Sveikata, grožis

Paprasti ingredientai, bet ypatingas skonis: tradicinis vengrų paprikašas vakarienei nekainuos nė 2 eurų asmeniui

Vengrų virtuvės pažiba – paprikašas –  netruko susilaukti populiarumo visame pasaulyje. Šis receptas su tradiciškai naudojama vištiena itin paprastas, o nekasdienišką jo skonį suteikia gausiai naudojami saldžiosios paprikos milteliai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištiena, palyginti su raudona mėsa, yra kur kas sveikatai palankesnis pasirinkimas, ypač jei ji tinkamai paruošta. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad pirkėjai vertina Lietuvos ūkininkų, kurie rūpinasi geresnėmis vištų laikymo sąlygomis, pastangas: lokaliai užauginta vištiena yra vienas populiariausių pasirinkimų.  

Vištieną svarbu tinkamai apdoroti 

Šylant orams ir artėjant grilinimo sezonui, svarbu žinoti, kaip tinkamai iškepti vištieną. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad netinkamai iškeptos vištienos valgymas didina infekcijos riziką. „Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – tai lėtas kepimas ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminimas garuose“, – pažymi ekspertė. Be to, ekspertė atkreipia dėmesį, jog gaminant ant žarijų, reikėtų atidžiai sekti, kad vištiena būtų gerai iškepusi. Taip pat dietologė teigia, kad norintys mėgautis sveikatai palankiais patiekalais, kepimui visada turėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą. 

„Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis – krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištienos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų“, – įspėja gydytoja.

Dr. E. Gavelienė pastebi, kad neretai pirkėjų akis užkliūva už specialaus vištienos ženklinimo „užauginta be antibiotikų“. Tokiu ženklu jau dvejus metus pažymėta ir „Rimi“ gamybos marinuota vištiena. „Vištiena, pažymėta „užauginta be antibiotikų“ ženklu, yra mėsa, priskiriama liesų mėsų rūšiai. Ji turi visas tas pačias maistines medžiagas, kaip ir įprasta vištiena. Visgi, tikėtina, kad papildomų ir mėsoje nebūtinų medžiagų tokioje paukštienoje yra mažiau“, sako gydytoja.

Vištiena – vienas populiariausių mėsos pasirinkimų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiariausia paukštienos rūšis – vištiena ir jos krūtinėlė. Vis dėlto, šiltuoju metų laiku įsigyjama daugiau vištienos blauzdelių, sparnelių bei petelių, kurie kepami ant grilio.

Renkantis paukštieną svarbu atkreipti dėmesį į mėsos kokybę. Pasak O. Suchočevos, prekybos centruose parduodama paukštiena yra saugi ir atitinka visus kokybei keliamus kriterijus. Nepaisant to, kaip ir kitiems trumpo galiojimo produktams, vištienai svarbus temperatūros režimo palaikymas: „Namuose laikykite paukštieną šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o jei yra – specialiai mėsai skirtame stalčiuje, apie 0–4 °C temperatūroje. Šviežią paukštieną paruoškite ir suvartokite per kelias dienas, o jei nespėjate – užšaldykite, kad pratęstumėte jos galiojimo laiką.“ Be to, paukštieną taip pat galima laikyti sandariuose induose arba originaliose gamintojo pakuotėse, svarbu, kad mėsos sultys neišbėgtų ir mėsa neturėtų sąlyčio su kitais maisto produktais šaldytuve. Taip pat, ekspertės teigimu, visuomet verta vadovautis jusliniais kokybės tikrinimo kriterijais. „Jei atidarę paukštienos pakuotę jaučiate nemalonų kvapą ir jos spalva yra patamsėjusi – tokia paukštiena nebetinkama vartoti. Šviežia atšaldyta paukštiena turi būti stangri, o jos raumeninis audinys – elastingas“, – kokybės kriterijus primena ekspertė.

Komercijos operacijų vadovė pažymi, kad pasirinkus „Rimi Greatlife“ ženklintą vištieną, galite būti tikri – produkcija užauginta be antibiotikų. O norėdami sutaupyti ir paukštienos įsigyti pigiau, ekspertė pataria pasidairyti akcijų, atkreipti dėmesį į privačios etiketės produktus bei būtinai patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje. „Daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas, primena O. Suchačeva.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė skatina išplėsti savo nuolat gaminamų valgių meniu, įtraukiant į jį kitose šalyse mėgstamus, tačiau pas mus rečiau gaminamus patiekalus. „Dažniausiai saldžiosios paprikos milteliais patiekalus gardiname tik šiek tiek, o šiam vengriškam paprikašui jų reikės net trijų šaukštų. Jie suteiks itin turtingų aromatų ir skonių troškiniui, kuris tradiciškai valgomas su makaronais, tačiau juos galite keisti bulvėmis ar ryžiais“, – pataria L. Barčaitė.

RECEPTAS

Vengriškas vištienos paprikašas

Patiekalui reikės:

8 vištienos blauzdelių – viščiukų broilerių blauzdelės „Rimi“ – 2,49 € / 1 kg;

200 ml grietinės – grietinė „Rimi“ 30% 1,45 € / 200 ml;

2 vnt. raudonosios arba žaliosios paprikos (arba 4–5 mažųjų) – mažosios paprikos „Rimi“ 2,49 € / 150 g;

1 šaukšto aliejaus;

2 vnt. svogūnų;

3 šaukštai saldžiosios rūkytos paprikos miltelių;

2 vnt. česnako skiltelių;

400 g skardinės konservuotų smulkintų pomidorų;

1½ valgomojo šaukšto kvietinių miltų;

1 valgomasis šaukštas aštriosios paprikos (nebūtina);

350 ml vištienos sultinio;

druskos, pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Vištienos blauzdeles pagardinkite prieskoniais. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitrosįkaitinkite aliejų ir kepkite kol blauzdelės iš visų pusių apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite jas į šalį. Sudėkite svogūnus ir kepkite 8–10 min., kol jie suminkštės ir taps auksinės spalvos.
  2. Įmaišykite paprikas ir kepkite dar 3 min., tada sudėkite traiškytą česnaką ir pomidorus. Suberkite miltus, paprikos miltelius ir dar trumpai patroškinkite. Tada sudėkite į keptuvę blauzdeles, išmaišykite.
  3. Supilkite sultinį, užvirinkite jį, sumažinkite kaitrą ir uždengę dangčiu troškinkite apie 15 min. Tada nuimkite dangtį ir troškinkite dar 15 min., kol padažas sutirštės. Įmaišykite grietinę ir pavirkite dar kelias minutes. Patiekitesu virtomis bulvėmis, makaronais arba ryžiais. 

Skanaus! 

*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 19 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR