Sveikata, grožis

Yakisoba – japonų gatvės patiekalas savoje virtuvėje: maistinga vakariene visa šeima pasimėgaus vos už 5 eurus

Kai nusibosta įprasti patiekalai, galima paieškoti egzotiškesnių skonių. Vienas tokių – japonų gatvės prekeivių siūlomas Yakisoba. Tai makaronų ir kopūstų derinys, gardintas imbieru ir specialiu rytietišku padažu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad imbieras ypatingas tuo, jog nuo seno buvo dažniau vartojamas medicininiais, o ne skonio gerinimo tikslais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atskleidžia, kur geriausia laikyti imbiero šaknį namuose ir primena, kad patiekalui reikalingų makaronų, kurie dabar yra vieni iš pigiausių produktų, verta nusipirkti per akcijas – jų galiojimo laikas ilgas, tad taip lengvai sutaupysite. 

Praverčia turintiems virškinimo sutrikimų

Imbieras įvairioms tautoms pažįstamas tūkstančius metų ir, nors pradėtas vartoti pietryčių Azijoje, dėl savo teikiamų naudų bei išskirtinio skonio paplito daugelyje šalių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad aitraus skonio imbieras yra naudingas savo savybėmis: jis praverčia turintiems virškinimo problemų ir tradiciškai vartojamas peršalus karti su medumi bei citrina. 

Gydytoja dietologė pažymi, kad imbieras tradiciškai dažniau vartojamas medicininiais nei skonio gerinimo tikslais:„Imbiere yra kalcio, geležies, kalio, C, B1, B6 ir kitų B grupės vitaminų. Nuo seno jų šaknys buvo dažniau vartojamas ne kaip maisto pagardas, o kaip savijautos gerinimo priemonė. Dėl šaknyje esančių bioaktyvių medžiagų, įvairių fenolių, antioksidantų ir antiuždegiminių medžiagų, imbieras padeda esant pilvo, menstruacijų skausmams. Taip pat tai puiki priemonė tuo atveju, jei žmogų vargina pykinimas, todėl tinka nėščiosioms, žmonėms, varginamiems jūros ligos ar tiems, kuriems taikoma chemoterapija.“ 

Ekspertė imbierą pataria vartoti tiek profilaktiškai, tiek pajutus peršalimo simptomus. „Aitresnis imbiero skonis skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir gali padėti žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų. Nepaisant visų imbierų teikiamų naudų, reikėtų nepamiršti, kad tai nėra vaistas, o tik pagalbinė priemonė. Be to, rėmens kamuojami žmonės turėtų atkreipti dėmesį, jog didesnis imbiero kiekis gali šiek tiek paaštrinti negalavimo simptomus“, – pastebi E. Gavelienė.

Svarbu saugoti nuo drėgmės

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos centrų lentynose imbiero galima rasti ištisus metus – dažniausiai jie importuojami iš Kinijos arba Brazilijos: „Parduotuvėse imbierai nėra fasuojami, tad kartais žmonės atsilaužia norimą kiekį, o likusią šaknį padeda atgal. Toks elgesys neapdairus kitų pirkėjų atžvilgiu, nes taip šaknis pažeidžiama ir reaguodama su oru greičiau praranda prekinę išvaizdą. Namuose atsilaužus gabaliuką imbiero, likusią jo dalį laikykite šaldytuve, įdėtą dėžutėje ar vakuuminiame maišelyje. Svarbu, kad imbieras neturėtų sąlyčio su drėgna aplinka, kitaip pradės pūti.“

Komercijos operacijų vadovė primena, kad norintiems sutaupyti verta pasidomėti šiuo metu imbiero šaknims taikomomis nuolaidomis ir pirkinius planuoti iš anksto. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas. Be to, visos nuolaidos taikomos ne tik fizinėse parduotuvėse, bet ir apsiperkant internetu.

