Sveikata, grožis

Tarptautinę ledų dieną mėgaukitės šiuo vėsiu desertu: išbandykite tris nepaprasto skonio receptus

Ledai yra vienas populiariausių desertų pasaulyje. Jis toks mėgstamas, kad liepos 18-ąją netgi minima tarptautinė ledų diena. Atšilus orams žmonės dažnai mėgaujasi ledais, o tokią karštą vasarą kaip ši, be porcijos ledų neįsivaizduojama nė viena diena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ledų pardavimai karštomis dienomis išties išauga.

„Ledai karštomis dienomis neabejotinai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Duomenys rodo, kad bendrai per 3 vasaros mėnesius ledų parduodama net 5 kartus daugiau nei per gruodžio-vasario mėnesiais. Pirkėjau pirmenybę teikia kūginiams ledams. Jų nuperkama daugiausia. Taip pat itin mėgstami ir šaldyti ledai ant pagaliuko. Populiariausi yra klasikiniai vaniliniai, šokoladiniai ir karameliniai ledai“, – sako V. Budrienė.

Nuo pistacijų iki chalvos skonio

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad ledai – pakankamai klasikinis desertas, tačiau pastaruoju galime išvysti pačių įvairiausių šio deserto versijų.

„Ledais žmonės noriai mėgaujasi, ir nors atrodo, kad tai visiškai klasikinis desertas, vis daugiau eksperimentuojama. Pavyzdžiui, yra spragintų kukurūzų, sūrio pyrago ar mėtų skonio ledų. Indijoje mėgstami šafrano ar kardamono skonio ledai, Indonezijoje ledai gaminami iš kokosų ir kondensuoto pieno, izraeliečiai mėgsta chalvos skonio, italai pistacijų, o Japonijoje populiarūs žaliosios arbatos skonio ledai. Ieškantieji įvairesnių skonių, gali rasti ir neįprastų ledų su druska ar čili pipirais, česnakais, pomidorais bei vasabiu“, – sako konditerijos ekspertas.  

T. Lauvray teigia, kad pastaruoju metu auga susidomėjimas sveikesnėmis šaltojo deserto versijomis. Pirkėjai atkreipia dėmesį į sudėtį, domisi, kiek pridėtinio cukraus juose yra, ar jie gardinti natūraliais priedais. Taip pat karštomis dienomis mėgstama atsigaivinti ir sorbetu ar šerbetu – šio tipo ledai yra lengvesni už įprastus grietininius.

Anot eksperto, ledai – itin universalus ingredientas, kuris gali būti derinamas su įvairiausiais desertais.

„Ledai patiekiami prie dar šiltų pyragų ar keksų, ledai puikiai dera su bananų duona. Norintiems pasmaližiauti lengviau ledus galima valgyti su šviežiais arba grilyje pakeptais vaisiais: ananasais, slyvomis, persikais ar nektarinais. Šaukštas ledu ypatingai praturtina vaisių ar pieno kokteilius“, – pasakoja T. Lauvray.

Kilmė – neaiški

Šių šaldytų desertų kilmė yra neaiški, nors apie jų atsiradimo istoriją yra net keletas pasakojimų. Kai kurie šaltiniai teigia, kad dar prieš mūsų erą Persijoje egzistavo į ledus panašūs produktai.  Kiti šaltiniai teigia, kad Romos imperatoriaus Nerono virėjai iš Apeninų kalnų surinko ledą, kad pagamintų pirmąjį sorbetą. Dar kituose šaltiniuose rašoma, kad ledai atsirado Mongolų imperijoje ir vėliau išplito Kinijoje.

Apie 500 metų prieš mūsų erą Graikijoje sniegas buvo naudojamas vėsinant gėrimus. Senovės Egipto hieroglifuose šalia vaisių sulčių rodomas sniegu užpildytas indas. Ledų paplitimas Europoje priskiriamas garsiajam keliautojui Marcui Polui. Būtent jis ledus pristatė ypatingiems šio deserto mėgėjams italams.

