Sveikata, grožis

Savaitgalį pasimėgaukite gardžiu bruknių tortu: dietologė išskyrė nenuginčijamą šių uogų naudą

Nors žiemą uogų suvartojame daug mažiau, jomis rekomenduojama kasdien praturtinti savo mitybos racioną. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šaltuoju laikotarpiu pravartu prisiminti bruknes, kurių nauda organizmui – nenuginčijama. Šios uogos – nepamainomas antioksidacinių medžiagų bei vitaminų šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad žiemą daugelis pirkėjų bruknes valgo uogienių ir džemų pavidalu, taip pat šaldytas ar džiovintas. Tad savaitgalį ekspertė siūlo išbandyti paprastą, bet ypatingai gardų pyrago receptą su bruknėmis.

Vienos sveikatai palankiausių uogų

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nuo senų laikų bruknių uogos laikomos supermaistu, o jų naudą sveikatai itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai. Nors šios rūgštokos uogos nėra iš tų, kurias būtų galima valgyti saujomis, gardinti jomis desertus ar troškinius tikrai verta.

„Pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios organizmui yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės. Nuo jų neatsilieka ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, spanguolės, o taip pat bruknės. Bruknėse gausu vitaminų A, C, E, jos pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu, savo sudėtyje turi daug antioksidantų. Todėl reguliarus šių uogų vartojimas gali sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Ne veltui bruknės įvardijamos kaip supermaistas“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė. 

Bruknės tiks daugeliui kasdienių patiekalų bei desertų paskaninimui, tačiau dietologė primena, kad iš jų pagamintomis uogienėmis bei džemais reikėtų mėgautis saikingai. „Pačios uogos yra sveikatai palankios, tačiau ne visuomet palanku tai, ką žmogus iš jų pasigamina. Kadangi gamybos metu naudojamas pridėtinis cukrus, reikėtų saikingai mėgautis tiek bruknių uogienėmis, tiek džemais, – atkreipia dėmesį E. Gavelienė ir priduria, kad termiškai apdorojant bruknes arba iš jų spaudžiant sultis, uogose taip pat mažėja ir naudingi polifenolių bei oksidacinių medžiagų kiekiai. – Nepaisant to, šių uogų nauda sveikatai nenuginčijama. Bruknėmis vertėtų skaninti košes, varškę, šių uogų užsišaldyti ar susitrinti su medumi bei kitaip įtraukti į kasdienį mitybos racioną.“ 

Bruknių milteliai tiks desertams gardinti 

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lietuviai dažniausiai bruknes įsigyja jau apdorotas: „Didžioji dalis lietuvių pirmenybę teikia prekybos vietose parduodamoms bruknių uogienėms, džemams, padažams bei marinatams, kurie puikiai dera su skirtingais paukštienos ir mėsos patiekalais.“

Dalis pirkėjų rudenį prisirinktas ar įsigytas šviežias bruknes taip pat užšaldo ar džiovina namuose, o vėliau tokiu būdų apdorotas uogas naudoja skirtingų desertų bei kepinių receptams. O. Suchočeva rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į ekologiškus, iš džiovintų bruknių uogų pagamintus miltelius. „Savo asortimente turime ir bruknių miltelių, kurie puikiai dera su varške, jogurtu, jais galima pagardinti pusryčių košes, gėrimus bei įvairius glotnučius, o desertams bruknių milteliai suteiks ne tik gardų aromatą, bet ir natūralią rausvą spalvą. Apskritai, bruknės paskanins daugelį patiekalų, o nemėgstantiems itin saldžių desertų šios uogos suteiks puikią „rūgštelės“ atsvarą“, – tikina ekspertė.

Norintys sutaupyti ir namuose pasigaminti bruknėmis gardintų patiekalų bei desertų, uogų  savo receptams gali įsigyti pigiau specialių akcijų metu arba pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Savaitgalį „Rimi“ kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti skanų ir paprastą pyrago su bruknėmis receptą.

Vanilės skonio bruknių pyragas 

Pyragui reikės:

3 vnt. kiaušinių;

300 g cukraus;

300 g kvietinių miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

55 g bruknių (užšaldytų nereikia atšildyti);

100 ml vandens;

100 g sviesto;

100 ml pieno;

2 šaukštų vanilinio cukraus;

Cukraus miltelių (papuošimui).

Gaminimo eiga: 

Pyragas: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros.
  2. Kepimo formą su nuimamu kraštu (apie 24 cm skersmens 8 gabaliukams) patepkite maistiniais riebalais ir pabarstykite kokosų drožlėmis arba džiūvėsėliais.
  3. Išplakite kiaušinius ir cukrų iki purumo. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir bruknes, supilkite į kiaušinių plakinį. Vandenį užvirinkite ir įmaišykite. Supilkite tešlą į formą.
  4. Pyragą iš karto kepkite apatinėje orkaitės dalyje apie 40 minučių.
  5. Atlaisvinkite formos kraštą ir palikite pyragą atvėsti ant grotelių. Pyragą padalinkite į 2 pagrindus. 

Įdaras:

  1. Ištirpinkite sviestą arba margariną. Supilkite pieną ir vanilinį cukrų ir maišydami virkite apie 2 minutes.
  2. Su šaukštu užpilkite vanilinio pieno ant pagrindų.
  3. Sudėkite pyragą ir pabarstykite cukraus pudra.

Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR