Straipsniai

ŽIEMOS PABAIGA – VITAMINŲ METAS

(Aistė STARKUTĖ) Žodis „vitaminas“ XX a. pradžioje tapo beveik šventas. Medikai ir biochemikai, kasdieniame mūsų maiste atradę mikroskopiškus, bet nepaprastai mūsų medžiagų apykaitai ir sveikatai svarbius darinius, juos pavadino „vitaminais“ (lot.k. vita – gyvybė, gyvastis) . Europos intelektualai buvo įsitikinę, kad galiausiai medicina atrado „universalią priemonę“ nuo visų ligų. Aukštuomenės salonuose buvo daug kalbama apie stebuklinguosius vitaminus. Poetai juos apdainavo eilėmis, o Paryžiaus damos puikavosi skrybėlaitėmis, kurias puošė dirbtinės citrinos – visų vitaminų simbolis.
Pamažu buvo atrasta, vėliau – susintetinta daug vitaminų rūšių: A, B, C, D, E, U… Visi uoliai ištyrinėti, nustatyta konkreti jų reikšmė organizmui, galimybė gydyti ligas. Vitaminų trūkumas organizme pavadintas „avitaminoze“, o jų perteklius (dažnai net pavojingesnis nei trūkumas) – „hipervitaminoze“.
Abu šie sutrikimai gana pavojingi, kadangi gali skatinti ligų vystymąsi. Mūsų kūnas turi gauti pakankamai tiek riebaluose, tiek vandenyje tirpių gyvybės elementų – vitaminų. Kokių ir kodėl?

Riebaluose tirpūs vitaminai (RTV)
RTV – tai vitaminai A, E, K, D. Organizme jų randama labai mažai. Šie vitaminai būtini normaliam metabolizmui, kai jų trūksta išsivysto specifinės ligos. Vitaminas D nors ir priskiriamas riebaluose tirpstantiems vitaminams, tačiau laikomas hormonu.
RTV reguliuoja baltymų sintezę, padeda susidaryti normaliam mūsų kūno kauliniam ir raumeniniam audiniui, darniai funkcionuoti endokrininių liaukų sistemai.

Vitaminas A. Jei su maistu negaunama pakankamai šio vitamino, gali sutrikti regėjimas, odos funkcijos, pasireiškia bendras silpnumas, vystosi kepenų, tulžies pūslės ligos, artritai, sąnarių ir jungiamojo audinio ligos. Vitamino A yra grūdų dribsniuose, riešutuose, augaliniuose aliejuose, pieno produktuose.
Vitaminas E. Kai organizme jo nepakanka, susilpnėja lytinė funkcija ir reprodukcinių organų veikla, didėja vėžio rizika. Šio vitamino daugiausia grūduose, augaliniuose aliejuose, riešutuose.
Vitaminas K. Jei trūksta šio vitamino, prastai kreši kraujas, vystosi pūlinės infekcijos, lėtai gyja opos ir žaizdos. Šis vitaminas reguliuoja skersaruožių ir lygiųjų raumenų veiklą. Jo yra grūduose, pieno produktuose, ropėse, burokėliuose.
Vitaminas D. Kai trūksta vitamino (hormono) D – vaikams išsivysto rachitas, suaugusiesiems – sąnarių ir kaulų ligos. Daugiausia vitamino D – žuvų taukuose, augaliniuose aliejuose, šiek tiek – lapinėse daržovėse. Jis veikia efektyviau, jei būnate saulėje ir su maistu gaunate kitų vitaminų.

Vandenyje tirpūs vitaminai (VTV)
Tai visi B grupės vitaminai, vitaminas H (biotinas) , vitaminas C ir vitaminas P (bioflavonoidas) .