Anot T. Lauvray, šis desertas paprastai gali būti pasigaminamas ir namų sąlygomis. Ledai dažniausiai yra gaminami iš pieno produktų sumaišant juos su saldikliais ir įvairiais priedais. Šaldant masė maišoma, kad susidarantys ledo kristalai būtų kuo mažesni. Šiais laikais tai daroma specialiomis mašinomis, kurios ir šaldo, ir maišo ledų masę.

Be to, pasak konditerijos eksperto, veganiškoms ledų versijoms puikiai tinka saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų, avižų ar kokosų. Taip pat ledai gali būti gaminami ir vandens pagrindu. Tokio tipo ledai yra vadinami sorbetu – jie gaminami iš vandens ir šaldytų vaisių ar uogų ir saldiklių.

Gaminant ledus namuose ekspertas pataria juos pagardinti  vaisiais bei uogomis, kurių šiuo metu abstu parduotuvėse – būtent šie ingredientai ledams suteiks ypatingo gaivumo. Be to, vaisių pagrindu pasigaminti ledai ir kur kas sveikesni, juose mažiau cukraus. Anot jo, prieš ruošiant naminius ledus uogas ar vaisius tereikia sutrinti. Jeigu norisi, ledus dar galima pagardinti natūraliu saldikliu, tokiu kaip medus arba natūraliu jogurtu ir užšaldyti. Naminiams ledams pagaminti puikiai tiks visos mėgstamos uogos: avietės, braškės, šilauogės, mėlynės ar vyšnios, ar vaisiai.

T. Lauvray siūlo ledus pasigaminti namuose ir dalijasi trimis nepaprasto skonio  receptais.

Braškių ir šilauogių ledai

Jums reikės:

Indelio kondensuoto pieno

200 ml grietinėlės

Puodelio braškių

Puodelio šilauogių

Paruošimas:

Supjaustykite nuplautas braškes, sudėkite į gilesnį dubenį, suberkite šilauoges ir elektriniu maišytuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Suplakite grietinėlę iki vidutiniškai tirštos masės, supilkite kondensuotą pieną ir viską išplakite iki kreminės konsistencijos. Sumaišykite uogų masę su išplaktu grietinėlės ir kondensuoto pieno mišiniu. Viską lėtai sumaišykite, supilkite į pailgą formą, uždenkite maistine plėvele ir kiškite į šaldymo kamerą. Palikite ledus šaldiklyje 8 valandoms. Prieš serviruodami palikite kambario temperatūroje bent 10 min. 

Migdolų gėrimo ledai su avietėmis

Jums reikės:

2 puodelių migdolų gėrimo

2 puodelių anakardžių riešutų

Saujos aviečių

Klevų sirupo (pagal skonį)

Pagaminimas:

Anakardžių riešutus reikėtų mirkyti vandenyje per naktį, kad suminkštėtų. Tuomet išmirkytus anakardžius sudėkite į maišytuvą. Įpilkite migdolų gėrimo ir viską sumaišykite. Įpilkite šiek tiek klevų sirupo, suberkite avietes ir viską dar kartą maišytuvu pamaišykite iki vientisos, tirštokos masės. Šį mišinį supilkite į ledų gaminimo aparatą ir maišykite, kol iš jo taps minkšta į skystus ledus panaši masė. Tuomet gautą mišinį supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Ledus kameroje palaikyti rekomenduojama ne mažiau kaip valandą.

Apelsinų šerbetas

Jums reikės:

2 puodelių šviežiai spaustų apelsinų sulčių

1 v. š. apelsinų žievelių

1 puodelio cukraus

1/2 puodelio pieno

1/2 puodelio grietinėlės

Pagaminimas:

Sumaišykite apelsinų sultis, minkštimą ir 2/3 puodelio cukraus. Plaktuvu arba rankiniu mikseriu išplakite grietinėlę ir likusį cukrų, kol pasieksite tirštą kreminę masę. Į apelsinų mišinį įmaišykite pieną, vėliau – kreminę masę. Supilkite viską į sandarų indą ir užšaldykite bent valandai. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”