• Straipsniai

    Vienintelis atvejis, kai ant maisto atsiradęs pelėsis tampa delikatesu: dietologė įvardijo šio produkto naudą

    Pelėsinio sūrio gamybos technika atsirado visiškai atsitiktinai: pastebėta, kad švieži sūriai, laikyti vėsiuose bei drėgnuose urvuose, įgydavo tam tikrą pelėsį. Laikui bėgant, sūrininkai suprato, kad atsiradusios melsvos bei žalsvos pelėsio dėmės – tai fermentų išskyrimo požymis. Tokiu pelijimo būdu susiskaidydavo baltymai bei riebalai, taigi, sūris įgaudavo aštresnį ir kompleksiškesnį skonį. Šiandien kulinarija neatsiejama nuo pelėsinių sūrių. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl aukšto kaloringumo tai turėtų būti saikingai vartojamas produktas. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijos vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tokio produkto laikymui namų sąlygomis reikalingos atitinkamos žinios, mat pelėsinis sūris irgi genda. Organizmui reikalingos maistinės medžiagos Pelėsiniai sūriai – unikalūs maisto produktai. Anot gydytojos…

  • Straipsniai

    Naudingieji riebalai: dietologė išskyrė, ką sveikiausia tepti ant duonos (receptai)

    Visais laikais sviestas buvo mėgstamas ir universalus ingredientas, vertinamas dėl savo turtingo skonio bei plataus kulinarinio pritaikymo. Jo kelionė nuo senovės civilizacijų iki šių laikų liudija, kad sviestas – neabejotinai vienas pagrindinių žmonijos maisto produktų. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų šiuo produktu piktnaudžiauti, o norintys sutaupyti turėtų ne ieškoti pigesnių alternatyvų, tokių kaip riebalų mišinys, bet sekti nuolaidas ir įsigyti kokybiškų produktų už mažesnę kainą: šį savaitgalį parduotuvėse „Rimi“ sviestą galite įsigyti su 59 proc. nuolaida, o jį paskaninti technologai kviečia citrina, provanso žolelėmis bei juodosiomis alyvuogėmis. Galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį kasdien Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sviestas yra vienas sudėtingiausių riebalų,…

  • Straipsniai

    Dietologė įvardijo grybą, kurį turėtų vartoti norintys išvengti vėžio, diabeto ir nutukimo

    Anksčiau grybų vartojimas būdavo apribotas sezoniškumo: šiomis miško gėrybėmis buvo galima mėgautis tik vasaros ir rudens metu, esant palankioms oro sąlygoms. Šiais laikais tokią problemą galima efektyviai išspręsti į racioną įtraukus pievagrybius, kurių parduotuvėse galima rasti ištisus metus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo to, kaip bus paruošti, šie grybai naudingi vėžio, diabeto ir nutukimo prevencijai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchačeva pažymi, kad parduotuvėse prekiaujama Lietuvos grybų fermose užaugintais pievagrybiais, todėl galima mėgautis vietiniu produktu, o išbandyti jų skonį technologai kviečia pasigaminant FILO tešlos pyragą su grybais ir špinatais. Sveikatai palankių medžiagų gausa Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pievagrybiai dėl…

  • Straipsniai

    Stabdo senėjimą ir atkuria pažeistas ląsteles – šių vaisių dietologė ragina skanauti dažniau

    Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nektarinai puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau norint išlaikyti nektarinų sultingumą, skonį ir kvapnumą, labai svarbu juos tinkamai laikyti ir baigti nokinti namuose. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip tai padaryti tinkamai, o šiltai vasaros popietei rekomenduoja pasigaminti gaivų persikų bei mangų limonadą. Apsaugo nuo ankstyvo senėjimo Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, nektarinai,…

  • Straipsniai

    Vaisių sėklos: visas valgyti naudinga, tačiau kai kurias svarbu tinkamai apdoroti

    Valgydami vaisius daugelis instinktyviai griebiasi sultingosios dalies, o sėklas išmeta net nesusimąstydami. Tačiau mažytėse sėklose slypi maistinių medžiagų ir sveikatai naudingų medžiagų lobis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais. Nepaisant to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kas pirkėjai vis dažniau renkasi besėkles vaisių rūšys, o favoritėmis išlieka vynuogės. Vaisių sėklos pasižymi naudingomis medžiagomis Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vaisių sėklos gali pasitarnauti žmogaus organizmui dėl savo maistinių savybių: „Pasižiūrėjus į vaisių sėklų ar kauliukų maistingumą, matyti, kad visi turi žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Didžioji dauguma vaisių sėklų yra turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, kaliu, variu, magniu, geležimi, cinku, vitaminu…

  • Straipsniai

    Dietologė atsakė, kokios spalvos bananai naudingiausi ir kur panaudoti pernokusius

