• Sveikata, grožis

    Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys su Mažeikių gydytojais aptarė biurokratizmo mažinimo priemones

    Pirmadienį, kovo 27 d., sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Mažeikių gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbos stotyje, pirminės sveikatos priežiūros centre ir vietos regioninėje ligoninėje. Ministras su gydymo įstaigų darbuotojais aptarė biurokratijos mažinimo priemones, įvertino, kaip organizuojamas darbas gydymo įstaigose. Mažeikiai vieni iš pirmųjų prisijungė prie kuriamos nacionalinės Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos. Šiuo metu rajone dirba keturios greitosios medicinos pagalbos brigados, kurios per metus vyksta į beveik 9 tūkst. iškvietimų, o per dieną reaguojama į apie 20 gyventojų pagalbos šauksmų. Ministras su rajono vadovais aptarė patalpų ir darbo sąlygas. „Kuriant nacionalinę Greitosios medicinos pagalbos tarnybą, paaiškėjo, kad savivaldybių valdomose GMP stotyse buvo labai nevienodos darbo sąlygos. Tai pirmasis uždavinys…

  • Sveikata, grožis

    Naminio majonezo gamybos repeticija: išmokę dabar, užtruksite vos kelias minutes ir sutaupysite

    Marginti kiaušiniai ir majonezas – tikriausiai, yra du dalykai, be kurių neįsivaizduojamas Velykų stalas. Ir nors majonezo parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių rūšių – verta išbandyti naminį.  Jam pasigaminti prireiks vos trijų pagrindinių ingredientų: kiaušinio trynių, aliejaus ir prieskonių, o jį ruošiant užtruksite vos kelias minutes ir, netgi, sutaupysite. Parduotuvėse vidutinė majonezo kaina už litrą yra maždaug 9–10 eurų, tuo tarpu namuose tokį kiekį galima pasigaminti ir už mažiau nei 6 eurus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad majonezo pasiūla parduotuvėse yra išties plati, o savo pardavimų piką majonezas pasiekia Velykiniu laikotarpiu. „Parduotuvėse siūlome gausų majonezo asortimentą: nuo įprasto, klasikinio iki veganiško. Rinkdamiesi majonezo rūšį pirkėjai dėmesį…

  • Sveikata, grožis

    Paelijos dienos proga – patarimai, kaip išsirinkti jūros gėrybes katalonietiškai fiestai: vakarienė asmeniui nekainuos nė 3 eurų

    Nors didžiausia ispaniškos virtuvės pažiba yra paelija, mažiau žinoma jos variacija su makaronais, vadinama „fideuá“, skoniu tikrai nenusileidžia. Šio patiekalo sudedamosios dalys ir paruošimas yra labai panašūs, tačiau vietoje ryžių naudojami ploni makaronai. Šis patiekalas kilęs iš Valensijos, bet Katalonijoje „fideuá“ kultūra yra labiau paplitusi – tai vienas mėgstamiausių vietinių gyventojų bei turistų patiekalų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jūrų gėrybėse gausu baltymų, mineralinių medžiagų bei vitaminų, tad kovo 27-ąją minint Tarptautinę paelijos dieną „Rimi“ technologai kviečia namuose pasigaminti katalonišką jos versiją. Gausu naudingų maistinių medžiagų Sakoma, kad „fideuá“ Valensijos žvejai gamino iš laimikio likučių, kurių per dieną nepavykdavo parduoti žuvų turguose. Būtent šviežios jūros…

  • Sveikata, grožis

    Pigūs kiaušinių dažymo būdai: kokių produktų reikėtų įsigyti jau dabar?

    Iki Velykų likus vos porai savaičių, daugelis jau pradeda planuoti šventinių pusryčių patiekalus, stalo dekoracijas ir, žinoma, kiaušinių marginimą. Įprasti kiaušinių dažai pakeliuose gali kainuoti ir 2–4 eurus, todėl siekiantys sutaupyti arba norintys natūraliai dekoruotų margučių, renkasi tai daryti su maisto produktais. Pavyzdžiui, jų marginimas raudonuoju kopūstu ar svogūnų lukštais kainuoja vos keliasdešimt centų. Tiesa, anot V. Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, norintiems taip dažyti kiaušinius, jau reikėtų suskubti – paskutinėmis dienomis iki Velykų šie produktai yra šluojami iš lentynų. „Kiekvienais metais pastebime, kad prieš Velykas itin išauga raudonųjų kopūstų, mėlynųjų svogūnų, burokėlių, ryškiaspalvių prieskonių ir kai kurių arbatžolių pardavimai. Geltonųjų svogūnų dėžėse beveik nebūna likę lukštų. Siekiame atliepti…

  • Sveikata, grožis

    Pavasarinis drabužių spintos atnaujinimas tvariau: esminės taisyklės padės sutaupyti

    Aukštyn vis dažniau pakylantis termometro stulpelis žymi ne tik tikro pavasario pradžią, bet ir tai, kad pagaliau atėjo metas paslėpti šaltojo sezono drabužius. Visgi, pavasarinį spintos atnaujinimą neretai lydi ir nauji sezono pirkiniai – ne tik dėl besikeičiančių mados niuansų, bet ir dėl natūralaus drabužių ar batų susidėvėjimo. Visa tai gali nemenkai apsunkinti kasdienį biudžetą, tačiau laikantis tam tikrų taisyklių galima ne tik gerokai pigiau atsinaujinti garderobą, bet ir į drabužių spintą įnešti tvarumo. Naujausias „YouGov“ Europos mados tyrimas rodo, kad žemyno gyventojams įsigyjant naujus drabužius didžiausią įtaką daro jų kaina – 68 proc., 61 proc. sprendimus lemia drabužių kokybė, o 56 proc. – modelis. Duomenys taip pat atskleidžia, kad…