B grupės vitaminai dalyvauja mūsų organizmo neurofiziologinėse reakcijose, būtini normaliai nervų sistemos veiklai, padeda įsisavinti gliukozę, riebalų ir aminorūgštis. B grupės vitaminų didesniais ar mažesniais kiekiais yra visuose maisto produktuose, daugiausia – grūduose, košėse, šakniavaisiuose, pieno ir sūrio produktuose.
B ir P (PP) grupės vitaminus specialistai vadina „intelekto vitaminais“. Jei jų trūksta, silpnėja atmintis, sunkiau įsiminti žinias, vaikams gali pasireikšti traukuliai, atsirasti vystymosi sutrikimų.
Vitaminas H padeda reguliuoti baltymų sintezės procesus ląstelėse. Jo gausu jūros produktuose (dumbliai, jūros kopūstai) , šakniavaisiuose.
Vitaminas C (askorbo rūgštis) , dažnai vadinamas „vitaminų karaliumi“, pasižymi labai plačiu poveikiu. Jį sintezuoja daugumos gyvūnų, taip pat ir žmogaus, organizmas. Jei jo trūksta ilgesnį laiką, išsivysto skorbutas. Papildomai vartojant vitamino C preparatų, sumažėja tikimybė sirgti širdies ir kraujagyslių, skrandžio, onkologinėmis ligomis. Vitaminas C – puikus visos imuninės sistemos stiprintojas, naujausiais duomenimis, net savotiškas „antidepresantas“. Jo yra visuose citrusiniuose vaisiuose, ypač daug citrinose ir greipfrutuose, bei daržovėse.

Gelbėkit – avitaminozė!
Visuomenės susidomėjimas vitaminais didžiulis, pvz., jų papildomai šalia kasdienio maisto vartoja apie 30 proc. JAV gyventojų. Lietuvoje – apie 10 proc. gyventojų kasdien vartoja 1 ar 2 kapsules vitamininių preparatų (multivitaminų) ar papildų. Baigiantis žiemai, reikia jais domėtis labiau, kadangi šiuo metu maisto produktuose, vaisiuose bei daržovėse net 5-6 kartus mažiau „gyvybės elementų“ – vitaminų. Ir vasarą Šiaurės Europos kraštų gyventojai jų gauna nepakankamai, ką kalbėti apie pilkuosius žiemos pabaigos mėnesius… Pasekmės – depresija, prasta savijauta, silpnas imunitetas, peršalimai, slogos, chroniškų ligų paaštrėjimas. Vitaminų trūkumas populiariai vadinamas „avitaminoze“ (hipovitaminoze) .
Anot Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pediatrės doc. A.Rainytės, dėl visų hipovitaminozių, nepaisant jų priežasties (vitaminų stokos maisto produktuose ar organizmo nesugebėjimo juos pasisavinti) nukenčia ne tik endokrininė ir nervų, bet ir imuninės sistemos. Sergant kai kuriomis ligomis vystosi ypač sunkios avitaminozės. Pavyzdžiui, paciento, sergančio cistine fibroze, organizmas nepasisavina visų riebaluose tirpių vitaminų. Tai atveria kelią bakterinėms ir grybelinėms ligoms. Sergant, tarkim, opiniu kolitu,sutrinka B grupės vitaminų sintezė žarnyne ir jų pasisavinimas. Avitaminozės sukeltų negalių daug, pagrindinė – liguista organizmo būklė, susilpnėjęs atsparumas ligoms.

Bičiuliai multivitaminai
Anot JAV mediko J.Ames, multivitaminų vartojimas kasdien, neviršijant jų sudėtinių komponentų rekomenduojamos dienos dozės, yra naudingas daugeliui. Ypač svarbūs vitaminai galinčioms pastoti moterims, asmenims, kurie reguliariai vartoja alkoholinių gėrimų, senyviems žmonėms, kuriems dažnai nustatomas vitamino D trūkumas ir kurių organizme blogiau absorbuojamas vitaminas B12, vegetarams, kuriems reikėtų vartoti vitamino B12 papildų.

Pavasariop vartokite vitaminų, multivitaminų, vitaminizuotų maisto papildų, jeigu:
persirgote infekcine liga, galinčia sukelti komplikacijas (virusinės ligos, gripas) , patyrėte operaciją ar traumą;
pasireiškia depresijos, apatijos požymiai, dėmesio ir atminties sutrikimai, nemiga;
sergate chroniška liga (šiuo atveju jums tinkamus vitaminų preparatus turi nurodyti gydytojas) ;
patyrėte stresą ar distresą (ilgalaikį stresą) ;
dirbant sunkų fizinį ar protinį darbą (egzaminai, mokymasis ir pan.) ;
intensyviai sportuojate ar keliaujate;
pasireiškia klimakterinio laikotarpio sutrikimų.

Vitaminų preparatų kursas pavasariop reikalingas moksleiviams ir vaikams – augančiam organizmui reikia užtikrinti būtiną kasdienį vitaminų kiekį.
Yra puikių vitamininių preparatų. Juose subalansuoti vitaminų komponentai, preparatai praturtinti mineralinėmis medžiagomis, aktyvinančiomis vitaminų poveikį. Modernūs vitaminų kompleksai užtikrina organizmo veiklai gyvybiškai svarbių medžiagų kiekį ir kokybę. Be to, vitaminų ir mikroelementų žmogus turi gauti ir vartodamas visavertį, natūralų maistą. Tokiu maistu turi maitintis visi, nepaisant amžiaus, vaikai ir jaunimas, nes daugelio ligų ištakų reiktų ieškoti vaikystėje. „Polivitaminų su mineralinėmis medžiagomis turėtų būti skiriama prieš laiką gimusiems kūdikiams, maitinamiems dirbtinai, gydant nuo infekcijų, sergant virškinimo sistemos ligomis, esant vaistų nesuderinamumui, apsinuodijus alkoholiniais gėrimais, nikotinu ar kitomis medžiagomis,“ – nurodė doc. A.Rainytė.

Pavasariniai kokteiliai
Rytais sunku atsikelti, jaučiatės neišsimiegoję, sunku susikaupti, vakarais maudžia galvą… Sveikiname – tai pavasarinio vitaminų trūkumo požymiai. Jeigu kasdien nepapildysite organizmo vitaminų sandėlio, galite lengvai „susigriebti“ gripą, infekciją ar peršalti. Ką kalbėti apie nedailią odos spalvą, pavasarinius spuogus, pūliuojančias dantenas ir sąnarių skausmus – dažnas avitaminozės pasekmes…
Vaistas šalia – tai pavasariniai vaisių ir daržovių kokteiliai. Derinami su multivitaminais, jie greitai pagerina savijautą.

Citrinos su medumi.
Gerina odos spalvą, virškinamojo trakto darbą, puikiai valo kepenis, tulžies pūslę, teikia energijos, aktyvina.

Tris citrinas (neluptas) sulčiaspaudėje išmaišome su medumi. Gerti dukart per dieną po valgio, nepamirštant ir multivitaminų tabletės.
Naudingas kokteilis vaikams.

Burokėliai, morkos ir obuolys
Puikus, žiemos nuovargį ir apatiją šalinantis kokteilis. Turi visų reikalingų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Aktyvina kūno veiklą ir intelektą.

3 nuluptus burokėlius, 2 morkas ir obuolį sutarkuojame, išspaudžiame sultis. Suaugusiesiems tinka gerti kartą per dieną 10 dienų iš eilės, vaikams nuo 4 metų – kas antrą dieną po pusę stiklinės. Sutarkuotą masę pagardinkite grietine, druska. Tai mišrainė, normalizuojanti žarnyno peristaltiką. Kartu rekomenduojama vartoti ir vitaminų preparatus.

Bananai su grietinėle
Kaloringas, organizmo mineralinių medžiagų, baltymų ir vitaminų pusiausvyrą atkuriantis kokteilis. Gerina virškinamojo trakto darbą, harmonizuoja nervų sistemos veiklą. Naudingas po ilgesnio fizinio ar psichinio darbo.

3 bananus mikseryje išplakite su stikline grietinėlės, galite įdėti cukraus, medaus ir multivitaminų tabletę. Geras vakarienės priedas vaikams, jaunuoliams.