Sveikata, grožis

Naminiai traškučiai – tvarus būdas, kaip panaudoti užsilikusias daržoves ir vaisius

Ruduo – sodo ir daržo gėrybių metas. Visgi, kartais nespėjus iki galo jų suvalgyti, šios keliauja į šiukšliadėžę. Tačiau ar kada pagalvojote, kad iš šaldytuve likusių bulvių, morkų, ridikėlių ar lapinių kopūstų galite pasigaminti skanių ir sveikų naminių traškučių? Tai ne tik lengvas, greitas, bet ir sveikas užkandis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės šviežio derliaus daržovės bei vaisiai – rudenį sulaukia itin didelio pirkėjų dėmesio.  

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės: obuoliai, kriaušės, morkos, bulvės, moliūgai – rudenį sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo. Tvarumas, kova su maisto švaistymu – viena iš prekybos tinklo strateginių krypčių. Šiomis vertybėmis vadovautis skatiname ir savo pirkėjus, pavyzdžiui, pirkinių krepšeliuose atidūrusias sodo ir daržo gėrybes rekomenduojame suvartoti iki galo. Be to, siūlome pirkėjams apsipirkti pasinaudojant įvairiais patraukliausių kainų pasiūlymais“, – teigia V. Budrienė. 

Ne tik iš bulvių, bet ir vaisių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad įvairiausios daržovės ir vaisiai puikiai tinka naminių traškučių gamyboje, todėl likusių nuo įvairiausių patiekalų gaminimo likučių neišmeskite, o pasigaminkite šį skanų ir sveiką užkandį.  

„Naminius traškučius itin paprasta pasigaminti ir namuose. Be to, tai puikus užkandis norint panaudoti įvairiausių vaisių ar daržovių likučius. Naminius traškučius galite paruošti ne tik iš bulvių, bet ir iš kitų mėgstamų gėrybių: ropių, patisonų, morkų, lapinių ar tradicinių kopūstų, burokėlių, špinatų, obuolių, kriaušių“, – teigia J. Sabaitienė.

Norint, kad traškučiai būtų nepaprasto skonio ir tiesiog tirptų burnoje, svarbu žinoti kelias gudrybes. Pavyzdžiui, itin plonai supjaustyti daržoves bei vaisius ir pasirinkti tinkamus prieskonius. Daržovėms pagardinti puikiai tiks susmulkintos prieskoninės žolelės: rozmarinai, čiobreliai, krapai, petražolės ar raudonėlis. Susmulkintas žoleles sumaišykite su druska, pipirais ir apibarstykite ant paruoštų traškučių. Jeigu mėgstate aštriau – naudokite aitriųjų paprikų miltelius. Jeigu traškučius ruošiate iš vaisių, juos pagardinkite cukrumi bei cinamonu.

Norint, kad traškučiai tirptų burnoje, svarbu vaisius ar daržoves itin plonai supjaustyti, geriausia tai padaryti juos pjaustant maždaug 1–2 milimetrų storio griežinėliais. Pjaustant stenkitės, kad gabalėliai būtų vienodo storio, taip jie iškeps tolygiai. Tam, kad pasiektumėte geriausią efektą, – galite naudoti ir specialius pjaustymui skirtus įrankius ar pjaustykles.

 Galiausiai supjaustytas gėrybes reikėtų nusausinti popieriniais rankšluosčiais, paprieskoniuoti, dėti į iki vidutinio karščio įkaitintą orkaitę ir kepti apie 15 min.

Pagardinkite namų gamybos padažais

Neretai namuose užsilieka ne tik daržovės, bet ir ingredientai, iš kurių galima pasigaminti skanaus naminio padažo, puikiai tiksiančio prie jau paruoštų traškučių. Padažams pagaminti puikiai tinka grietinė, majonezas, pomidorų padažas, natūralus jogurtas, grūdėta varškė, sviestas.

„Pavyzdžiui, česnakiniam sūrio padažui prireiks vos kelių ingredientų: lydyto sūrelio, sviesto, grietinės, parmezano sūrio ir česnakų. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, sudėkite lydytą sūrelį, grietinę, suberkite susmulkintą česnaką ir gerai išmaišykite. Galiausiai sudėkite tarkuotą parmezaną ir jam ištirpus nukelkite puodą nuo ugnies. Jei mėgstate švelnesnius skonius – galite išbandyti natūralaus jogurto padažą. Su natūraliu jogurtu sumaišykite virtuvėje turimas prieskonines žoleles: krapus, čiobrelius, bazilikus, raudonėlį. Viską pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite prie traškučių“, – pataria „Iki“ atstovė ir dalijasi trimis naminių daržovių traškučių receptais, kuriuos greitai paruošite namuose.

Morkų traškučiai 

Jums reikės:

4 vnt. morkų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. druskos

¼ a. š. juodųjų pipirų

½ a. š. česnakų miltelių

 Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite plonais griežinėliais arba juostelėmis ir perkelkite į dubenį. Kitame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, juoduosius pipirus ir česnakų miltelius. Gautą padažą užpilkite ant morkų ir sumaišykite. Morkų griežinėlius sudėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 15-30 min., priklausomai nuo to, kokio tarškumo norite.

Burokėlių traškučiai

Jums reikės:

3 vnt. burokėlių

2 v. š. citrinų sulčių

2 v. š. čiobrelių

1 a. š. druskos

Gaminame: 

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Ant skardos patieskite kepimo popierių. Burokėlius gerai nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nedideliame dubenyje sumaišykite citrinų sultis, čiobrelius ir druską. Gautą padažą sumaišykite su burokėliais.  Išdėliokite juos ant kepimo skardos ir kepkite apie 15–30 min., priklausomai nuo to, kokio tarškumo norite.

Cukinijų traškučiai 

Jums reikės:

1 vnt. cukinijos

1 v. š. alyvuogių aliejaus

1 a. š. druskos

Žiupsnelio tarkuoto sūrio 

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Cukiniją nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Žievę palikite. Sudėkite cukinijų griežinėlius į dubenį. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi, suberkite druską ir išmaišykite. Perkelkite cukinijų griežinėlius ant kepimo skardos ir kepkite apie 15–30 min., priklausomai nuo to, kokio tarškumo norite. Prieš baigiant kepti cukinijų traškučius apibarstykite tarkuotu sūriu.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“