Makaronų įvairovė didelė: kaip išsirinkti tinkamus

Įvairių formų, iš skirtingų rūšių miltų, su sveikatai palankiais priedais – kasmet prekybos centrų lentynose makaronų įvairovė vis didėja. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pirmiausia siūlo atkreipti dėmesį į makaronų gaminimo būdą – svarbu jų nepervirti: nors daug kas mėgsta juos minkštesnius, sveikatai palankesni išvirti „al dente“.

„Jeigu makaronai nėra išbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas.

Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors jie nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni“, – teigia E. Gavelienė.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, makaronai išlieka geras pasirinkimas norintiems sutaupyti: „Pastebime, kad gerokai išaugo pigiausių makaronų pardavimai, o perkamiausi išlieka kietųjų kviečių makaronai. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai.“ 

Norintys sutaupyti, prekybos centrų lentynose turėtų ieškoti pigiausių, privačia etikete „Rimi Basic“ pažymėtų makaronų. „Norint efektyviai apsipirkti naudinga į krepšelį įsidėti ir „Selection by Rimi“, „Rimi Planet“ privačiomis etiketėmis pažymėtus makaronus, ypač jei jiems dar ir taikomos akcijos, nes makaronai galioja ilgiau nei metus. Tai geras būdas sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko, nes iš ilgo galiojimo produktų su jau turimais šaldytuve galima greitai pasigaminti pietus ar vakarienę“, – sako O. Suchočeva. 

Kokybiškiausi makaronai geriausiai sugeria padažus 

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą būtent tokie lengvai sugeria padažus.

„Nors tradiciškai japoniškiems patiekalams naudojami specialūs makaronai, juos galima keisti bet kokiais kitais azijietiškais makaronais – ryžių, ramenais arba panaudoti turimus namuose spagečius. O plonomis juostelėmis pjaustytą ir greitai apkeptą vištieną galima keisti kalakutiena, kiauliena, žuvimi ar krevetėmis. Taip pat tai geras būdas sunaudoti šaldytuve užsigulėjusias daržoves, tarkime, brokolius, tik jos neturėtų būti vandeningos – netiks pomidorai ar agurkai“, –pataria technologė.

RECEPTAS

Yakisoba

Patiekalui reikės*:

1/2 kopūsto galvos – lietuviški kopūstai 0,89 eur/1 kg;

1 didelės vištienos krūtinėlės – viščiukų vidinė filė „Rimi“ 3,39 eur/400 g;

makaronų – makaronai „Rimi Spaghetti“ 1,18 eur/500 g;

1 svogūno;

2 morkų;

2 šaukštų aliejaus;

gabalėlio šviežio imbiero.

Padažui reikės:  

1/4 puodelio sojų padažo;

1/4 puodelio Vorčesterio padažo;

2 šaukštai pomidorų padažo;

1 šaukšto Austrių padažo;

1 šaukšto cukraus.

Kaip gaminti:

  1. Nulupkite imbierą daržovių skustuku ir sutarkuokite sūrio tarka. Morkas nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Iš kopūstų pašalinkite šerdį ir supjaustykite jį plonomis juostelėmis, taip pat supjaustykite ir svogūną.
  2. Užkaiskite vidutinio dydžio puodą su vandeniu. Įkaitinkite augalinį aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai aliejus įkais, sudėkite tarkuotą imbierą ir kepkite nuo 30 sekundžių iki vienos minutės ant silpnos kaitros.
  3. Supjaustykite vištieną juostelėmis, ant vidutinės kaitros kepkite jas, kol nebebus rausvos (apie penkias minutes).
  4. Kai vištiena iškeps, sudėkite visas daržoves, pamaišykite ir kepkite apie 5-10 minučių. Tuo tarpu, kai vanduo užvirs, sudėkite makaronus ir išvirkite pagal instrukciją ant pakelio.
  5. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite padažo komponentus, tada jį supilkite į keptuvę su vištiena ir daržovėmis. Sudėkite makaronus, išmaišykite, kad padažas tolygiai pasiskirstytų. Dar viską šiek tiek pakaitinkite.

Skanaus! 

*Šios produktų kainos užfiksuotos kovo 13 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR