandžių ar saldumynų alternatyvomis taip pat nulemia dažnesnį maisto gaminimą namuose. O jis tikrai neprivalo pareikalauti daugiau laiko negu įprastų receptų ruošimas. Pavyzdžiui, visų pamėgtus šokoladinius batonėlius namuose pagaminti gali būti kur kas paprasčiau, nei atrodo. Negana to, su naminiais saldumynais jūsų organizmas gali pasisavinti daugiau naudingų maistinių medžiagų“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė taip pat tikina, kad populiariausius šokoladinius batonėlius namuose gali pasigaminti kiekvienas – tiek gliuteno bei pieno produktų netoleruojantys, tiek veganai. Anot jos, netgi tokiais atvejais receptai yra lengvai perprantami ir pradedančiajam virtuvėje.

Ta proga, ieškantiems sveikesnių desertų alternatyvų, maisto gamybos ekspertė atskleidžia populiariausių šokoladinių batonėlių receptus, kurie ne tik leis mėgautis puikiai pažįstamais skoniais, bet ir pasirūpins kiekvieno sveikata.

Naminiai „Bounty“ šokoladukai

Reikės: 1 puodelio kokoso drožlių, 200 g juodo arba pieniško šokolado, 3 šaukštų klevų sirupo arba medaus, 2 šaukštų kokosų aliejaus, pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos.

Visų pirma, į maisto smulkintuvą suberkite kokoso drožles. Šalia supilkite sirupą arba tirpintą medų, kokosų aliejų ir vanilės ekstraktą, taip pat nepamirškite žiupsnelio druskos. Viską gerai sumalkite smulkintuvu. Iš gautos masės drėgnais delnais suformuokite norimo dydžio batonėlius, sudėkite juos ant kepimo popieriumi patiestos lėkštės ir palikite šaldytuve sustingti – tam turėtų pakakti 1-2 valandų.

Šiems sukietėjus, šokoladą sulaužykite į mažesnius gabalėlius, suberkite į dubenį ir ištirpinkite jį virš verdančio vandens garų. Sustingusius kokosinius gabalėlius pamirkykite šokolade, jog šie tolygiai juo pasidengtų. Tuomet batonėlius vėl sudėkite ant kepimo popieriaus – palaikykite šaldytuve dar 30 min., po kurių galėsite mėgautis sveikuolišku skanėstu.

Batonėlių karalius – „Snickers“

Batonėlio pagrindui reikės: 1,5 puodelio kokoso drožlių, 2 šaukštų klevų sirupo, pusės puodelio tirpinto kokosų aliejaus, šaukštelio vanilės ekstrakto, pusės šaukštelio jūros druskos.

Karamelės sluoksniui reikės: pusės skardinės kokosų pieno (tik tirštoji dalis), 250 ml švelnaus riešutų sviesto, 1 puodelio žemės riešutų, pusės puodelio klevų sirupo, šaukštelio vanilės ekstrakto.

Šokolado viršui reikės: juodo arba pieniško šokolado plytelės ir šaukštelio kokosų aliejaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių. Tuo metu dubenyje sumaišykite visus batonėlio pagrindo ingredientus. Iš jų turėtų susiformuoti trupanti tešla, kuri paspaudus lengvai sulimpa. Tešlą sudėkite į gilesnę kvadratinę arba stačiakampę skardą, patiestą kepimo popieriumi. Kepkite 10 min. Vėliau išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti.

Tuomet pasiruoškite karamelės sluoksnį. Nedideliame puode sumaišykite kokosų pieną, vanilės ekstraktą, klevų sirupą ir žemės riešutų sviestą. Nuolat maišydami virkite ją 10 minučių. Įdaras turėtų pradėti tirštėti ir priminti karamelę. Po virimo masę supilkite ant iškepusio batonėlio pagrindo. Viską padenkite žemės riešutais. Tuomet kepimo skardą padėkite į šaldiklį 10-15 min.

Kol batonėlių pagrindas su karamelės įdaru stingsta, sulaužykite šokolado plytelę ir jos gabalėlius kartu su kokosų aliejumi ištirpinkite dubenyje virš verdančio vandens garų. Vėliau išimkite iš šaldiklio kepimo indą ir supjaustykite sukietėjusią tešlą į vienodo dydžio gabalėlius. Tada kiekvieną iš jų pamirkykite ištirpintame šokolade ir sudėkite atgal į kepimo skardą. Batonėlius paskutinį kartą palaikykite šaldytuve apie 15 min.

„Nors šokoladuką parduotuvėje įsigyti yra daug paprasčiau, visgi jų pasigaminimas namuose taip pat nėra sudėtingas bei gali maloniai nustebinti ne tik dėl savo sveikumo, bet ir dėl nebrangių produktų jiems paruošti. Iš tikrųjų už gan nedidelę kainą kiekvienas gali pagaminti dešimtis naudingosiomis medžiagomis praturtintų užkandžių, kurių dėl maistinės vertės net nesinori vadinti saldumynais. O svarbiausia, kad desertų gamyba ne tik leis namiškiams maloniai praleisti savaitgalio popietę, bet ir aprūpins šeimyną sveikų saldėsių atsargomis visai savaitei“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimą paskelbė: Rusnė Tamošaitytė, UAB „Fabula ir partneriai”
Sveikuoliški „Bounty“ ir „Snickers“: sparčiai populiarėja maistingesnės šokoladinių batonėlių alternatyvos