Kai kurios šeimyninės hiperlipidemijos,
Kepenų ligos (hepatitai, cirozės) ,
Cukrinis diabetas,
Inkstų patologija,
Kasos patologija,
Skydliaukės hipofunkcija,
STH hormono trūkumas,
Glikogeno kaupimo ligos.
DTL cholesterolis – „gerasis“ cholesterolis. Svarbiausias DTL vaidmuo yra paimti iš periferinių audinių cholesterolį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse. DTL cholesterolio koncentracijos padidėjimas laikomas geru, antisklerotiniu, pokyčiu. DTL cholesterolio padidėjimas be kita ko rodo, kad bendras cholesterolis gali būti padidėjęs, bet jis padidėja ir „gerojo“ cholesterolio sąskaita. DTL cholesterolis konkuruoja su „bloguoju“ cholesteroliu, transportuoja cholesterolį atgal į kepenis ir neleidžia susidaryti aterosklerozinėms plokštelėms. Jis sąlygoja cholesterolio pernešimą iš periferinių organų į kepenis. Čia jis paverčiamas tulžies rūgštimis ir pašalinamas iš organizmo. Todėl, esant padidėjusiai bendro cholesterolio koncentracijai, geras požymis yra padidėjusi DTL cholesterolio koncentracija.
Bendri reikalavimai kraujo paėmimui tiriant cholesterolį ir kitus lipidus:
1) privalu, kad prieš tyrimą ligonis 14 valandų būtų nevalgęs;
2) būtina, kad kraujas ligoniui visuomet būtų imamas toje pačioje padėtyje (pvz., sėdint) – ligoniui stovint, sėdint ar gulint, jo paimto kraujo lipidų reikšmės gali skirtis apie 10% – gulint padidėja;
3) veną užspausti ne ilgiau, nei 1 minutę,
4) visada naudoti vienodą tiriamąją medžiagą (serumą, plazmą, kapiliarinį kraują) ,
5) jeigu tiriama plazma, visada naudoti vieną ir tą patį antikoaguliantą (geriausia EDTA, citruota plazma – mėlynas dangtelis sumažina reikšmes 14%, o plazma su fluoridu – pilkas dangtelis – 18%) ,
6) laikant serumą šaldytuve 0 – 4 0C tyrimą atlikti ne vėliau, kaip per dvi paras. Papildoma informacija skyriuje “Gydymo strategija remiantis cholesterolio ir kitų lipidų rodikliais”.
geriau pirkite tik liesą mėsą, ruošdami mesą nupjaukite matomus riebalus;
vietoje mėsos dažniau valgykite žuvį, ankštines (žirnius, soją, pupeles) daržoves;
valgykite vištieną ir kalakutieną be odos;
rečiau valgykite rūkytas ar virtas dešras;
rinkitės kuo liesesnius pieno produktus: gerkite liesą pieną, kefyrą, rūgpienį, valgykite liesą varškę ir kuo liesesnius varškės bei fermentinius sūrius;
gamindami maistą, vietoje sviesto ar kiaulienos, naudokite aliejų;
mažiau valgykite kepto maisto, dažniau – virto ar troškinto; kepdami stenkitės vartoti kuo mažiau riebalų, taip pat nevartokite kepimui kartą jau kaitintą aliejų;
atšaldę sriubas ir sultinius, nugriebkite nuo jų riebalus;
vartokite liesesnį margariną (40 – 50 proc.) , ant sumuštinių margariną ar sviestą tepkite kuo ploniau;
stenkitės kuo rečiau salotoms naudoti majonezą ar grietinę;
rečiau valgykite patiekalus iš inkstų ir kepenų;
saikingai vartokite kiaušinius ir alkoholį;
svarbus veiksnys reguliuojant cholesterolio lygį yra fizinis aktyvumas, kuris padeda išlaikyti normalų svorį. Tokiu būdu sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Pakeitus gyvenseną ir įpročius, atsižvelgiant į minėtus patarimus, per keletą savaičių galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Mažinti surūkomų cigarečių kiekį arba visai nutraukti rūkymą,
Mažinti kūno masę, siekiant optimalios KMI,
Didinti fizinį aktyvumą.