Tunas – ne tik išskirtiniųskoniu, bet dideliu baltymų kiekiu pasižyminti žuvis. Konservuotas tunas – labai universalus produktas: jį galima naudoti ir sumuštiniams, salotoms ar ruošiant makaronų, įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, ši žuvis pasižymi ir sveikatai naudingų elementų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis žuvį valgyti bent kelis kartus per savaitę, jos pardavimai nuosekliai auga, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir tunas.
„Duomenys rodo, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat praėjusių metų laikotarpiu. Dar prieš metus nutraukėme prekybą gyva žuvimi, o pardavimai atvėsinta žuvimi išaugo. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik įprastos lašišos ar karpio, bet ir konservuoto tuno bei jūros gėrybių“, – sako V. Budrienė.
Nauda sveikatai
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tunas – didžiulė žuvis, kuri gali užaugti net iki 250 kilogramų. Šios milžinės daugiausiai yra paplitusios Indijos, Ramiajame bei Atlanto vandenynuose. Be to, jos pasižymi ypatingai didele naudingų medžiagų gausa.
„Žuvis dėl savo maistinių savybių yra vienas iš labiausiai vertinamų bei rekomenduojamų maisto produktų, kurį vis dažniau renkasi sveikai ir skaniai norintys valgyti žmonės. Omega-3 gausios žuvies vartojimas yra susijęs su sumažėjusiu širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant ir širdies priepuolius, dažniu. Būtent todėl rekomenduojama valgyti žuvį, ypač jūrinę, bent 2–3 kartus per savaitę. Riebi žuvis, įskaitant tuną, lašišą, sardines ir silkę, yra vieni geriausių omega-3 riebalų rūgšties šaltinių“, – pasakoja ekspertė.
Pasak V. Juodkazienės, tunas dar turi ir labai mažai kalorijų: 100 g tuno galite suvalgyti iki net 30 g baltymų, tačiau kalorijų suvartojate vos 184, todėl ši žuvis puikiai tiks ir metantiems svorį. Kaip teigia ekspertė, daugelis žmonių tuną mėgsta ir dėl didelės vitaminų įvairovės: tai – stiprus vitamino A, vitamino B6 ir B12 šaltinis, taip pat teigiama, kad jame yra gausu antioksidantų, todėl tuno vartojimas netgi padeda sustiprinti imuninę sistemą.
Paprasta pasigaminti
Ekpertė pasakoja, kad šiuo metu Japonija yra didžiausia bet kokios rūšies paprastųjų tunų importuotoja pasaulyje. Tačiau ši žuvis itin pamėgta ne tik šiose šalyje, bet ir kitose valstybėse, tokiose kaip JAV, Ispanija ir Italija. Tunas valgomas ne tik konservuotas, bet ir žalias: iš šios žuvies gaminami įvairiausi tartarai, ceviche, sušiai, sašimiai ar dabar ypač išpopuliarėję japoniški ryžių, daržovių ir žalios žuvies dubenėliai.
V. Juodkazienė teigia, kad konservuotas tunas yra labai populiarūs produktai Vakarų šalyse. O skaniai paruošti konservuotą tuną – labai paprasta: tam nesugaišite daug laiko, o ir pastangų reikės įdėti minimaliai. Konservuotas smulkintas tunas puikiai tinka įvairiausioms salotoms, sumuštiniams, jis taip pat mėgstamas ir kaip makaronų, picos pagardas, iš jo gaminami įvairiausi kotletai, o ypač populiarus konservuoto tuno patiekalas – įvairiausios užtepėlės.
Maisto ekspertė patiekia ir tris skirtingus tuno užtepėlių receptus, kurios ne tik nereikalauja ypatingų ingredientų, laiko ir pastangų, bet ir taps puikiai vakarienės pradžia ar papuoš užkandžių stalą.
Tuno užtepėlė su marinuotais agurkais ir majonezu
Jums reikės:
Skardinės konservuoto tuno
1 mažo svogūno
Kelių marinuotų agurkų
Kelių šaukštelių majonezo
1/4 šaukštelio druskos
1/4 šaukštelio česnako miltelių
1/8 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Pagaminimas:
Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį. Tuomet susmulkinkite svogūną, agurkėlius ir viską suberkite į dubenyje esantį tuną. Uždėkite kelis šaukštus majonezo, pagardinkite druska, pipirais ir česnakų milteliais, viską gerai išmaišykite. Jeigu mėgstate, užtepėlę papuošti galite krapais ar petražolėmis.
Itališka tuno užtepėlė
Jums reikės:
Skardinės konservuoto tuno
½ puodelio kambario temperatūros sviesto
3 šaukštų kaparėlių
1 valgomojo šaukšto smulkintų itališkų lapinių petražolių
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Pagaminimas:
Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną, tuomet jį, kartu su visais kitais likusiais ingredientais sudėkite į maisto trintuvą ir sumaišykite.
Užtepėlė su tunu ir kiaušiniais
Jums reikės:
3 virtų kiaušinių
Skardinės konservuoto tuno
Mėgstamo kietojo sūrio
Kelių šaukštų majonezo
Žiupsnelio druskos
Pagaminimas:
Pirmiausia nusausinkite skardinėje esantį tuną ir sudėkite jį į dubenėlį. Tuomet į tą patį dubenį beriame susmulkintus kiaušinius, smulkiai tarkuotą sūrį, žiupsnelį druskos ir dedame kelis šaukštus majonezo. Viską gerai išmaišome. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”