Infekcinės ir parazitinės ligos,  Ligos

BOTULIZMAS

Botulizmas (lot. botulus – dešra) – tai liga, sukeliama botulizmo bakterijų – toksinų, kurios metu pakenkiamos centrinė ir vegetacinė nervų sistemos.
Ligos priežastys
Botulizmo sukelia sporas sudaranti lazdelė – botulizmo klostridija (Clostridium botulinum) . Dažniausiai šio sukėlėjo sporų randama naminių gyvulių, graužikų, paukščių, žuvų, žmonių žarnose ir išmatose. Jos patenka į dirvožemį ir, nepakankamai nuplaunant daržoves, grybus, sporų gali išlikti žemėmis užterštuose produktuose. Į mėsos produktus sporų patenka iš gyvulių žarnų. Nors sporų įvairiuose maisto produktuose randama dažnai, žmonės šia liga suserga retai, nes apsinuodija toksinu, kurį tik atitinkamose sąlygose gamina besidauginančios gyvos bakterijos. Svarbiausios sąlygos bakterijoms daugintis yra bedeguonė aplinka ir 18-20 laipsnių temperatūra. Hermetiškai uždarytuose ir blogai termiškai apdorotuose daržovių, grybų konservų dėžutėse, išlikusios botulizmo klostridijų sporos virsta gyvomis bakterijomis ir pradeda gaminti toksiną. Liga susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus, rūkytą mėsą, kumpį, dešras, žuvį. Užkrėsto maisto išvaizda, kvapas, skonis dažnai nesiskiria nuo gero. Konservų dėžutės gali būti išpūstos dėl susikaupusių dujų. Kartais, netolygiai produkte pasiskirsčius toksinui, suserga ne visi tą patį produktą valgiusieji. Ypatingai reta žaizdų botulizmo forma, kai toksiną gamina į žaizdą patekęs sukėlėjas.
Simptomai
  • Nežymus karščiavimas
  • Pykinimas
  • Pilvo pūtimas
  • Vidurių užkietėjimas
  • Burnos džiūvimas
  • Akių negalavimai
  • Apsunkintas kramtymas ir rijimas
  • Užkimęs balsas
  • Galvos nenulaikymas
  • Kvėpavimo sutrikimai
  • Ligos eiga
    Liga prasideda praėjus nuo 2 valandų iki 10 parų toksinui patekus į organizmą su užkrėstu maistu. Dažniausiai temperatūra būna normali ar nežymiai padidėjusi. Būdingas pykinimas, vidurių pūtimas (meteorizmas) , užkietėjimas, burnos džiūvimas. Vystosi tam tikrų grupių raumenų paralyžiai. Anksčiausiai sutrinka regėjimas. Ligonis mato lyg per miglą, skraidančias „musytes prieš akis, skaitant liejasi raidės, dvejinasi. Sutrinka rijimas, užkimsta balsas. Kalba pasidaro tyli ir neaiški. Ligoniui sunku kramtyti, laikyti galvą. Pasikeičia veido mimika – veidas tampa panašus į kaukę, matyti žvairumas, nusileidę vokai, akių plyšiai būna susiaurėję. Sunkiai ligos eigai būdingas grėsmingas kvėpavimo sutrikimas, dėl kurio ligonis gali mirti.
    Uždelsus gydymą, ligos prognozė bloga. Tinkamai gydant pasveikstama per 2-3 savaites, ilgiau išlieka raumenų silpnumas
    Komplikacijos
    Dažniausiai liga komplikuojasi plaučių, širdies raumens uždegimu.

    Tyrimai
    Liga diagnozuojama remiantis būdingais požymiais, epidemiologiniais duomenimis. Botulizmo diagnozė patvirtinama nustatant toksiną ligonio kraujyje, vėmaluose, skrandžio išplovose, išmatose bei įtariamuose produktuose.

    Gydymas
    Įtarus botulizmą, ligonis nedelsiant guldomas į ligoninę. Jam gali prireikti intensyvios reanimacinės pagalbos.
    Nepriklausomai nuo susirgimo laiko, išplaunamas skrandis iki švaraus vandens, pabaigoje praplaunant silpnu geriamosios sodos ar kalio permanganato tirpalu. Duodama vidurius laisvinančių vaistų, klizmomis valomas žarnynas.
    Nedelsiant ligoniui sušvirkščiama priešbotulininio serumo, kuriame yra toksiną nukenksminančiųjų imunoglobulinų, skiriama antibiotikų (dažniausiai penicilino, tetraciklino arba chloramfenikolio B) , pradedamas intoksikaciją mažinantis, kraujotaką stimuliuojantis gydymas. Taip pat gali būti skiriama vitaminų C, B1, B2, B6. Sutrikus kvėpavimui, duodama kvėpuoti deguonimi, ligonis gali būti prijungiamas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.
    Patarimai
    Profilaktika
    Svarbi tinkama konservų gamyba: sterilizavimas ir konservavimo (sūdymo, parūgštinimo) technologija. Mėsos ir žuvies produktus reikia laikyti žemesnėje kaip 10ºC temperatūroje. Per ilgai laikytų kambario temperatūroje konservų, taip pat tų, kurių dangteliai išsipūtę, vartoti negalima. Įtartinų produktų vartoti taip pat nerekomenduojama, o jei reikia, smulkiai supjausčius, reikia virti ne mažiau kaip 2 valandas. Su ligoniu kartu valgiusiems užkrėstą maistą profilaktiškai suleidžiama priešbotulininio serumo, juos 10 dienų stebi medikai. Tam tikrų grupių žmonės (pvz., kariai) gali būti skiepijami nuo anaerobinių infekcijų vakcinomis, kurių sudėtyje yra nukenksminto botulizmo toksino (anatoksino) .