Sveikata, grožis

Tarptautinę tuno dieną – skirtingi būdai jam paruošti: mėgaukitės žalio tuno patiekalais, kepkite kepsnius

Tunas – nuostabaus skonio žuvis, kuriai atsispirti negali daugelis. Be to, ji itin vertinama ir geriausių pasaulio šefų. Ši žuvis taip mėgstama, kad gegužės 2-ąją netgi minima pasaulinė tuno diena. Ir ne be reikalo. Tuną paruošti visai nesudėtinga: jį galima valgyti ir žalią arba vos vos pakepus patiekti su įvairiausiais garnyrais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai valgo vis daugiau žuvies, pirkėjų mėgstamos ir netradicinės rūšies žuvys: juodasis paltusas ar gelsvapelekis tunas.

Mėgstamas žalias

„Analizuodami duomenis matome, kad žuvies pardavimai nuosekliai auga. Pirkėjai dairosi įvairesnės rūšies žuvies ir jūros gėrybių. O atėjus šiltajam sezonui dažnai žuvį ruošia ir ant grilio. Pirkėjų dėmesio sulaukia savo išvaizda stebinanti plekšnė, gelsvapelekio tuno pjausniai, skraidkalmarių čiuptuvai“, – teigia V. Budrienė.

Tunas – ne tik ypatingo, švelnaus skonio, bet naudinga sveikatai žuvis. Tunas pasižymi omega-3 gerųjų riebalų gausa. Jame randama ir vitamino A, vitamino B6 ir B12. Be to, tunas dar turi ir labai mažai kalorijų: 100 g tuno galite suvalgyti iki net 30 g baltymų, tačiau kalorijų suvartojate vos 184.

Tunas dažniausiai valgomas žalias: jis dažnai dedamas į sušius, sašimius, ryžių dubenėlius ar sevičes. O vienas populiariausių tuno patiekalų – tuno tartaras, kuris gaminamas pamarinuojant šviežio tuno gabalėlius sojos, žuvies padažuose, citrinos sultyse ir tuomet sumaišant su pačiais įvairiausiais ingredientais: smulkiai supjaustytais svogūnais, avokadais, agurkais, netgi mangais.

Vos vos pakeptas tuno gabalėlis, patiekiamas su padažu, vadinamas tataki. Dažniausiai šio patiekalo padažas gaminamas iš sojų ir žuvies padažo, žaliosios citrinos sulčių. Tačiau taip pat į šį padažą galima įdėti šaukštelį medaus arba įlašinti šviežiai spaustų apelsinų sulčių. Prieš ruošiant tuną svarbu pasirinkti tinkamus prieskonius. „Iki“ rekomenduoja žuvį įtrinti druska, susukti į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikyti šaldytuve. Tuomet reikėtų druską nuplauti ir žuvį ruošti pasirinktu būdu.

Kepti – kuo trumpiau

Vienas populiariausių tuno ruošimo būdų – kepti keptuvėje. Dažniausiai tunas patiekiamas pusiau keptas arba beveik žalias. Todėl keptuvėje iš kiekvienos pusės žuvies kepsnį kepti užtenka vos 1–2 minutes. Jeigu tuną kepate grilyje, į įkaitinti reikėtų iki vidutinės ugnies. Tuomet tuno kepsnius, patepus aliejumi, pakepti 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Keptą tuną ant stalo reikėtų patiekti iš karto. Jei tuną ketinate ruošti orkaitėje ,„Iki“ rekomenduoja žuvį apie valandą pamarinuoti pasirinktame marinate. Tuomet įkaitinti orkaitę net iki 230 laipsnių. Iš marinato ištrauktą tuną reikėtų patepti aliejumi ir orkaitėje pakepti apie 8 minutes, priklausomai nuo gabalėlio dydžio ir storio.

Prie įvairiausiais būdais ruošto tuno rekomenduojama patiekti šviežių salotų. Kad jos neužgožtų tuno skonio, salotas geriausia gardinti lengvais, alyvuogių aliejaus, balzamiko acto ar citrinos sulčių padažais – majoneziniai ar pagaminti iš grietinės čia netinka. Prie tuno taip pat dera įvairiausiais būdais ruoštos bulvės ar kruopos.

„Iki“ dalijasi ir keliais tuno patiekalais, kurie yra paprastai ir greitai pagaminami, tačiau nepaliekantys abejingų.

Tuno ir avokadų tartaras

Jums reikės:

150 g tuno filė

1 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. sezamų sėklų aliejaus

1 a. š. druskos

1⁄4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų • 1⁄2 citrinos tarkuotos žievelės

50 g raudonųjų svogūnų

1 avokado

2 v. š. citrinų sulčių

1 citrinos

Gaminame:

Tuno filė supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į dubenį, suberkite pipirus, pusę šaukštelio druskos, tarkuotą citrinos žievelę ir supilkite aliejus. Viską gerai išmaišykite ir leiskite 5 minutes pasimarinuoti. Avokadą supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite ketvirtadalį šaukštelio druskos ir gerai išmaišykite. Raudonąjį svogūną nulupkite, susmulkinkite, suberkite likusią druską, išmaišykite ir leiskite kelias minutes pastovėti, kad svogūnai suminkštėtų. Pasiruoškite dvi lėkštes, jų viduryje pastatykite po nedidelę apvalią kepimo formą be dugno – jos padės dailiau suformuoti tartaro sluoksnius. Visus ingredientus padalinkite perpus ir sluoksniuokite formelių viduje: pirmiausia dėkite sluoksnį tuno, tada sluoksnį svogūnų ir galiausiai sluoksnį avokadų. Tuomet formeles atsargiai pašalinkite. Ketvirčiais supjaustykite likusią citriną, po vieną skiltelę uždėkite ant tartaro ir patiekite.

Marinuoto tuno dubenėlis

Jums reikės:

Tunui:

1/2 puodelio kubeliais supjaustyto tuno

1/4 puodelio pjaustytų laiškinių svogūnų

2 šaukštų sojos padažo

1 arbatinio šaukštelio sezamo aliejaus

1/2 arbatinio šaukštelio sriracha

Aštriam majonezui:

2 šaukštų majonezo

2 arbatinių šaukštelių sriracha padažo

Dubenėliui:

1 puodelio virtų mėgstamų arba suši ryžių

1 puodelio supjaustytų agurkų

1/2 supjaustyto avokado

Saujos supjaustytų laiškinių svogūnų

1 arbatinio šaukštelio juodųjų sezamų sėklų

Gaminame:

Nedideliame dubenyje sumaišykite majonezą ir srirachą, viską atskieskite trupučiu vandens ir sumaišykite. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite tuną, svogūnų laiškus, sojos padažą, sezamo aliejų ir sriracha ir leiskite tunui pasimarinuoti. Į kelis dubenėlius padalinkite virtus pravėsusius ryžius, dėkite marinuotą tuną, avokadą, agurkus ir svogūnų laiškus. Viską pašlakstykite aštriu majonezu ir sezamo sėklomis. Jeigu norite, patiekite papildomo sojos padažo.

Citrininiai tuno kepsniai

Jums reikės:

4 tuno kepsnių

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

3 šaukštų citrinos sulčių

1/2 arbatinio šaukštelio citrininių pipirų prieskonių

1/2 arbatinio šaukštelio druskos

1 arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Gaminame:

Nedideliame dubenyje sumaišykite aliejų, citrinos sultis, citrinpipirius, druską ir citrinos žievelę ir gerai išmaišykite. Tuno kepsnius įtrinkite marinatu. Uždenkite tuną, ir padėkite į šaldytuvą 1–2 valandoms. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite kepsnius 5–8  minutes (priklausomai nuo storio) vieną kartą tuną apversdami. Kepant tuno kepsnius keptuvėje geriausia ją rinktis ketaus. Tuną patiekite su mėgstamu garnyru.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“