Vasarą lepinant geriems orams daug laiko praleidžiame prie vandens: jūros, ežero ar upės. O buvimas gamtoje neįsivaizduojamas be skanių, subalansuotų užkandžių. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad atostogų nuotaikai sukurti reikėtų ne tik kokybiškų produktų ir iš jų pagamintų skanių užkandžių, bet ir gražaus patiekalų paserviravimo – tinkamai surengtas piknikas tikrai maloniai nustebins.
„Leisdami laiką gryname ore greičiau išalkstame, o ir valgyti lauke – didelis malonumas. Būtent dėl šios priežasties parduotuvėse pasirūpinome didele įvairiausių, gamtoje mėgautis tinkamų užkandžių pasiūla. Planuojant pikniką galima įsigyti įvairiausių alyvuogių bei avinžirnių užtepėlių, saldžių ar pikantiškų bandelių, traškučių, sveikuoliškų sausainių ar krekerių. Be to, vasara turtinga vaisių ir daržovių derliumi, kuris tampa greitu ir sveiku pasirinkimu“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Nors planuoti užkandžius, skirtus valgyti paplūdimyje, nėra sudėtinga, tačiau, anot maisto ekspertės, keletas veiksnių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra. Pavyzdžiui, užkandžiai, pagaminti salotų pagrindu, šiltame ore greitai subliūkšta, todėl į paplūdimį įvairiausių salotų suktinukų neštis nepatartina. Lipnūs patiekalai, pagardinti įvairiausiais padažais, uogienėmis ar čatniais yra tikras magnetas smėliui, todėl jų taip pat reikėtų atsisakyti.
Dar vienas svarbus faktorius – vasarą maistas greičiau genda. Karštą dieną į gamtą greitai gendančių produktų neštis į gamtą nereikėtų. Vertėtų vengti sušilusio pieno ar iš jo pagamintų produktų, tortų ar pyragaičių su kremu – šiais patiekalais geriau mėgautis namuose.
Pasak V. Juodkazienės, užkandžiavimui paplūdimyje puikiai tinka įvairiausi tortilijų suktinukai su daržovėmis ar mėsa, kietieji sūriai, vaisių, uogų ar daržovių keksiukai ar bandelės, naminės picos arba įvairiausios mėsa, žuvimi ar daržovėmis pagardintos kruopos – jas itin patogu susidėti į maisto dėžutes ir tiesiai iš jų mėgautis šiuo subalansuotu patiekalu.
Taip pat paplūdimyje puikiai tinka ir įvairiausios makaronų salotos su mėgstamais priedais, humusas su iš anksto namuose susipjaustytomis daržovėmis, netgi virti kiaušiniai, brusketos, ar paprasčiausios namų gamybos užtepėlės su duona arba krekeriais.
Be to, anot ekspertės, einant į paplūdimį būtina pagalvoti ir apie gėrimus – mat ilgai būnant saulėje svarbu organizme palaikyti tinkamą skysčio balansą. „Tai gali būti ir atšaldyta tonizuojanti arbata, ar arbata, pagaminta iš mėgstamų žolelių. Prieš vykstant į paplūdimį galima pasigaminti ir naminio limonado. Tereiks gazuoto mineralinio, citrinos, mėtų ar kitų mėgstamų priedų, cukraus, agavų arba klevų sirupo“, – teigia ji.
Kadangi valgome akimis, V. Juodkazienė siūlo iškylai skirtus užkandžius gražiai paserviruoti: tam tiks dalios staltiesės, servetėlės. Patogiau ir tvariau naudoti ne vienkartines, bet iš namų pasiimtas lėkšteles, derinti spalvotus indus ir stiklines. Valgant ant jūros kranto ypatingai tinka mėlynos spalvos, įvairiais paplūdimio motyvais išdekoruotos lėkštės ar servetėlės.
V. Juodkazienė siūlo ir tris paprastai paruošiamus užkandžių receptus, kurie puikiai tiks valgymui gryname ore.
Kišas su šonine ir sūriu
Jums reikės:
Bemielės parduotuvėje įsigytos šaldytos tešlos
3-4 kiaušinių
200 g šaltai rūkytos šoninės
1 vnt. poro
Kelių šakelių krapų
150 ml. grietinėlės
150 ml. pieno
100 g. mėgstamo sūrio
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Paruošimas:
Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą. Ją šiek tiek pakočiokite, išklokite kepimo formą ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min. kol ši įgaus auksinį atspalvį.
Tuomet įkaitinkite keptuvę ir į ją įdėkite šaukštelį sviesto ar aliejaus, šiek tiek pakaitinus suberkite pjaustytus porus ir šoninę. Visus ingredientus kelias minutes maišydami pakepinkite.
Vėliau švariame inde išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę. Į mišinį įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, smulkintų krapų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į jį sudėkite tarkuotą sūrį. Gautą masę supilkite ant pasiruoštos tešlos ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kišą kepkite dar apie 20 minučių. Šį patiekalą skanu valgyti ir šaltą.
Pyragėliai su kriaušėmis ir pelėsiniu sūriu
Jums reikės:
Bemielės parduotuvėje įsigytos šaldytos tešlos
2 vnt. kriaušių
100 g. mėgstamo pelėsinio sūrio
Saujos graikiškų riešutų
Paruošimas:
Pirmiausiai šiek tiek atšildykite parduotuvėje pirktą tešlą. Tuomet supjaustykite kriaušes, sutrupinkite sūrį ir pasmulkinkite riešutus. Tešlai kiek atšilus supjaustykite ją norimos formos gabaliukais, ant viršaus dėkite kriaušes, sūrį ir apibarstykite graikiškais riešutais. Tada ant skardos paklokite kepimo popieriaus, įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių ir pyragėlius kepkite apie 25-30 min.
Naminis apelsinų limonadas su rozmarinais
1l mėgstamo gazuoto mineralinio
Kelių šakelių šviežių rozmarinų
Kelių apelsinų
Cukraus, agavų arba klevų sirupo
Ledukų
Pagaminimas:
Į indą supilkite atšaldytą mineralinį, sudėkite šviežius rozmarinus, įspauskite šviežių apelsinų sulčių ir įdėkite apelsinų skiltelių ir pagal skonį pagardinkite cukraus, klevų arba agavų sirupu. Jeigu norite įmeskite kelis ledukus. Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”