  • Sveikata, grožis

    Visuomenei ir bendruomenėms – didesnės galimybės susipažinti su projektų poveikiu visuomenės sveikatai

    Sveikatos apsaugos ministro įsakymu visuomenei sudarytos geresnės galimybės susipažinti su planuojamos ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo rengimo dokumentais. Tai padės gyventojams gauti išsamesnę informaciją, kaip atsižvelgiama į jų išsakytas pastabas projekto viešo aptarimo metu, aktyviau įsitraukti į vertinimo procesą, kuriant švarią ir saugią gyvenamąją aplinką. Pagal galiojantį teisinį reglamentavimą, kai planuojamos ar vykdomos ūkinės veiklos rūšys, kurioms reikia nustatyti sanitarinės apsaugos zonas ir jos nustatomos ar tikslinamos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo būdu (kai neatliekamas poveikio aplinkai vertinimas), ūkio subjektai privalo parengti planuojamos veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitą ir ją pristatyti gyventojams viešo susirinkimo metu. Gyventojų išsakyti pasiūlymai ir jų svarstymas turi būti fiksuojami susirinkimo protokole, kuriam gyventojai taip…

  • Sveikata, grožis

    Socialinių tinklų sensacija tapusios karšto oro gruzdintuvės padės sutaupyti laiko ir valgyti sveikatai palankiau iškeptą maistą

    Karšto oro gruzdintuvė šiuo metu vadinama sveikatai palankesnio maisto inovacija, plintančia socialiniuose tinkluose. Ši mada ateina ir į lietuvių virtuves, kur pavasarį vis aktyviau ieškoma būdų, kaip maistą apdoroti su mažesniu riebalų kiekiu. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šio prietaiso pirkėjai vis dažniau teiraujasi ir parduotuvėse, o gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad gaminant maistą bet kokiais būdais svarbu vengti didesnio riebalų naudojimo, o jį šildant – papildomų riebalų apskritai atsisakyti. Kaip be didelio vargo tai padaryti pasakoja technologė Lina Barčaitė. Perteklinis aliejus kenkia sveikatai Šildydami maistą keptuvėje dažnai naudojame aliejų ar sviestą, kad maistas neprisviltų prie paviršiaus. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, jog didesnis…

  • Sveikata, grožis

    Prancūzijos įkvėptos „Iki“ konditerijos naujienos: nuo elegantiškų eklerų iki klasikinių tortų

    Prekybos tinklas „Iki“ atnaujino pavasario konditerijos bei kepinių asortimentą, kurį papildė prancūzų konditerio Thierry Lauvray kruopščiai sukurti elegantiški desertai ir net kelių rūšių pikantiški skanėstai. „Pagaminta IKI“ linijos naujienos yra skirtos tiek ypatingoms progoms, tiek kasdieniam pasimėgavimui. Buvo praplėstas ir įvairiausių gaivių desertų pasirinkimas, ypač tiksiantis orams atšilus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prekybos tinklas „Iki“ nuo seno garsėja prancūziška kepinių kokybe, o norint, kad parduotuvėse pirkėjai rastų kuo gausesnį ir įvairesnį konditerijos gaminių bei kepinių pasirinkimą – asortimentas atnaujinamas kelis kartus per metus.  „Norime, kad pirkėjai arčiau namų rastų kuo didesnę konditerijos gaminių ir kepinių įvairovę, todėl nuolat atnaujiname savo asortimentą. Likus kelioms savaitėms iki…

  • Sveikata, grožis

    Su paukščių čiulbėjimu bunda ir kenkėjai

    Kaitresnė saulė budina visa, kas gyva. Kaip Kristijonas Donelaitis rašė, pavasarį pulkais susirenka ir varginti pasiruošia musės, vabalai, uodai su kaimene blusų. Ir iš tiesų, iš žiemos miego keliasi ne tik drugiai, varlės, žalčiai, bet ir kenkėjai. Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa” perspėja apie gyvybei pavojingas erkes, tunelius po namų grindimis išsiraususias skruzdėles ir balkonuose susuktus paukščių lizdus, kuriuose knibžda parazitai. Maža, bet pavojinga Erkės paplitusios visoje Lietuvoje ir įsisiurbti gali bet kurio savo gyvenimo ciklo metu, o kartą pasimaitinusi išgyvena iki ketverių metų.  „Parkuose ir net miestuose, senoje pernykštėje žolėje jau tyko erkės. Deja, apsisaugoti nuo šių pavojingų kraujasiurbių labai sunku. Nepaisant to, kad pasitaiko pavienių įmonių, siūlančių naikinti erkes…

  • Sveikata, grožis

    Aromatingas apelsinų pyragas papuoš Velykų stalą vos už 5 eurus: pavyks net nepatyrusiems kepėjams

    Po ilgos žiemos esame pasiilgę spalvų, tad Velykų stalą puošime ne tik margučiais, bet ir ryškiaspalviais patiekalais: žaliomis salotomis, uogomis gardintais užkandžiais ir vaisių pyragais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad citrusiniai vaisiai ne tik puikus vitamino C, bet ir flavonoidų, padedančių sustiprinti imunitetą, šaltinis. Taigi, gaivus apelsinų pyragas gali tapti puikiu šventės akcentu. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šį desertą svarbu gaminti iš sunokusių vaisių, tad dalijasi patarimais, kaip juos išsirinkti parduotuvėje. Vieni mėgstamiausių lietuvių vaisių ankstyvą pavasarį Apelsinai – labai universalūs vaisiais. Juos galima skanauti šviežius, spausti sultis, marinuoti mėsą, gardinti kepinius bei desertus. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos…