Sveikata, grožis

Lyderiaujančių pozicijų neužleidžia ir šaldytos bulvės: 3 paprasti receptai

Per pandemiją pasikeitė ne tik apsipirkinėjimo, bet ir valgymo įpročiai. Kadangi žmonės į parduotuvę stengėsi eiti rečiau, išaugo poreikis pasirūpinti ilgo vartojimo bakalėjos ar šaldytais produktais. Visgi, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šaldytos produktų kategorijos pardavimai nesumažėjo ir praeitais metais pastebimas jų augimas – šaldytų produktų pardavimai 2021 m. išaugo 13 proc. Populiariausi iš jų – lietuvių visais metų laikais dievinamos bulvės.

„Nuo pandemijos pradžios praėjus dvejiems metams šaldytų produktų paklausa nemažėja. Taip pat per 2021 metus stebimas visų šaldytų prekių grupių augimas, kuris greičiausiai siejamas su tuo, kad pirkėjai nori vienu kartu užsipirkti daugiau prekių. Duomenys rodo, kad populiariausios tarp šaldytų gaminių yra pirkėjų visais metų laikais mėgstamos bulvės: pirmoje vietoje pagal pardavimus įsitaisiusios šaldytos apkeptos bulvės, antroje – meksikietiškas daržovių mišinys, o trečioje – bulvytės, skirtos gruzdinimui. Visgi, pastaruoju metu matomas ir šaldytų bandelių bei šaldytų netradicinių pietų rinkinių pardavimų augimas“, – teigia V. Budrienė.

Populiarėja augalinės kilmės produktai bei jūros gėrybės

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad prognozuojama, jog nuo pandemijos pradžios atsiradęs įprotis pirkti daugiau šaldyto maisto ir toliau niekur nedings.

„Pasaulinės tendencijos rodo, kad pirkėjai ateityje daugiau dėmesio skirs sveikesniems šaldyto maisto pasirinkimams. Jau dabar pastebima, kad žmonės net ir ieškodami greitai paruošiamo maisto, pavyzdžiui, rinkdamiesi šaldytus pietų rinkinius, vis daugiau dėmesio skiria ir jų etikečių analizavimui. Be to, matoma ir dar viena tendencija – šiemet smarkiai turėtų išaugti šaldyto augalinio maisto pasirinkimai“, –  pasakoja V. Juodkazienė.

Tai, kad augalinio maisto pasirinkimai ir toliau augs, galima spėti pasižiūrėjus į atnaujintus greitųjų restoranų meniu. Didieji greitojo maisto restoranų tinklai savo meniu sparčiai pildo veganams ar vegetarams skirtais patiekalais: augaline kepta vištiena, picomis su augalinės kilmės dešrelėmis, sumuštiniais su augaline jautiena. Kaip spėjama, šiemet turėtų smarkiai išpopuliarėti ne tik veganiški ar vegetariški mėsos, bet ir žuvies ir jūros gėrybių pakaitalai: nuo iš duonvaisio pagamintų „žuvies pirštelių“ iki iš žirnių paruoštų „krevečių“.

Visgi, nepaisant pasaulinių tendencijų lietuviai ištikimiausi išlieka įvairiausios rūšies šaldytoms bulvėms. Pasak ekspertės, šaldytas bulves kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais: ruošti jas kaip užkandį, garnyrą prie mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų. Žinoma, tai yra ir neatsiejamas priedas prie naminių mėsainių, dešrainių, jomis galima paskaninti netgi pusryčių patiekalus: keptus kiaušinius ar pikantiško skonio vaflius bei įvairiausias salotas.

„Bulvės – vienas mėgstamiausių garnyrų, tačiau jeigu norite paeksperimentuoti virtuvėje, jas patiekite ne tik kaip priedą prie pagrindinio patiekalo. Bulves su įvairiausiais pagardais galite paversti tikra stalo žvaigžde. Bulves orkaitėje galite užkepti faršu, sūriu ir Chalapos pipirais – taip gausite ypatingo skonio užkandį. Žinoma, tokiam patiekalui puikiai tinka ir plėšyta kiauliena, jautiena ar vištiena, šoninė, įvairiausios daržovės ir kiti patys įvairiausi priedai – nuo gvakamolės iki šviežios grietinės ar graikiško jogurto“, – sako ekspertė.

Svarbu mokėti  tinkamai atšildyti

V. Juodkazienės teigimu, dar vienas svarbus faktorius renkantis šaldytą maistą – tinkamas jo laikymas ir atšildymas. Šaldytą maistą turėtume laikyti taip, kaip nurodyta ant etikečių. Be to, šaldytų produktų, juos vieną kartą jau atšildžius, pakartotinai nebegalima užšaldyti.

„Geriausi šaldytų produktų atšildymo būdai tėra vos du: patariama juos atšildyti šaldytuve arba vandenyje su ledukais. Žuvį, mėsą arba jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio perkėlus į šaldytuvą, kurio temperatūra svyruoja apie 2–6°С. Taip produktai atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia juos iš šaldiklio ištraukti iš vakaro. Dar vienas būdas atšildyti šaldytą mėsą, žuvį arba jūros gėrybes – su visa pakuote pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Tokiu būdu produktai atitirps palaipsniui ir nepatirs staigių temperatūros pokyčių“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi net trimis patiekalais, kuriuos išradingai panaudosite lietuvių itin pamėgtas šaldytas bulves.

Salotos su jautiena, mocarela ir bulvytėmis

Jums reikės:

3 šaukštų cukraus

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1-2 šaukštų obuolių acto

1-1/2 arbatinio šaukštelio vandens

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

1 puodelio šaldytų bulvių

Jautienos kepsnio

Šlakelio saulėgrąžų aliejaus kepimui

3 puodelių suplėšytų salotų lapų

1/3 puodelio supjaustytų pomidorų

1/4 puodelio susmulkinto raudonojo svogūno

1/2 puodelio susmulkinto mocarelos sūrio

Gaminame:

Padažui sumaišykite pirmuosius 6 ingredientus. Pagal nurodymus ant pakuotės iškepkite bulvytes. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite šiek tiek saulėgrąžų aliejaus. Galiausiai dėkite jautieną ir iš abiejų pusių apkepkite po 2-3 minutes. Jautieną atidėkite į šalį ir leiskite jai „pailsėti“. Tuomet supjaustykite ir pagardinkite druska bei pipirais. Dubenyje sumaišykite daržoves. Viską apliekite gautu padažu. Išdėliokite į lėkštes, ant viršaus uždėkite supjaustytos jautienos gabalėlių, bulvių ir mocarelos.

Užkeptos bulvytės su šonine ir grietine

Jums reikės:

1 pakuotės šaldytų bulvyčių

10 juostelių šoninės

Supjaustyto svogūno

1 skardinės supjaustytų alyvuogių

2 vidutinio dydžio supjaustytų pomidorų

2/3 puodelio salsos padažo

1-1/2 puodelio susmulkinto čederio sūrio

1-1/2 puodelio susmulkinto kietojo sūrio

Kelių šaukštų grietinės

Gaminame:

Bulvytes iškepkite pagal nurodymus ant pakuotės. Tuomet keptuvėje iškepkite gabalėlius šoninės ir juos susmulkinti. Galiausiai į kepimo formą dėkite bulvytes, šoninę, susmulkintus svogūnus, alyvuoges, pomidorus, viską apšlakstykite salsos padažu ir apibarstykite sūriu. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir pakepkite apie 5 minutes, kol išsilydys sūris. Išėmę patiekalą iš orkaitės viską pagardinkite grietine ir patiekite.

Bulvių lazdelės su raugintais kopūstais

Jums reikės:

3 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Pakuotės šaldytų bulvių

80 g susmulkintų svogūnų

½ a. š. malto kumino

500 g raugintų kopūstų

1 a. š. maltų rūkytų paprikų

 2 v. š. smulkintų šviežių petražolių

1½ a. š. druskos

Gaminame:

Bulves iškepkite pagal nurodymus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintus česnakus ir svogūnus, porą minučių juos pakepinkite. Tuomet į keptuvę suberkite maltą kuminą bei raugintus kopūstus, pamaišykite ir ant nedidelės kaitros troškinkite apie 30 minučių, kol kopūstai suminkštės. Galiausiai į keptuvę suberkite bulvių lazdeles, pipirus, druską bei paprikas, viską išmaišykite ir kepkite dar porą minučių. Patiekite apibarstę šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”