    Bananai – populiariausi iš šilto klimato šalių mus pasiekiantys vaisiai, mėgstami tiek suaugusiųjų, tiek vaikų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti toje dienos pusėje, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas. Jais mėgaujasi tiek sportininkai, tiek protinį darbą dirbantys žmonės ar mokyklinukai, išalkę po intensyvaus pusdienio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti bananus, kad jie neruduotų ir kur panaudoti jų perteklių. Norintys sutaupyti bananų mėgėjai iki savaitės pabaigos (rugpjūčio 3–6 d.) turėtų atkreipti dėmesį į specialią akciją: aktyvavus nuolaidos kuponą kilogramas jų „Rimi“ prekybos centruose kainuos gerokai pigiau – tik 0,69 eur. Saldus vaisius vietoje saldumyno Dažnai…

  • Straipsniai

    Svyrant serbentų šakoms – vitaminų kupinas receptas: mažina cholesterolį ir gerina virškinimą

    Serbentų sezonui besibaigiant, vertėtų nepraleisti paskutinės progos papildyti savo racioną vitaminų bei mineralų gausa. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos pasižymi lėtinį uždegimą slopinančiomis medžiagomis. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, nuėmus serbentų derlių, juos galima konservuoti – taip galėsite mėgautis išskirtiniu uogų skoniu ištisus metus. Be to, kulinarijos technologai kviečia derinti saldžius kepinių skonius su rūgštelės akcentais išmėginant karamelės ir raudonųjų serbentų pyrago receptą. Galima vartoti pagal sveikatos poreikius Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visų trijų – raudonos, baltos ir juodos – spalvų serbentai savo sudėtyje turi magnio, kalio, kalcio, cinko, geležies, taip pat vitaminų A, B ir C. „Visų rūšių serbentai pasižymi…

  • Straipsniai

    Gydytojas V. Morozovas primena registruoti vaikus į profilaktinę sveikatos patikrą ir siūlo stebuklingą receptą visai šeimai

    Kasmet iki rugsėjo 15 dienos visiems lopšelius, darželius ir mokyklas lankantiems vaikams privaloma pasitikrinti sveikatą – nors tai padaryti galima visą vasarą, į poliklinikas dažniausiai suskumbama tik prieš pat rugsėjį. Gydytojas Valerijus Morozovas sako, kad kai kurie tėvai profilaktines sveikatos patikras vertina šiek tiek atsainiai, tačiau tai gera prevencinė priemonė, siekiant išvengti ligų ir sekti vaiko raidą, galimybė laiku pastebėti vaiko viršsvorį. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, ką geriausia dėti į mokinuko priešpiečių dėžutę, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kokius kokybiškus užkandžius įsigyti skubantiems tėvams. Profilaktinių patikrų svarba išryškėjo per karantiną Kai per pandemijos įkarštį gydytojai konsultavo beveik vien tik…

  • Straipsniai

    Gydytoja dietologė ramina tėvus: sultis vaikams galima gerti, tik svarbi viena taisyklė

    Vaikų šventė dažniausiai neįsivaizduojama be ryškiaspalvių sulčių, kurios ne tik puošia stalą, bet ir praturtina šventiško maisto racioną vitaminų gausa. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pirmenybę reikėtų teikti šviežiai spaustoms sultims. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria šventės metu rinktis mažos talpos ekologiškų sulčių pakuotes – tokios ne tik patogiausios, bet ir labiausiai mėgstamos vaikų. Vaikai dažniausiai vaisius vartoja sulčių pavidalu Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad sulčių atsiradimas vaikų mityboje siejamas su raciono praturtinimu skysčiais: „Kadangi sulčių skonis vaikui priimtinas, tai pasaulyje labai išaugo sulčių vartojimas tarp mažamečių ir taip buvo į šoną nustumtas vanduo bei pienas. Pagal tam tikrus tyrimus yra teigiama,…

  • Straipsniai

    Vištiena be antibiotikų – sveikatai palankesnė: kodėl vertėtų ją rinktis?

    Vištiena – visame pasaulyje populiari mėsos rūšis, iš kurios gaminama daugybė patiekalų ir kasdienių užkandžių. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištiena priskiriama liesesnės mėsos kategorijai ir turi vertingų aminorūgščių, visaverčių baltymų bei kitų medžiagų. Tačiau renkantis ją svarbu atkreipti dėmesį į etiketes, rinktis ekologiškuose ūkiuose ir be antibiotikų augintą paukštieną. Gydytoja atskleidžia, dėl kokių priežasčių be antibiotikų auginta vištiena laikoma sveikatai palankesne. Tuo tarpu „Rimi‘ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kai išsirinkti kokybišką vištieną, ir kaip, ypač vasaros metu, ją tinkamai laikyti namuose. Norintys sutaupyti savaitgalį turėtų atkreipti dėmesį ir į specialią akciją, kuri vištienos leis įsigyti su 50 proc. nuolaida. Valgyti vištienos odelių nepataria Pasak „Rimi“ sveikatai…