Sveikata, grožis

Vaisių likučiai po švenčių: „paruoštukai“ sveikatai naudingų glotnučių gamybai

Pradėkite dieną nuo skanaus ir maistingo gėrimo – glotnučio. Jis suteiks kūnui energijos ir pastiprins imunitetą.  Be to, glotnučiams gaminti puikiai tinka ir įvairiausi nuo Kalėdų stalo likę vaisių likučiai. O kad glotnutį paruošti būtų greičiau ir paprasčiau, ingredientus pasiruoškite iš anksto – juos pravartu užsišaldyti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vaisiai bei uogos, puikiai tinkančios glotnučiams, populiarios išlieka ir tarpšventiniu laikotarpiu.

„Paruoštukų“ pasigaminti – verta

„Per Kalėdas prisiragavus įvairiausių mišrainių, silkių ir pyragų, dažnai norisi lengvesnio maisto, todėl matome, kad pirkėjai tarpšventiniu laikotarpiu ieško įvairiausių sodo ir daržo gėrybių. Pastebime, kad žmonės dairosi ne tik obuolių ar kriaušių, vynuogių, apelsinų, bet ir ananasų, mangų, o dar įmantresnių skonių gerbėjai mėgaujasi ir kivių uogomis“, – sako komunikacijos vadovė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad jeigu po šventinio savaitgalio šaldytuve užsiliko nemažai maisto produktų, o prieš akis laukia intensyvi savaitė, suderinkite ingredientus tarpusavyje ir pasidarykite glotnučių „paruoštukus“. Sudėkite mėgstamas kombinacijas į dėžutes ir užšaldykite – vėliau tereiks viską suberti į maisto smulkintuvą, sutrinti ir mėgautis. Tokių „paruoštukų“ vienu kartu galite pasiruošti ir daugiau, nes šaldyti glotnučių paketėliai šaldytuve stovėti gali net iki 3 mėnesių. Anot ekspertės, ingredientus geriausia šaldyti nedideliuose tam skirtuose indeliuose ar maišeliuose.

„Tinkamomis porcijomis užšaldyti glotnučių „paruoštukai“ sutaupo daug laiko pusryčių ar priešpiečių gamybai, o šaldyti produktai nepraranda maistinės vertės. Nepamirškite, kad kai kurie produktai gali turėti įtakos glotnučio tirštumui. Pavyzdžiui, bananai ar kalafiorai sutirštins bet kokią glotnučių kombinaciją“, – teigia J. Sabaitienė.

Venkite papildomų saldiklių, paskaninkite sveikatai naudingais ingredientais

Ekspertė, pabrėžia, kad jeigu norite glotnučius pasigaminti ypatingai sveikus – reikėtų vengti papildomų saldiklių, tokių kaip medus ar agavų sirupas. Glotnutis dėl vaisių vis tiek bus saldus. Be to, pamiršti nereikėtų įvairiausių daržovių ar žalumynų, tokių kaip špinatai ar saulėgrąžų daigai.

Trindami šaldytus ingredientus, papildomus skysčius pilkite palaipsniui, kad išgautumėte norimą tirštumą. Šaldyti ingredientai išskirs šiek tiek vandens, tad papildomų skysčių gali ir neprireikti ar reikėti labai nedaug. Glotnučius skiesti galite ne tik vandeniu, bet ir kefyru, pienu, kokosų ar kitais augaliniais gėrimais. Be to, glotnučiai bus šalti, todėl nereikės papildomai dėti ledukų.

„Jeigu norite dar labiau sustiprinti imunitetą tereikia į gėrimą įmaišyti šiek tiek pipirų, ciberžolių, mačios miltelių ar imbiero. Efektas bus dar stipresnis, jei glotnučiams naudosite citrusinius, vitamino C gausius vaisius“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi net 5 skirtingais glotnučių receptais.

Gyvybingumui

Užšaldymui:

• 100 g kriaušių griežinėlių

• 100 g obuolių griežinėlių

• 1 mažos morkos

• 20 g karijų

• 50 g avižų dribsnių

Prieš trindami įdėkite:

• 1⁄2 a. š. cinamono

• 1 a. š. agavų sirupo

• 150 ml ryžių pieno

Energijos užtaisas

Užšaldymui:

• 1 mažos kriaušės

• 50 g lapinių kopūstų

• 50 g burokėlių

• 80 g virtų kalafiorų

• 10 g migdolų

Prieš trindami įdėkite:

• 1 a. š. medaus

• 150 ml vandens

Saulės spindulėlis

Užšaldymui:

• 1 mažo nulupto apelsino

• 100 g mangų griežinėlių

• 3 datulių, išmirkytų šiltame vandenyje

• 1 a. š. linų sėmenų

Prieš trindami įdėkite:

• 100 ml graikiško jogurto

• 100 ml neriebaus pieno

Gaivus ir žalias rytas

Užšaldymui:

• 1 mažo, prinokusio banano griežinėlių

• 100 g ananasų gabalėlių

• 50 g špinatų

• 1 cm imbiero šaknies

• 1 grūdelio juodųjų pipirų

Prieš trindami įdėkite:

• 1⁄2 a. š. medaus

• 150 ml migdolų miltų

Saldžioji žvaigždė

Užšaldymui:

• 1 prinokusio banano griežinėlių

• 1 kivio griežinėlių

• 50 g avokadų

• 2 a. š. kakavos

• 1 a. š. ispaninio šalavijo sėklų

• 1 a. š. žemės riešutų sviesto

Prieš trindami įdėkite:

•150 ml kokosų pieno

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”